Læsetid: 4 min.

Manisk og misforstået folkefest

DR’s opdatering af det 17 år gamle krisetids-slaraffenland af gimmicks, gaveregn og offentlig ydmygelse, ’Husk Lige Tandbørsten’, er i 2012 pisket sammen til den misforståelse, at intet har ændret sig – på nær farten Ogsågåraltsåhurtigtogdumtatdethele klaskersammen
Husk Lige Tandbørsten. Den møgungeagtigt charmerende stand-up-komiker Christian Fuhlendorff er ny vært. Han styrter rundt som det febrilske midtpunkt til sin egen lunkne klassefest.

Husk Lige Tandbørsten. Den møgungeagtigt charmerende stand-up-komiker Christian Fuhlendorff er ny vært. Han styrter rundt som det febrilske midtpunkt til sin egen lunkne klassefest.

20. september 2012

»Har I husket jeres kuffert?« »JA«, bræger publikum, halvt begejstret. »Har I husket jeres pas?« JA, de har. »Og vigtigst af alt: Har I husket jeres TANDBØRSTEEEH?« Jaaaah, det har publikum også, og huttelihut, og det er 17 år siden, at Casper Christensens folkelige gennembrud, Husk Lige Tandbørsten, fungerede som lavkomisk, grænseoverskridende folkefest i en krisetid. Det er to fredage siden, at Danmarks Radio genåbnede det selvsamme plathedscirkus i pinagtigt tredobbelt tempo for en ny økonomisk klemt generation. Og det føles som en manisk fattigfolkefest uden blik for nudansk mentalitet.

Sikke en fest

Den møgungeagtigt charmerende stand-up-komiker Christian Fuhlendorff er ny vært. Han styrter rundt som det febrilske midtpunkt til sin egen lunkne klassefest. Han har fået Hej Matematik til at stå for kitschet festmusik, fremført med skjortetilknappet alvor. »Sikke en fest,« synges der stramt på beatet. Alle skal blive. Ingen må kede sig. Fuhlendorff møver sig iført coachende øresnegl fra publikumsskød til publikumsskød med speeddate-agtig utålmodighed. Ingen når at kede sig. Ingen når at hygge sig: Så klapper han 5.000 kr. ned i hånden på en af de studerende på SU blandt live-publikum. Der er jo krise. Så skal en fyr improvisere en vits: »Er han ikke grim?« siger fyren og peger på værten. Den er godtaget. Så er der et hotelophold til et par blandt publikum, der offentligt erkender, at de ikke har haft sex i over et år (et af flere gimmicks copy pastet fra 1995-versionen med nådesløs ydmygelse som drivkraft). Så ser vi 30 hurtige sekunder fra et forproduceret surprise-fødselsdagsshow på en arbejdsplads for en familiefar. Og så lærer vi, at et foto af et kvindelig publikummer nu hænges op som kæmpebanner på Kongens Nytorv – uden at joken rigtigt fanger. Det er gaveregn og ydmygelsesleg på et samlebånd, der er løbet løbsk. Hele tiden gentager Fuhlendorff, halvt og underligt ironisk, sit mantra: »Det ER sjovt, det ER en fest!«. Han understreger dermed det modsatte.

Ligestilling rock’n roll

Et genkommende element er en slags overraskelseskæde: Jesper Johansen har fået fri til ugens præmie; en ’drømmerejse’ af sin chef. Chefen viser sig at sidde lige bag ved Jesper – i sjov udklædning. Og chefen har såmænd også, til egen overraskelse, fået fri af sin chef, som udsendelsen igennem har luret bagved ham. Hans chef er en kvinde. »En kvindelig chef!« udbryder Fuhlendorff imponeret. »Ligestilling rock’n’roll!«

Dette lidet ligestillingsfremmende hepperi er ikke blot en slags (selv)parodi på et forstokket mandecentrisk perspektiv – en arv fra dengang i 50’erne, hvor rock’n’roll virkelig var ’rock’n’roll’. Husk Lige Tandbørsten er i sig selv, i sin opbygning og retorik, båret af samme gammeldags kønsrollelogik. Fuhlendorffs ’medvært’, Christina Bjørn, reduceres, beskudt af Fuhlendorffs maniske jokeri, til en mundlammet, evigt tøjskiftende 90’er-Kategorina. Smilende scenepynt. »Ser hun ikke godt ud,« spørger Fuhlendorff publikum igen og igen. I ét famlende indslag skal en ung, fattig skuespiller i en slags krisetidstypisk quiz gætte, hvor mange penge, han skylder bibliotek og teleselskab. Alt går galt, regninger falder på gulvet, og Bjørn kæmper iført stilethæle med at samle den op. Fuhlendorff råber til den kvindelige chef blandt publikum: »Hvornår er du blevet kvindelig chef? Hende her kan ikke engang holde på konvolutterne …« Og to dværge er hyret til at holde Fuhlendorffs skrivebord, »de er billigere end bordben«, siger han. Og der er masser af drillende bøssebeskyldninger i luften. Og det hele provokerer på en trættende, flabrepruttende måde. Misforstået fordummelses-retro i utakt med tiden.

Giv ro

Mest charmerende er Fuhlendorff, når han kager alvorligt i det. Når han stikker tre fingre frem, da han skal tælle ned fra fem. Når han to gange i træk kikser Casper Christensens gamle trick med at kigge ind i kameraerne i takt med gonggongen. Her bliver han blottet og fejlbarlig. I et kort øjeblik sættes gimmick-samlebåndet på pause. Og hvem er det egentligt, der har besluttet, at Danmark på 17 år er blevet 17 gange mere utålmodig? I farten findes kun en ubehagelig, skinger, usikker form for dødsangst. I pausen findes det underholdende pinlige, det modigt akavede, det levende og nærværende.

Netop dette clash mellem tålmodighed og fart, ro og uro, tematiseres, da Fuhlendorff sender et kamerahold ind i en bankohal på Østerbro for at afbryde bankospillernes rolige tal-hyggeri. Hans dagsorden er at få dem hjem og se Tandbørsten. Og Johnny Reimar himself står foran én af de tilstedeværende bankoentusiasters hoveddør med 15.000 skattefri kroner og tre fede flæskestege, annonceres det. Bankospillerne har et kvarter til at styrte hjem for at se, om netop de skulle være de heldige vindere. Sigende nok synes de at hygge sig fint, hvor de er. Kun en lille flok fra salen rejser sig tøvende for at gå med på legen, mens Fuhlendorff råber dem på vej.

Da vinderen når frem sidst i udsendelsen og kysser Johnny på kinderne, trækker han en pose mundgodt op af jakkelommen og spørger hyggeligt, om ikke de to skal gå op og se resten af aftenens udsendelse sammen. Til hans befippelse, svarer hun pænt nej tak. Hun vil gerne tilbage til de andre i bankohallen. »Lover du så at se programmet en anden gang,« spørger han. Det lover hun, selv om det sikkert er løgn. Der er jo ingen grund til at være ubehøvlet.

 

Husk Lige Tandbørsten. DR1 hver fredag kl. 20. Læs mere på: www.dr.dk/DR1/huskligetandboersten.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu