Læsetid: 3 min.

Tør du tro på Murakami?

Drømmende. Der er skruet ned for spændingen og op for kærligheden i sidste bind i Murakamis sælsomme og ambitiøse trilogi ’1Q84’, der ikke bekymrer sig om at forklare alt, hvad der foregår
Surrealistisk. ’1Q84  Bog 3’ har en blid og drømmende tone, der underbygger den bærende pointe om, at ingen kan vide sig sikker på, hvad der er virkelighed – og at det måske slet ikke er værd at bekymre sig om.

Surrealistisk. ’1Q84 Bog 3’ har en blid og drømmende tone, der underbygger den bærende pointe om, at ingen kan vide sig sikker på, hvad der er virkelighed – og at det måske slet ikke er værd at bekymre sig om.

Michal Zicek

31. august 2012

Hvad foregår der egentlig? Spørgsmålet trænger sig ikke blot på under læsningen af Haruki Murakamis 1Q84, men også hos hovedpersonerne i denne ambitiøse trilogi, som vi nu får sidste del af på dansk.

Som nævnt i anmeldelsen af første bind, der udkom for et år siden, henter værket sin titel fra Orwells klassiker 1984 fra 1949 om en fremtidsverden, hvor staten holder øje med og regulerer alt og alle. Q’et refererer til det japanske ord for ni, kyu, og til et britisk question mark, for spørgsmålet hos Murakami er nemlig, om man kan stole på det, man ser. Hvad er virkeligt? Hvad er ægte?

Handlingen udspiller sig i Tokyo i 1984, hvor vi i vekslende kapitler følger kampsportsintruktøren og lejemorderen Aomame og matematiklæreren med forfatterdrømme, Tengo. De to holdt hånd i skolen 20 år tidligere, og som voksne har de forgæves søgt hinanden og kærligheden.

I slutningen af Bog 2 var det ved at ske, men allerede i første kapitel af bind tre står det klart, at også privatdetektiven Ushikawa er tæt på barndomskæresterne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu