Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Til kamp for kirken

Skole- og kirkemand Asger Baunsbak-Jensen har skrevet en lille bog om en stor udfordring: Igen at gøre Folkekirken til et folkeligt anliggende.
Kultur
17. august 2012

Folkekirken er blevet et varmt emne i medierne. Måske mest fordi gribbene i pressen fornemmer snarlig død. Men debatten om folkekirkens nutid og fremtid lider ofte under, at kun de færreste aner, hvad de taler om. Det er ikke mindst den udfordring, Asger Bauns-bak-Jensen forsøger at tage op med bogen Din kirke – Udfordringer til menighedsrådet.

Bogen forsøger på 44 sider at sammenfatte, hvad kristendom og kirkeliv anno 2012 handler om. Det kan i sagens natur ikke gøres fyldestgørende, men i korte kapitler med titler som »Gud«, »Tro«, »Præsten«, »Prædiken«, »Nadver« og »Grundtvigianismen« udlægger Baunsbak koordinaterne i det kirkelige landskab, så alle kan være med.

»Gud er det største ord, der findes«, »Kristen tro er konkret«, »Folkekirken er det sidste store fællesskab« hedder det i en karakteristisk koncis stil, som hverken taler ned til læseren eller bliver for abstrakt. Baunsbak-Jensen kan sit stof, og man mærker lysten til at formidle den indsigt på en letforståelig måde.

Din kirke bliver imidlertid ikke ved det forklarende. Bogen vil nemlig samtidig inspirere til kampen for folkekirkens overlevelse og er tænkt som et opråb til de mennesker, der overvejer at stille op til dette efterårs menighedsrådsvalg. Hvis kirken fortsat skal spille en rolle i det danske samfund, er det ifølge Baunsbak-Jensen nu, der skal kæmpes for sagen.

Analysen, som ligger til grund for opråbet, er hørt før. Individualisering og forbrugerisme fører det moderne menneske ud i fortabelse og ensomhed, informationsoverload og traditionstab fører til åndelig krise. Så langt så godt. Vanskeligere bliver det at følge Baunsbak, når han argumenterer for, at krisen netop er kirkens mulighed.

Ifølge ham vil traditionstabet og den åndelige krise nødvendigvis afstedkomme en reaktion, som vil knytte folk tættere til kirken. Det kan selvfølgelig ikke afvises. Men hvis det faktisk forholder sig sådan, er Baunsbaks opråb under alle omstændigheder mindre påtrængende.

Skal kirken reddes?

De profetiske passager er bogens svageste: »Vi står ved et vendepunkt, hvor folk opdager, at det er livsafgørende, at der sættes ind mod individualisering og forbrugskultur,« hedder det med pastoral skråsikkerhed. Det virker, som om Baunsbak er så opsat på at puste vilje og kampgejst ind i de kommende menighedsrødder, at han mister jordforbindelsen og bliver forført af sin egen nærmest fremgangsteologiske optimisme på kirkens vegne.

Din kirke skal nok finde læsere. Om det kommer til at ændre noget ved kirkens situation, er mere tvivlsomt. Men i sidste ende er spørgsmålet vel i virkeligheden også, om kirken og kristendommen overhovedet kan og skal reddes af velmenende kirkefolk? Eller om den i troskab mod sit eget budskab frimodigt skal turde se sin egen undergang i møde.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her