Læsetid: 4 min.

Feteret, forkælet og fordømt

Bille August serverer dygtigt ægteparret Krøyer på den gode smags sølvfad
Uden nerve. Trods oplagte kvaliter mangler Bille Augusts nye film det personlige greb om stoffet, der kunne få det til at løfte sig som ægte gribende eller måske endda tragisk.

Uden nerve. Trods oplagte kvaliter mangler Bille Augusts nye film det personlige greb om stoffet, der kunne få det til at løfte sig som ægte gribende eller måske endda tragisk.

Rolf Konow

27. september 2012

»Min lykke ligger i dine hænder,« siger Hugo Alfvén henført til Marie Krøyer.

»Der er en afgrund mellem os,« ytrer Marie til husbonden Søren i en anden scene.

Gammel-litterære replikker af den art vrimler det med i Bille Augusts med spænding imødesete film om Skagensmaleren Marie Krøyer, der i sin samtid blev mest kendt for at være gudindesmuk hustru til den feterede kunstner, P.S. Krøyer.

De mange floskler om liv, kunst, kærlighed og lykke kan måske forklares som en efterligning af den højtsvungne stil omkring år 1900, og i dialogen er der også en direkte henvisning til disse årtiers store dramatiker Henrik Ibsen, som lader Nora i Et Dukkehjem snakke om »det vidunderlige«.

Dette »vidunderlige« er Krøyerparrets ord for den ægteskabelige lykke, som er ved at glide dem af hænde, i takt med at hans ry som maler vokser, og hendes kunstneriske ambitioner, udsat for ægtemandens nådesløst kritiske blik, sørgeligt visner bort.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

P.S. Krøyers blev behandlet for syfilis med kviksølv både i pille-form og i salve (Grå salve).
Kviksølvforgiftning kan have været årsagen til (eller en medvirkende årsag til) hans mentale lidelser.

JEG GLÆDER MIG RIGTIGT MEGET TIL AT SE FILMEN valget af skuespillere er perfekt synes jeg og dramaet mellem de tre hovedpersoner bliver meget uhyggeligt synes jeg trailerne tegner til, dejlig med en film der ikke er oppe i zapping hastighed ,men også afspejler den tid som dramet udspillede sig i, uden medier og med den snobbende og autoritære måde samfundsgrupper forholdt sig til hinanden, den lille datter ser også meget overbevisende ud med sine angste øjne, flot spillet af et barn på hendes alder..! Min kompliment !

Ja det er forargeligt at han helt bevist har smittet sin unge kone, eftersom han mødte hende mens han var i Paris til behandling, jeg håben man ikke vidste det ku smitte på den tid ellers er han en gemen egoist !

P.S. Krøyer, Peder Severin (Søren) Krøyer, 23.7.1851-21.11.1909, dansk maler. Krøyer var født i Stavanger i Norge, men voksede op i Danmark hos zoologen Henrik Krøyer, der var g.m. moderens søster; hun adopterede i 1872 Krøyer, der først fik dansk indfødsret i 1889.

Selv er han uvidende om at have arvet sin mors sindssygdom og han rider på succesens tinde, indtil skæbnen indhenter ham.

Fra århundredskiftet kæmpede Krøyer med sygdom og personlige sorger. Han var flere gange indlagt på sindssygehospital, og i 1905 blev han separeret fra Marie Krøyer, der forlod ham til fordel for den svenske komponist Hugo Alfvén.
------------------
Det var lidt fra nettet,
Og måske var han bare udsat for datiden kvaksalvere?
Han har vist en barndom at referere til.

Fordi både mor og søn (P.S. Krøyer) blev sindssyge, så behøves det vel ikke at handle om en arvelig sindssygdom ?

Ordet kvaksalver kommer af ordet for kviksølv og blev i Krøyers tid anvendt ved lægelig behandling ved f.eks. syfilis.

Michael Kongstad Nielsen

Postkort fra Skagen
Lækre damer i lækkert kluns i lækkert lys
Guf for den typiske Informationslæser?

Skagensmalerne er allerede gennemtæsket og gennemmalket stof,
og stedet,
de rige danskeres paradis, Saint Tropez, Beverly Hills, Miami Beach,
er stadig manges foretrukne beundring.

Livsstilsdrømmen over dem alle
vrides nu atter for en gang lir,
o my boys, det skal nok blive en succes,
her ved nullernes sidste udfasning
luftkastellernes exit
postludiet klinger ud.

NU KAN MAN JO FAKTISK ENDDA MEGET SANSYNLIGT HAVE ERHBERVET SIG EN SYFILIS SOM BI-POLAR-SYG.. Da mange rigtigt mange i deres maniske perioder,knalder med Gud og hver mand og alle dem de ikke ku forestille sig i mere normale/afbalancerede perioder.. Et faktum udelukket sjældent et andet !

Michael Kongstad Nielsen

Men at trække Krøyer og malerierne og kunsten og filmen ned med en henvisning til en kønssygdom, er dog for idiotisk. Jeg håber ikke, debattørerne eller andre får held til at nedgøre Krøyers kunst på den konto.

Der er da ingen der decideret har kritiseret hans kunst ? MEN DET ER DOG EN HISTORIEFORFALSKNING AT MAN HAR UDELADT HANS SYFILIS, OM DEN ER DOKUNETERET OG NETOP VAR ÅRSAGEN TIL AT HAN VAR I Paris hvor han Mødte Marie... ! Det er jo ikke en film om hans kunst men en film om ham og gruppen som en beskrivelse af hvilke personligheder de muligtvis har haft ..!