Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

EU i flammende kaos

Politikere som uredigerede radioværter og nyt nattesæde på DR2 skal styrke den svære debat om EU
EU-dækning. Det journalistiske program ’Kaos eller Europa’ med Jens Olaf Jersild som vært er nok fjernsyn med talende hoveder, men det gør ikke så meget, når de rent faktisk har noget at sige. Men at programmet først sendes kl. 23 – det er en skam.

EU-dækning. Det journalistiske program ’Kaos eller Europa’ med Jens Olaf Jersild som vært er nok fjernsyn med talende hoveder, men det gør ikke så meget, når de rent faktisk har noget at sige. Men at programmet først sendes kl. 23 – det er en skam.

Kultur
14. juni 2012

Man skulle have været flue på væggen, da DR2 og Radio 24Syv talte med sig selv om, hvad de skulle kalde deres nye EU-programmer. Det blev til Kaos eller Europa, et journalistisk program styret af Jens Olaf Jersild på DR2, og det politikerstyrede Europa i flammer med EU-parlamentarikerne Morten Messerschmidt (DF) og Dan Jørgensen (S) i tvivlsomme roller.

Nu har jeg så spurgt den tilstedeværende flue, som bekræfter, at man begge steder mente, at EU fandeme er så kedeligt, at det må tilsættes en titel med ramasjang. Hos 24Syv opdagede min flue tillige en seddel på væggen, hvor der med flammeskridt stod: »Husk, at det ikke må koste noget«. I DR-byen hørte fluen en hjerteskærende Jersilds protest, da redaktionsledelsen parkerede EU-programmet så sent på DR2, at ingen ser det, mens DR kan sige, at man lever op til mediepolitikernes nye krav om at styrke EU-dækningen.

Folkeafstemning?

I forgårs var klokken 23.23, inden DR2-udsendelsen fortalte, at de kommende 14 dages dramatiske rednings- og ombygningsplaner i det europæiske hus kan betyde »nye traktater og nye folkeafstemninger«. I udsendelsens sidste minut fik DR’s indsigtsfulde EU-korrespondent Ole Ryborg så mulighed for at sige, at de nye traktater ikke er »eksklusivt for euro-landene, men fortrinsvis for dem«.

Tiden var gået med den kendte græske dårligdom, genfortalt af ambassadør Tom Nørring, Athen. Han formidler godt, bruges derfor meget af medierne, men er god til at slå fra, når man beder ham gå helt til kaffegrumset i krystalkuglen. Der var en detaljeret tomgang ind og ud af det spanske renteniveau, inden vi nåede frem til centralstyringen af den europæiske økonomi, som Tysklands kansler, Angela Merkel, anser for nødvendig.

Jo, det var fjernsyn med talende hoveder, men det gør ikke så meget, når de siger noget, og de to bedste i denne uge – Merkel og Ryborg – var gengangere fra ugen før. Et væsentligt program, som udstillede det beklagelige i, at programmet ikke lå i nyhedstimen på DR 1, så TV-Avisens mange seere blev trukket med over, men på DR2, hvor ’Deadline’ nok overleverer få kl. 23.

Angela Merkel fik god taletid, og hun forklarer, så alle forstår, at EURO-obligationer ikke skal være en gave til løsagtige låneregeringer. Journalist Michael Reiter, Berlin, uddybede Tysklands rolle, og Ole Ryborg lagde an til nye regeringskonferencer med de nye traktater, der vil præge efteråret. Ejendommeligt, at Jersild ikke brugte denne fremragende udsendelse som start i denne uge, så vi var kommet længere ind i spændingsfeltet. Men som det også fremgik af sidste uges samtale med Europa-minister Nicolai Wammen (S) og DI’s Europa-politiske chef Sinne Backs Conan, så taler vi ikke om de største udfordringer, før det er uundgåeligt. Det må Jersild så fremprovokere de næste tirsdage forud for et spændende EU-topmøde 28.-29. juni.

Sjovt at Jersild ledte gæsterne på vej med, at det danske formandskab »står for at afholde et topmøde«. Nej. Lissabon-traktaten har gjort statsministeren arbejdsløs i topmødesammenhæng. Det glemmer EU-journalisterne gerne, fordi en dansk hovedperson giver mere plads hos hjemmeredaktionen, men rådsformand Herman Van Rompuy klarer det hele uden Helle Thorning-Schmidt.

Politikerne med gæster

Radio24Syvs billige EU-model sender nej-partiets og ja-partiets mest vælgerpopulære EU-parlamentsmedlemmer ind i parlamentets lånestudie, og så må de selv klare resten. Det er en dristig model, uafklaret i formen. Dan Jørgensen vil gerne lege politisk snakkebutik som en radiofonisk kopi af TV 2 News’ Mogensen & Kristiansen med selvfede afbrydelser, mens folkepartisten har en mere intellektuel tilgang til de vanskelige temaer.

Messerschmidt er en mester i skarpe populistiske budskaber, men når han har tid nok (og det har man altid på 24Syv), så stiller han spørgsmål belæsset med så mange informationer, at meget går tabt selv for opdaterede lyttere.

Begge værter inviterer en gæst. Programmet står og falder nok med de gæster, der hentes ind i studiet eller på telefon, så de kan udspørges af begge. Bemærkelsesværdigt at de to politikere henter politikere i studiet som en slags eksperter, sådan som Venstres Anne E. Jensen blev brugt som ekspert på pengenes krogede veje ud og ind ad EU-budgettet. I den onde udlægning er det en afsløring af, at det hele er så indviklet, at selv parlamentsmedlemmer ikke har overblik i de største sager, en udlægning der understøttes af, at de to værter tydeligvis heller ikke selv havde hold på den landbrugsreform, som fødevareminister Mette Gjerskov (S) og landbrugets nye førstedirektør Søren Gade udlagde teksten til denne søndag.

Dan Jørgensen har på fire år og med 100 europæiske dyrevenneforeningers hjælp samlet over en million underskrifter på, at reglerne for dyretransporter skal strammes, så det bliver nok til noget, medmindre landbrugslobbyen samler en anden million underskrifter på det modsatte.

Men foreløbig fik Dan Jørgensen fortjent ros og selvros på stedet, inden Gjerskov og Gade hver for sig fik forklaret, hvorfor den europæiske landbrugspolitik får lov at overleve som sovjetisk planøkonomi trods al fornuft.

Messerschmidt har en god radiostemme, Jørgensen er bedst, når temaet tænder ham, og det bliver så politisk, at han slet ikke har lyst til at snakke snak. Da man ugen før ville kaste lys over finanskrisen, var afbrydelserne mange, gæsterne ikke så gode, og temaet uegnet til en ja-nej-politisk tilgang. Ha, ha, jeg har ret, he he, nej, du har uret, er ret ligegyldigt, når EU faktisk er i flammer. Politikere, der selv holder mikrofonen, bliver meget nemt mikrofonholdere.

 

 

 

Kaos eller Europa. DR2, tirsdag kl. 23.00-23.30Europa i flammer. Radio 24Syv, søndag kl. 14.05-15.00

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her