Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Mord i mørket

Tredje sæson af ’Forbrydelsen’, der begyndte i går, har samme svagheder som de foregående sæsoner, men den er effektiv og stemningsfuld, og gætterierne om, hvem der myrder og af hvilke grunde, vil formentlig ingen ende tage i de kommende uger
Også ’Forbrydelsen III’ foregår i et efterårsmørkt, halvtruende København og Danmark. Her er det Sarah Lund (Sofie Gråbøl), Asbjørn Juncker (Sigurd Holmen le Dous) og Lennart Brix (Morten Suurballe).

Også ’Forbrydelsen III’ foregår i et efterårsmørkt, halvtruende København og Danmark. Her er det Sarah Lund (Sofie Gråbøl), Asbjørn Juncker (Sigurd Holmen le Dous) og Lennart Brix (Morten Suurballe).

Tine Harden

Kultur
24. september 2012

SPOILER-advarsel. I denne anmeldelse refereres der til begivenheder i både første og andet afsnit af Forbrydelsen III. Vil man ikke vide noget som helst om, hvad der sker i andet afsnit, skal man altså ikke læse anmeldelsen.

Det begynder ganske grusomt i tredje sæson af Forbrydelsen med tre torterede og døde sømænd, og det fortsætter ikke mindre voldsomt med bortførelsen af en lille pige, datter af en stenrig skibsreder, og en kidnapper, der vil have, at forældrene selv kommer med et bud på, hvor meget datteren er værd.

Det er dygtigt iscenesat og elementært spændende, og efter mine børn på 14 og 18 og jeg har set de to første afsnit af Forbrydelsen III, vil vi altså gerne snart vide, hvor Sarah Lunds (Sofie Gråbøl) efterforskning fører hende hen, og hvordan samarbejdet med PET-agenten Borch (Nikolaj Lie Kaas) – som hun engang flirtede med – og den unge, nyoverflyttede og meget ivrige kriminalassistent, Asbjørn (Sigurd Holmen Le Dous), kommer til at spænde af.

Hun har jo en tendens til at blive noget fraværende og enspænderagtig, når hun først engagerer sig i en sag, og denne sag virker noget speget.

Engageret er Sarah Lund dog ikke til at begynde med. Hun fejrer sit 25-års-jubilæum ved politiet ved at søge forflyttelse til den administrative enhed OFA – formentlig i endnu et forsøg på at redde resterne af sit privatliv, der nu involverer en voksen søn, Tobias, der ikke har lyst til at se sin mor. Men de tre døde sømænd og kidnapningen kommer på tværs.

En eller flere?

Den nye sæsons anden hovedhistorie handler om skibsreder og oliemagnat Robert Zeuthen (Anders W. Berthelsen), der står i spidsen for Zeeland, en Mærsk-klon, som er så vigtig for Danmarks økonomi, at den liberale statsminister, Kamper (Olaf Johannessen), lige inden det forestående folketingsvalg – og midt i en krisetid – baserer sin økonomiske politik på, at Zeeland ikke vælger at flytte hele forretningen til udlandet.

Zeuthen lover Kamper at blive i Danmark og tager et opgør med sin direktør og den øvrige bestyrelse i Zeeland, men da hans datter, Emilie, forsvinder, får han andet at tænke på, og snart er der lagt spor ud i serien, som peger på mange forskellige motiver bag de tre drab om bord på et Zeeland-skib og den velplanlagte bortførelse: En enlig gerningsmand, der vil hævne et eller andet – i telefonen med politiet snakker han i hvert fald om en gæld, der skal indfries – eller en gruppe, der har et økonomisk eller politisk motiv til at ville presse både Zeeland og statsministeren, der allerede presses af sit bagland, af sine allierede og af oppositionen.

Under alle omstændigheder hænger drab, bortførelse og politik tilsyneladende sammen, og det er grunden til, at PET involveres.

Samarbejde og sammenstød

Med Marcel Zyskind som konceptuerende fotograf – altså den, der i samarbejde med instruktør Mikkel Serup fastlægger seriens visuelle stil – foregår også Forbrydelsen III i et efterårsmørkt, halvtruende København og Danmark. Det håndholdte kamera bringer seerne tæt på hovedpersonerne og skaber samtidig en følelse af uro og nervøsitet, der kun understreger historiens alvor og brutalitet.

Det er godt at se så mange i film- og tv-serie-sammenhæng nye ansigter omgive mere kendte (og velspillende) skuespillere – nogle fra Forbrydelsen – som Sofie Gråbøl, Morten Suurballe, Nikolaj Lie Kaas, Trine Pallesen, Stig Hoffmeyer, Helle Fagralid og Anders W. Berthelsen. Olaf Johannessen gør en god statsminister, der – lidt uheldigt midt i en valgkamp – er forelsket i formanden (Sara Marie-Maltha) for et andet parti; Jonatan Spang er energisk i rollen som statsministerens bror og spindoktor, Kristoffer; og Sigurd Holmen Le Dous, der spiller Lunds unge makker, synes lige så insisterende og enøjet, men også begavet i sine arbejdsmetoder som hun. Man forudser både et vældigt godt samarbejde mellem de to og nogle gevaldige sammenstød, fordi de begge er så stædige. Det politiske rænkespil i Forbrydelsen III vækker mindelser om handlingen i første sæson, nu blot flyttet fra Københavns Rådhus til Folketinget.

Lang ventetid

Men heldigvis bevæger Søren Sveistrup og co. sig i en anden retning med kidnapningen af Robert Zeuthens datter – storpolitik og storfinans er en potentielt sprængfarlig cocktail – og både armbevægelser og ambitioner med serien synes denne gang at være ganske betydelige.

Desværre kan man ikke sige det samme om Sarah Lund, der jokker rundt i de samme problemer som altid med at forene familie- og arbejdsliv. Det er stadig ikke synderligt interessant – heller ikke selv om Lunds anstrengte forhold til sin søn er lige ved at få alvorlige konsekvenser i andet afsnit af Forbrydelsen III.

Jeg ville ønske, at hun i højere grad blev defineret af sit arbejde – det er det, der gør hende fascinerende som figur – og at man i stedet overlod de store følelsesmæssige scener og opgør til Robert Zeuthen og hans familie, for hvem meget mere er på spil.

Det ændrer dog ikke ved, at Forbrydelsen, der siden første afsnit har været en af de bedste af de nye, danske dramaserier, også denne gang begynder så stemningsfuldt og effektivt, at man næsten ikke kan vente på næste afsnit.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er afgjort en forbrydelse, at Forbrydelsen 3 veloplagt ser ud til at vide besked om et snarligt kommende valg i år.

Og en endnu større gysende forbrydelse at DR promoverer det uhyggelige billede af en Liberal statsminister i Danmark.

Men værste forbrydelse er at DR bruger vores egne licenskroner til al denne "programmerende hjernevask."

Kaspar de viser smølferne på Ramasjang

Smølferne på ramasjang er præcis hvad det letbevægelige folk heller ikke burde se.

Manuskript fundet på café - morderen afsløres her:

http://heltnormalt.dk/rydforsiden/2012/09/23/231143

Det gør mig virkelig trist at folk som læser information også ser forbrydelsen eller ser fjernsyn i det hele taget. Akademikere og venstreorienteret er bestemt ikke hvad de har været. Provinsens middelklasse børn som er blevet universitetsuddannede har virkelig sat baren meget lavt. Det næste de indrømmer er vel at de læser tegneserier og ser Mad men

@ Thomas Larsen

Heldigvis for dig tilhører du åbenbart en elite, der både læser information og afholder sig fra tv.

Iøvrigt er det tvivlsomt om Information er forbeholdt akademikere og venstreorienterede.

Kasper Lund Resen

Meget lovende start. Håber på, at sæsonen slutter serien af med manér. Har altid betragtet 'Forbrydelsen' som DR Dramas kronjuvel. Godt nok led første sæson af lidt for mange 'red herrings' i sildetønden, mens den meget ambitiøse anden sæson sine steder var på nippet til at kamme over i 'overkill' (bogstaveligt talt). Men generelt er Søren Svejstrups evne til at økonomisere med såvel klichéer og konventioner som kadence og crescendo i den stærkt formaliserede krimigenre særdeles beundringsværdigt.

Serien har altid kommenteret sin samtid, men at den tilsyneladende "promoverer det uhyggelige billede af en Liberal statsminister i Danmark" og udsætter os for liberalt “programmerende hjernevask” må jeg dog stille mig noget undrende over for. Så vidt jeg husker, var det da en borgerlig regering i anden sæson, der gjorde sig skyldig i at dække over krigsforbrydelser i Afghanistan. Og jeg troede da egentlig, at DR plejede at få på puklen for at være en ræverød lakej (jf. Søren Espersens 'Kaj Holger-syndrom' og de kritiske licensbetalere).

Men hva', jeg er jo også kun fra provinsen og middelklassen og ikke engang rigtig akademiker (kun lærerstuderende, suk). Så det er vel også derfor, at jeg lider af falsk bevidsthed og ikke rigtig kan gennemskue den skjulte ideologi.

Til gengæld glæder jeg mig til næste afsnit.

Kasper Lund Resen

Ak, ja. Jeg må vel erkende at jeg tilhører den ukritiske og ikke-reflekterende åndløse masse, der slubrer det hele i mig.

Men efter impulskøb af færøsk strik, mærkevarer og Mærsk-aktier samt en habituering af forblommet valgflæsk kan jeg i det mindste trøste mig ved, at der trods alt findes nulevende reinkarnationer af Diogenes, der i sin tønde stadig kan råbe vagt ved gevær og udbasunere den ilde hørte sandhed.

Efter 6 afsnit er morderen nu gået i gang med at efterforske mordet på plejebarnet Louise som er en efterforskning som Sarah Lund og hendes afdeling burde have udført for længst.
For naturligvis må det logiske spørgsmål være dette – Hvem vil hævne Louises død ved at kidnappe en anden families barn ?
(Hvilket indirekte også betyder at Emilie stadig må være i live.)
Svaret er selvfølgelig at kidnapperen er Louises ukendte far !
Da Sarah Lund langt om længe søger ind på dette spor i afsnit 6 møder hun modstand fra PET-agenten Borch og at der altså er bund i tilværelsens mange kendte fordomme om PET bliver derved aktualiseret af TV-fictionen.

"Forbrydelsen" er herefter denne - at plottet er for dårligt skruet sammen og alt for langt – specielt ville Sarah Lund vel i virkelighedens verden være blevet fyret fra sagen langt før at hun nu begynder at tænke i afsnit 6.

Det kan ikke kompensere at seerne til gengæld via "Forbrydelsen" i hele 6 timer indtil nu har fået indgivet de ellers helt umulige billeder af en "liberal Anders Samuelsen - type" som seriens statsminister

Man derfor fristet til at konkludere at Forbrydelsens sande krumtap må være at gøre reklame for virkelighedens Anders Samuelsen - i hvert fald indtil at seriens statsminister eller en af de mange andre politikere på ”Borgen” bliver afsløret som en komplet empati løs og grusom barnemorder.

Læs også denne anmeldelse af forbrydelsen.

http://www.dr.dk/Nyheder/Kultur/2012/10/26/141844.htm

Kasper Lund Resen

"For naturligvis må det logiske spørgsmål være dette – Hvem vil hævne Louises død ved at kidnappe en anden families barn ?
(Hvilket indirekte også betyder at Emilie stadig må være i live.)
Svaret er selvfølgelig at kidnapperen er Louises ukendte far !"

Enig. Det er er en hævngerrig kaptajn, der er vendt hjem for at hævne sin datter. Og, ja. Emilie er i live. Og jeg har en formodning om, at forbrydelsen bag forbrydelsen - drabet på Louise - er begået af en af de høje herrer i Zeeland (jf. vidnet der så en sort, dyr bil, der ikke passer ind i randområde-Danmark og med en nummerplade, der ifølge Borch og PET "stak ud"). Denne person kunne meget vel være Niels Reinhardt. Zeuthen er det ikke, og det vil i seriens natur være for 'utilfredsstillende', hvis gerningsmanden skulle vise sig at være en perifær figur som Søren Spannings Kornerup eller en endnu ikke introduceret karakter.

"Det kan ikke kompensere at seerne til gengæld via “Forbrydelsen” i hele 6 timer indtil nu har fået indgivet de ellers helt umulige billeder af en “liberal Anders Samuelsen - type” som seriens statsminister

Man derfor fristet til at konkludere at Forbrydelsens sande krumtap må være at gøre reklame for virkelighedens Anders Samuelsen - i hvert fald indtil at seriens statsminister eller en af de mange andre politikere på ”Borgen” bliver afsløret som en komplet empati løs og grusom barnemorder."

Jeg er ret sikker på, at det politiske system, der på det tidspunkt havde De Nye Liberale ved roret, har dækket over affæren, da Zeeland (og dermed BNP'en og arbejdspladserne) vægtes højere end mordet på en pige i Under-Danmark. Og lur mig, om ikke statsministerens højrehånd, Kristoffer Kamper eller den ikke alt for efne justitsminister Rank, har haft en kynisk og opportun finger med i spillet. (Anders Ussing kan dog også være en "dark horse", da denne også har en interesse i at beholde arbejdspladserne.)

Hvis dette viser sig at holde stik (hvilket ikke er givet), skriver Forbrydelsen III sig ind i den klassiske skandinaviske Sjöwall & Wahlöö-inspirerede krimi med et politisk ståsted til venstre for midten. Således at ofrene og sympatien skal findes blandt samfundets laveste, mens den socialdemokratiske arbejder-/middelklasse og det borgerlige Danmark bør skamme sig, henholdsvis meget og rigtig meget, da arbejdspladser, vækst og velstand som nævnt vægtes højere end Louises (og Under-Danmarks) død.

Dog må Robert Zeuthen og statsminister Kamper dog også ses som ”ofre”, der er blevet forrådt af deres nærmeste, hvilket ikke ligefrem vil være første gang i Forbrydelsen-regi (eller i magtens korridorer såvel på Borgen som i Business). Påstanden om en såkaldt krumtap med sympati for virkelighedens Samuelsen, synes jeg derfor er en smule søgt – i hvert fald hvis min teori om plottet holder stik.

“Forbrydelsen” er herefter denne - at plottet er for dårligt skruet sammen og alt for langt – specielt ville Sarah Lund vel i virkelighedens verden være blevet fyret fra sagen langt før at hun nu begynder at tænke i afsnit 6.”

Enig. Tredje omgang med Sarah Lund også er dalet i kvalitet siden det – i mine øjne – ret eminente første afsnit.