Læsetid: 4 min.

På kanalrundfart med Frankieboy og den falske 9’er

Tyskerne har sendt Oliver Kahn ud på en ponton i vandkanten, og nordmændene har gjort noget så radikalt som at invitere en kvinde i studiet. Information har tjekket EM-dækningen i Tyskland, Norge og Danmark
Kontrolleret. De tyske tv-kommentatorer (Katrin Müller-Hohenstein t.v. og Oliver Kahn t.h.) er et sindbillede på den tyske nation; et selvkritisk land, der optræder med upåklagelig høflighed over for fremmede, og som har lært at tøjle enhver ansats til upassende nationalisme.

Kontrolleret. De tyske tv-kommentatorer (Katrin Müller-Hohenstein t.v. og Oliver Kahn t.h.) er et sindbillede på den tyske nation; et selvkritisk land, der optræder med upåklagelig høflighed over for fremmede, og som har lært at tøjle enhver ansats til upassende nationalisme.

28. juni 2012

Det ser besynderligt ud: To store, runde pontoner ligger og vugger i vandkanten som et par kæmpemæssige, hvide gajoler. En badebro strækker sig uendeligt ud i horisonten. Og inde på bredden sidder ungefähr 200 publikummer i strandstole og overværer en samtale mellem den tidligere tyske landsholdsmålmand Oliver Kahn og ZDF’s studievært på sportsredaktionen, Katrin Müller-Hohenstein, der har taget opstilling ude på pontonerne.

Vi er til EM-fodbold hos Zweites Deutsche Fernsehen, ZDF.

Den ellers så konservative tv-kanal fra Mainz i det sydvestlige Tyskland har smidt jakkesættet og forlagt fodbolddækningen til en af tyskernes få badebyer, Heringsdorf, helt oppe i det nordøstlige hjørne af det store land.

Her har de etableret et interimistisk setup ved strandbredden, hvorfra de leverer en EM-dækning, der på ægte tysk vis er yderst professionel og præget af en fuldstændig mangel på stil. Således er der ikke en finger at sætte på de sportslige indslag, men af grunde, der aldrig bliver forklaret nærmere, bliver udsendelsen lejlighedsvist afbrudt af umotiverede, musikalske indslag fra obskure bands som islandske Little Trucks.

Man føler sig hensat til en blanding af det gamle fredagsunderholdningsprogram Eleva2ren og et fodboldprogram for nørder. Og i baghovedet lurer hele tiden spørgsmålet: Hvad skal Oliver Kahn egentlig på den ponton?

Heldigvis kan man se frem til selve live-transmissionen af kampen, der er decideret fremragende. I modsætning til stort set alle andre lande i den vestlige verden er tyskerne ikke hoppet på galejen med medkommentatorer; en programform, der risikerer at reducere enhver fodboldkamp til en mere eller mere indforstået konversation mellem de to personer i kommentatorboksen.

Tyskerne holder fast i formatet med blot én kommentator, hvilket forvandler transmissionen til en samtale mellem tv-speakeren og seeren. Man føler sig talt til som et voksent menneske. Ikke mindst fordi de tyske tv-speakere generelt er i besiddelse af en behagelig distance til de kampe, de kommenterer – inklusive de tyske. Her er ingen hutelihut eller overgejlet nationalisme. Blot og afdæmpet og indsigtsfuld kommentering – selv om tonen dog godt kan blive en kende hvas, hvis die Nationalelf ikke lige kan få spillet til at glide.

De tyske tv-kommentatorer er i det hele taget et sindbillede på den tyske nation; et selvkritisk land, der optræder med upåklagelig høflighed over for fremmede, og som har lært at tøjle enhver ansats til upassende nationalisme.

