Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Til Rom på rutinen

Woody Allen har med ’To Rome With Love’ strøet to siders ideer fra notehæftet om forelskelsesfælder, kunstnerkomplekser og kendiskultur ud over endnu en europæisk hovedstad. Det er pletsjovt, stjernespækket, lidt for genkendeligt og alt for forglemmeligt
Kultur
2. august 2012

To Rome With Love, Woody Allens vistnok 47. spillefilm, er en af de Allen-produktioner, man skal skynde sig at skrive om, før den er glemt igen. Sigende er den skæveste og sjoveste og af komediens fire sammenklippede historier den, hvor en aldrende Allen med minimal mimik og maksimal joke-rate spiller en version af sig selv som ufrivilligt pensioneret (ergo dødsangst) operainstruktør. Da han falder for sin datters simple svigerfars operaskønsang i brusebadet, får han den idé at lade denne generte bedemand optræde som sådan, under rindende vand, på scenen. »Forud for din tid«, kalder psykiaterhustruen ham. Høfligt.

Ungdommen genoplevet

Mest elegant fortalt er forelskelsesfortællingen om arkitekten John (Alec Baldwin), der på en Rom-ferie møder sit unge alter ego, Jack (Jesse ’The Social Network’ Eisenberg). Fra sidelinjen genlever han sin ungdoms naive forelskelsesfejltrin, da Jacks kæreste (Greta Gerwig) inviterer sin veninde, Monica (en veloplagt selvironisk Ellen Page) til at bo hos parret. Monicas gennemskue-lige charme – en tretrinsraket af umiddelbar tilforladelighed, pseudointellektuelle oneliners og snigende sexappel – forvandler sig til en besættelse for Jack. Alt imens blander John sig bedrevidende fra sidelinjen med advarsler til sit unge, uerfarne spejlbillede. Det er en spøjst velfungerende meta-blanding af drama og indre skænderi – som kun Allen kan gøre det. Med sit evigt velvalgte stjernecast. Hans evne for at hyre skuespillerinder, der er så guddommeligt smukke, at det i sig selv er et humoristisk virkemiddel, svigter heller ikke med en fuldmoden Penelopé Cruz som den rapmundede luksusprostituerede Anna i en ellers vag forvekslingsfarce. Med Rom som et kaninhul, hvor det uborgerlige begær kan udleves, vil historien vist afsløre monogamisk hykleri. Men dybt føles hullet aldrig.

Ligesom historien om Leopoldo (Roberto Benigni), der pludseligt en morgen er kendt og hermed sagesløst offer og centrum for den hule kendiskultur, som fylder medierne med dræbende ligegyldigheder. Leopoldo sover på maven, svarer han pressen. Han spiser to stykker ristet brød til morgen. Han er ikke sikker på, om Gud eksisterer eller ej. Intet nyt er nok nyt, når bare man er kendt. Afsættet er sjovt. Men ideen trækkes alt for langt.

Klichémisbrug

En trafikbetjent og en mand med udsigt over Den Spanske Trappe skal fungere som vejvisere for den smukke bys romantiske småhistorier, men drukner kluntet i klicheen – også selvom klicheen er ironisk. Det er generelt den følelse, brugen af Rom efterlader. Mesterlige Vicki Christina Barcelona (2008) var en vidunderligt kvalm eksotisering af den spanske bohemeby, der både parafraserede den amerikanske drøm om Europa og samtidigt (også med Penelopé Cruz) forførte nok til at man selv faldt for drømmen. I Allens Rom-film besynger de besøgende karakterer direkte byen igen og igen (»Er Rom ikke skøn?!«) Det er svært ikke at mærke pligtens (og finansieringens) åg i denne semi-ironiske hyldest. Selv titlen, To Rome With Love, lyder som en frase på et postkort fra en hvilken som helst by. Også dette er sikkert ironisk, men det kendetegner også en lidt for rutineret storby-eksotisme. Samlet set virker de fire sammenklippede historier som en snap realisering af to siders idéudkast i den aldrende auteurs notebog. Der er langt til kraftanstrengelsen fra sidste års succesfulde drømmetidsrejse, Midnight in Paris. Allen er langtfra ’forud for sin tid’ i To Rome With Love, men har, trods alt, ingen grund til dødsangst. Selv på rutinen er Allen trods alt Allen.

 

 

To Rome With Love. Instruktion og manuskript: Woody Allen. Amerikansk. (Biografer over hele landet)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her