Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Støt stod den danske sømand

Imponerende samling af beretninger om de danske krigssejlere i Anden Verdenskrig
Imponerende samling af beretninger om de danske krigssejlere i Anden Verdenskrig
Kultur
7. maj 2012

Ældre folk, der havde deres gang i det gamle Radiohus, ved, hvem fru Weber var. Eller Kanon-Sussi, som hun blev kaldt. Hende den lidt svære og besværede dame, der passede telefonomstillingen. Tydeligt var det, at fru Weber ikke var helt almindelig og nu og da kunne lyde lettere sløret, når hun sad tung og uflyttelig, men hjælpsom i sin omstilling. Man kunne ud på dagen få hende over højtalerne til at efterlyse Erik Sjon eller Hans Lem i kantinen. Den slags.

Vi vidste jo nok, at der var en fortid, altså det med kanonen og krigen, og at snaps er godt. Men vi vidste ikke, hvor belastet fru Weber var. Krigen lang passede hun, foruden sin aktive indsats som uddannet sygeplejerske, kanonen om bord på ØK’s Eria, der den 9. april 1940 søgte canadisk havn og gik i britisk krigstjeneste. Fru Weber, der insisterede på og blev den første kvindelige kanonskytte, betalte omkostningerne med flossede nerver og elendig nattesøvn. Som så mange andre konvojsejlende oplevede fru Weber gang på gang de tyske u-både, der i store flokke angreb de allierede handelsskibe, eksplosionerne til højre og venstre, skibe der gik ned på halve minutter, og de dødsdømte torpederede, som ingen standsede for at samle op, det var for farligt. De få overlevende blev i øvrigt trukket i hyren fra det øjeblik, deres skib var forlist!

Kanon-Sussis historie er blot én blandt mange om danske søfolk, der ydede deres i den livsvigtige trafik over Atlanten, som kostede i hvert fald 2.200 livet, lemlæstede et ukendt antal og traumatiserede tilværelsen for resten.

Lægen Sven Arvid Birkeland, der i flere bøger før har stillet skarpt på kriges og konflikters konsekvenser for mennesker, samler her i et imponerende værk, hvad der måtte være af karakteristiske beretninger fra 1940-45 og har udstyret den store bog, der er kommet ud af disse ofte sidste-øjebliks-historier, med relevante statistikker og bilag. Et stort hul i den historiske krigslitteratur er hermed fyldt ud.

Det ukendte i dybet

Lægen Birkeland har interesseret sig særligt for langtidsvirkningerne af den spændingstilstand, i hvilken søfolkene levede – dag efter dag, nat efter nat i rædsel for det ukendte i dybet.

Som Erik Bertelsen malende beskrev det:

Det standser et skib på havet/ for et stød, for et blaf, et brag/ en søjle af røg og splinter/ slår op i den lyse dag/ Bølgerne sletter de sidse ord/ de sidste spor/ og kvinder venter derhjemme.

Birkeland kalder selv sin bog en mosaik, hvor han har måttet undlade meget af et endnu større indsamlet stof. Netop det mosaikprægede er naturligvis også værkets svaghed, idet en systematik på forhånd er opgivet. Bogen er således heller ikke udstyret med register, hverken over skibe eller mennesker.

Det må man finde sig i og til gengæld få en rystende indsigt i de indimellem ufattelige prøvelser og afsavn, søfolkene måtte igennem. Nogen særlig ophøjet placering efter krigen fik de ikke. Modstandsbevægelsens mere konkret heroiske virke skyggede for disse hverdagens helte, som siden var belastet af deres forbunds alt andet end borgerlige tilsnit. Det betød skam også noget.

Dog satte i 1948 dansk film dem et værdigt minde i Støt står den danske sømand af Bodil Ipsen og Lau Lauritzen jr. med sidstnævnte og Poul Reichhardt i hovedrollerne som typiske danske sømænd i allieret tjeneste. Det er i øvrigt Sven Arvid Birkelands fortjeneste, at han i sin bog også har medtaget kunsten, ikke mindst foreliggende lyrik med udgangspunkt i emnet og tiden,

 

Sven Arvid Birkeland: Sænket af tyskerne. Danske krigssejlere i 2. Verdenskrig. 464 s. ill. Gyldendal.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her