Det samme kan som bekendt ikke siges om de norske kommentatorer. Men nu er Norge jo (lykkeligvis) ikke med ved dette års europamesterskaber, og det har tydeligvis lagt en dæmper på tingene i det norske EM-studie, hvor man finder noget så usædvanligt som en kvindelig fodboldekspert. Det er den tidligere landsholdsangriber Lise Klaveness, der lyser op i det sterile, hvide studie med hennafarvede slangekrøller og perle i næsen og minder seerne om, at nordmændene altid har vægtet kvindefodbold højt. Således nominerede den norske landstræner Egil ’Drillo’ Olsen engang en kvindelig norsk landsholdsspiller til prisen som Året Spiller i Europa.

Selvsamme Drillo er i øvrigt hyret som medkommentator under EM af NRK; en opgave han løser sagligt og vidende, så den fordomsfulde danske tv-seer må overrasket konstatere, at den ærkenorske træner i gummistøvlerne faktisk har forstand på fodbold!

Det har de også i de danske tv-studier. Også i den grad. Både DR og TV 2 har entreret med kyndige folk som AGF-træner Peter Sørensen, OB’s sportsdirektør Poul Hansen og træneren for FC Nordsjælland, Kasper Hjulmand. Og det fyger med ord som genpreslinje, omstillingsspil og falsk 9’er foran kameraerne.

Dansk fodbold har så sandelig flyttet sig på det taktiske plan siden dengang i slutningen af 70’erne, hvor daværende landstræner Kurt ’Nikkelaj’ Nielsen sendte sine spillere på banen til en landskamp mod Italien med følgende oplæg: »Nu går I ud og banker de spaghettier sønder og sammen!«

Nogle gange kan det dog godt blive for meget med al den taktiksnak. Dén følelse gribes man blandt andet af, når den tidligere U-21 landstræner Keld Bordinggaard er i boksen som medkommentator for DR. Mange års trænerkarriere har åbenbart gjort Bordinggaard så forelsket i den taktiske del af spillet, at han er blevet blind for de legende og uforudsigelige elementer i fodbold.

Han roser konstant de mandskaber, der holder sig til deres taktiske oplæg – uanset om de i øvrigt spiller bedøvende kedeligt og er ved at tabe. Og han talte nærmest Zlatan Ibrahimovic helt ud af Sveriges kamp mod Ukraine i vrede over, at denne enestående fodboldspiller ikke var aktiv nok i sit genpresspil efter Bordinggaards smag.

Hvis man får for meget af Bordinggaard, kan man dog glæde sig over, at der også gives plads til medkommentatorer som John ’Faxe’ Jensen. En efterhånden mangeårig trænerkarriere har tydeligvis ikke korrumperet Faxes grundlæggende indstilling til spillet. Han synes stadig, at hold som Irland »spiller dejlig fodbold«, som han sagde i en af sine transmissioner. Det gør Irland selvfølgelig ikke. Men det er alligevel betryggende, at der stadig er nogen, der har den opfattelse.

Den bedste ekspertkommentator ved dette EM har dog været Frank Arnesen, som TV 2 har entreret med. Når man har lært at abstrahere fra det faktum, at Arnesen udtaler alle spillernavne – inklusive de danske – med klingende hollandsk accent, kan man nyde hans analyser af spillet og store baggrundsviden om spillerne og deres hjemlige ligaer. Frankieboy har altid noget godt at byde på. Og hvis han ikke har – så holder han kæft.

Dermed opfylder han kommentatorernes første grundregel: At vide hvornår man skal tale, og hvornår man skal tie. Visse af kommentatorerne – herunder blandt andet den tydeligvis ikke særligt fodboldvante Dennis Ritter – tror, at det drejer sig om at fortælle seerne alt, hvad de i forvejen kan se på tv-billederne. Det gjorde salig Gunnar ”Nu” Hansen også. Men han kom fra radioen og havde sin storhedstid i tv-mediets barndom. Man burde kunne forvente bedre i vore dage.

Og husk – hvis du får for meget af kommentatorernes evindelige kværnen, er her et godt råd, der altid virker:

Skru ned for lyden og nyd kampen!

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu