Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Radiokanalen, der ikke ville vokse

Der er noget tegneserie-agtigt over dansk radio: ’ Vi er en verden – og den fastholder vi.’ Som Asterix – dog uden trylledrik! – således også radiokanalen 24syv
Gode viljer. i lyset af den trygge, statslige finansiering og måske også det gamle ’kulturradikale’ dogme, at det er kvalitativt intimiderende at tale lyttertal, er varemærket 24syv endnu et uforløst eksperiment, hvor der argumenteres med den gode vilje, hver gang der spørges til gennemslagskraften.

Gode viljer. i lyset af den trygge, statslige finansiering og måske også det gamle ’kulturradikale’ dogme, at det er kvalitativt intimiderende at tale lyttertal, er varemærket 24syv endnu et uforløst eksperiment, hvor der argumenteres med den gode vilje, hver gang der spørges til gennemslagskraften.

Linda Henriksen

Kultur
6. september 2012

Danskerne elsker public service som næsten ingen andre aktører i vores kulturkreds. Trods mange forsøg på ’deregulering’ er kvalitetsradio i lytternes bevidsthed ensbetydende med licensfinansieret radio fra DR. SKY Radio prøvede at angribe monopolisten – det gik galt. TV 2 prøvede – det gik galt. NOVA FM er sidste skud på stammen, uden at det har krummet et hår på DR’s hoved. Det var utvivlsomt med til at fostre den daværende kulturminister Per Stig Møllers ide om at svække DR’s dominans ved simpelthen at tage en kanal fra ’statsradiofonien’ og give frekvensen til en ny udbyder. Vinderen (og den eneste deltager i konkurrencen) blev Radio24syv med Berlingske og People Group som bagmænd.

Efter snart et års drift er den korte konklusion: Den nye, danske taleradio har ikke betydet nogen væsentlig ændring af radiomarkedet. Der ER kommet en valgmulighed ind, som er god for pluralismen. Men det har ikke gjort DR mindre – og det har heller ikke givet væsentligt flere eller nye lyttere til dansk taleradio. I sit indhold er 24syv en buket af mange viljer til at være ny og anderledes. Måske lige undtaget nyhedsformidlingen, som grundlæggende er konventionel og utvivlsomt har storebror P1 som forbillede med hensyn til kvalitet og P3 med hensyn til markedssucces. Kvaliteten er ok – ikke mindst i betragtning af, at 24syv skal udføre en opgave med langt, langt færre ressourcer, end DR reelt har til rådighed med hele sin samlede nyhedsmuskel på stribevis af mediekanaler og platforme. Præsentationen på 24syv er stadigt mere professionel og indholdet relevant. Men P1 sætter dagsordenen og er ikke væsentligt ramt af tvangsfællesskabet med P2. Allertydeligst i morgenfladen, der traditionelt er alle radioers primære kampplads. P1 har dagligt næsten 200.000 lyttere mellem kl. 6 og 9. 24syv når blot 45.000 lyttere. Eller næsten absurd – og dybest set uretfærdigt: Selv om 24syv med programmet Datolinjen faktisk laver et rigtigt godt, opsamlende nyhedsmagasin kl. 23-24, når programmet kun 15.000 lyttere. Mindre end det principielt meget ’smallere’ P2. Ja, endog mindre end det P1, som end ikke sender på FM om aftenen.

Et uforløst eksperiment

Mest opmærksomhed har 24syv fået i omtalen af de programmer, som sendes mellem nyhedsudsendelserne – der hvor de to medieprofiler Bertelsen og Brügger har kanalansvaret. Her er masser af anderledes radio: F.eks. Romerriget – med forfatteren Knud Romers knudrede univers og sammensatte livssyn. Jarl Cordua og Torben Steno – 24syv’s svar på TV 2 News’ Mogensen og Kristiansen. Halløj i Betalingsringen med komikeren Simon Jul, der, uanset om man kan lide manden eller ej, har et stort spektrum fra intelligent nysgerrighed over for alle slags mennesker – til absolutte platheder med (dybt trættende) evige referencer til emner som lort, sex og sprut. Flere steder på kanalen også små, geniale program-træk som Den store roman, hvor lytterne – med forfatteren som navigator og vært – kommer helt ind i en konkret skriveproces. Og i den mere modernistiske ende: Electronista, hvor 24syv er gået i partnerskab med den kendte teknologiblogger Christiane Vejlø.

24syv har naturligvis også tidsåndens narcissistiske træk over sig. Den handler enormt meget om MIG eller OS. Lyt til Interne Affærer, som sendes lørdag middag med kanalcheferne Bertelsen og Brügger i spidsen. Emnet er OS og ofte MIG i 24syv’s eget univers. Her har cheferne for eksempel valgt at lægge deres medarbejdersamtaler med kanalens største profiler ud i æteren. Hvis man generelt er til B&B er her muligheden for en fuld dosis radiofonisk, intravenøs selvoptagethed.

24syv er et sammensurium. Kanalen mangler grundlæggende en position, et ’format’ (forstået som et samlet budskab, en raison d’être i forhold til lytterne). Det er, som om kanalen er så forfængeligt optaget af egen ’anderledeshed’, at perceptionen hos brugerne fortoner sig. Konsekvensen er en samlet kanal, der godt nok er ny i sproget, men gammeldags som et skuffedarium i sin struktur. En ny radio i et gammeldags monopol-univers og med lyttertal så lave, at 24syv endnu ikke kan undgå etiketten som et appendiks. En afledt konsekvens er, at selv om 24syv er ny med et formsprog rettet mod de yngre lyttere, er lyttergruppens aldersprofil kun et hanefjed fra aldersprofilen på P1: Gennemsnitslytteren er på begge kanaler omkring 60 år!

Strategien ser som nævnt ud til at være, at hvis blot det enkelte program er særegent, udgør summen af programmer i sig selv en original radiokanal. Problemet er bare, at sådan er oplevelsen ikke for lytterne. (Her kunne 24syv, uanset kanalernes forskellighed, lære noget af P3’s geniale pay-off: Det man hører, er man selv!). En radiokanal skal indeholde et løfte, et værdisæt, et budskab til lytterne, som er samlende for alt, hvad radioen foretager sig og er genkendeligt hos brugeren. Det er langtfra en ny iagttagelse for hverken medier eller andre kulturprodukter. Men i lyset af den trygge, statslige finansiering og måske også det gamle ’kulturradikale’ dogme, at det er kvalitativt intimiderende at tale lyttertal, er varemærket 24syv endnu et uforløst eksperiment, hvor der argumenteres med den gode vilje, hver gang der spørges til gennemslagskraften.

 

Jesper Grunwald er journalist og konsulent i kommunikation og mediekoncepter

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Stig Hartvig Nielsen

Det er ikke helt rigtigt, at Radio 24syv opkomst ikke har betydet nogen væsentlig ændring af radiomarkedet.

For P2 og den klassisk musik har det været noget nær en katastrofe. Kanalens lyttertal er blevet halveret. For et år siden (1. halvår 2011) havde P2 hele 5,1 pct. af den samlede radiolytning i Danmark. Nu (1. halvår 2012) viser Gallups Radiometer-tal, at P2 Klassisk er nede på beskedne 2,6 pct.

Radio 24syv (der jo nu sender på P2's gamle frekvenser) har en lytterandel (1. halvår 2012) på 1,3 pct.

Jens Overgaard Bjerre

800 millioner til børnene fra den højere middelklasse. Og der er næsten ingen som gider at høre på deres åndede opfattelse af humor eller andre forhold.

Michael Kongstad Nielsen

Det var et forsøg, der endte galt. Måske kunne det have været endt godt.

Så vidt jeg husker var der kun én tilbudsgiver. De vandt kanalen selvfølgelig. Men at den skulle blive så forudsigelig smasket ind i mainstream ungdomskulturdyrkelsen, som man bl. a. ser det i gratisaviserne, der flyder i S-togene, kan undre. Hvorfor ikke brede sig ud? Hvorfor dyrke egen navle så intenst?

Men de er da ligeglade med det og med lyttertal, for pengene er jo sikret ligegyldigt hvad.

Det er lidt af en skandale. Et sjovt program jeg af og til har lyttet til, er "Millionærklubben". Det er sjovt fordi det (ufrivilligt) udstiller hele den tankegang og mentale habitus der hersker omkring folk og institutioner, der dagligt handler på børserne.

Michael Kongstad Nielsen

Stig Hartvig Nielsen - der er god mulighed for at lytte til P2 på DAB-radio.

I sommer købte jeg et nyt TV....

Stor varf min glæde - og overraskelse - over at jeg også kunne lytte til P2 Klassisk eller DR Jazz eller eller P1 via mit tv. Jeg gør det nogle gange - og det er altså dejligt at kunne...

Ernst Enevoldsen

Snakkeradio. Alt for meget af det.
Selv med podcast drukner det i københavnsk livesnak hvor det er svært at finde en ordentlig snaps.

Er det 23 timers nyproduceret snak de skal levere hvert døgn, ifølge kontrakten ?

Skal det ende som andet end den statsstøttede beskæftigelsesterapi for snakkebranchen, som det dybest set er, kommer de til at bede om et frihedsbrev !

Feks. frihed til kun at producere 8 timer om dagen, og så også bruge pengene på dyr monteret radio, gerne med lidt musik og en masse udenrigsstof fra både Jylland og de varme lande.

Michael Kongstad Nielsen

Jeg kan helt gå ind for mere udenrigsstof. Tænk f. eks. at høre om noget fra Sydamerika. Wow.
Men også gerne fra Jylland. Eller endda fra Nordjylland. Wow igen.

Morten Pedersen

Jeg synes ikke som Ernst - at vi drukner i taleradio;
der er kun P1 og 24syv, om aftenen kun sidstnævnte.
Hvor P1 er stabil er 24syv meget svingende, og det kan kaste meget godt af sig, ellers kan man jo slukke.
Globus er fuldt på højde med Orientering og der er andre gode programmer .... men indrømmet, også en del amatøragtigt sniksnak.

Michael Kongstad Nielsen

Argumentet med, at ellers kan man jo slukke, er altid gangbart, men det bringer ikke noget konstruktivt nyt. Jeg har ikke hørt "Globus" (det vi jeg prøve, hvis jeg kan finde ud af, hvornår det kommer), men generelt er det en prøvelse, at komme ind på 24syv, da småfnidderfnadderen er det bærende element.

24syv står for en af de mest hjernedøde radioudsendelser, jeg nogensinde har hørt.

Der havde været en serie hærværksepisoder i og omkring Mariager, så ville stationen lave noget om.

Og sådan blev det: De sendte en mand afsted, som brugte størstedelen af tiden på at fortælle om, hvordan han følte det ved at stå på rutebilstationen i Randers og hvordan der i det hele taget var i "Jylland".

SÅ slukkede jeg. Og jeg har ikke tændt siden. Hvis drengene fra Nærum og omliggende matrikler gerne vil lave lokalradio med vennerne fra Bernadotteskolen, så ok med mig...

Jeg gider bare ikke høre dem - og jeg er ellers storforbruger af public service radio.

Så når p1 lukker ned kl 18.00 (I øvrigt en forbandet svinestreg overfor de titusinder, som f.eks. arbejder om aftenen) hører jeg NPR, BBC eller SRs Podcasts - der er masser at vælge imellem.

Men livet er altså for kort til selvfede københavnere.

Ideen var jo, at vi skulle have en konkurrence til P1. Ikke fordi P1 er dårlig, men fordi der er brug for en konkurrence, siger Per Stig Møller.

Idéen om en ny landsdækkende radiokanal blev præsenteret af den tidligere kulturminister Per Stig Møller, kort efter han blev udpeget i slutningen af februar 2010. Tre måneder senere indgik regeringen et medieforlig med Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, som banede vejen for den nye kanal, som pressen oprindelig døbte Radio Møller.

- Hvis den bliver en fiasko, kommer den til at hedde Radio Møller, hvis den bliver en succes, kommer den til at hedde 24syv, sådan er det, siger den tidligere kulturminister i dag.

---------------------------------------

- så bør den hedde Møllen, for P1 er det not.

Lad mig lige bruge lejligheden til at gøre reklame for nogle af de bedste internationale podcasts, jeg er stødt på:

BBCs dokumentarer:

http://www.bbc.co.uk/podcasts/series/docarchive

BBC From Our Own Correspondent:

http://www.bbc.co.uk/podcasts/series/fooc

Dradio - Hintergrund:

http://www.dradio.de/rss/podcast/sendungen/hintergrundpolitik/

Dradio - reportage

http://www.dradio.de/rss/podcast/sendungen/reportage/

Sveriges Radio p1 dokumentar:

http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=909

Det er noget af det bedste radio, I kan høre i dag....

Ernst Enevoldsen

På den anden side er der jo noget om det med de individuelle snapse.
Carsten Jensens serie om Danmark i Afghanistan: Carsten Jensen i krig, gjorde mig så sur på manden, at jeg rystede på hånden når jeg trykkede på knappen til næste afsnit. Jeg lyttede til alle 8 timer på en dag, og genhørte et par afsnit dagen efter.

Sådan skal det være.

Og så interviewede han uden at blinke fok på både norsk og engelsk, uden den dræbende DR-vane med at prøve at oversætte det hele bagefter.
Alle i Danmarks kan sgu da engelsk. Bortset fra landets udenrigsminister.

Jeg kan ikke overkomme at høre andet end P1 - og jeg tror heller ikke, at der reelt er talenter nok til mere end én seriøs radiokanal.

Michael Kongstad Nielsen

Enig i, at DR overdriver oversættelserne.
Særligt bør norsk og svensk få lov at stå helt uden oversættelse.

Måske ikke engelsk, men længere perioder af det kunne stå, og så kunne man summere bagefter på dansk.

Ernst Enevoldsen

De unge lytter ikke til taleradio. De har travlt på mobillos, og snak alene er alt for kedeligt.

Måske ser vi her noget lovende, for imodsætning til P1 som på internet er stendøde, så er 24syv kommet ret godt fra start med den rette grundholdning til internet halløjet.

Udvid app'en med fotos, kommentar og debat, så al den snak får et - live - fotospor, hvor de unge har noget at parkere ADHDen i, så skal gennemsnitsalderen på 60 nok komme ned.

Radio24syv er en fantastisk kanal, der sender noget af det bedste og mest eksperimenterende radio, Danmark længe har hørt. Det skulle da lige være bortset fra det nu lukkede ThirdEar. Der er på 24syv tid og plads til de dumheder, P1 ikke tør begå (blandt andet ved at sende 3 timers direkte samtale med "virkelige" mennesker om natten), og det er blandt disse dumheder, blomsterne somme tider skyder op.

Ernst - du er godt klar over, at P1 har fået masser af nye lyttere efter podcasts blev en mulighed. Min store hører da et par programmer på sin mobil, når han kører hjem fra skole...

Michael Kongstad Nielsen

Men hvis de unge ikke lytter til de unges radio lavet af de unge for de unge, så er det jo ikke nemt, skønt det er det, for penege er sikret, lyttere eller ej.

Udvid med apps og fotos - min bare, der er jo ikke indhold, men overflade og teknik - nej hvor er det sjovt at se girafferne.

Det minder som sagt om gratisaviserne. De skiver også røven ud af bukserne om de unge, men de unge gider ikke læse det.
Strange.

Ernst Enevoldsen

@Henrik Jensen.

Sikkert. Podcast har sådan set været der i snart 10 år, og med smartphones som standard vil flere bruge det.

P1s hjemmeside er bare så 1995, og det lyser ud af dem - lige som det gør hos de fleste Informationslæsere - at det her internet noget er noget de gør fordi de er tvunget til det.
Timers P1 Orientering uden emneopdeling feks. Der er ikke sket en dyt i 10 år.

Her er 24syv langt mere frisk til fad, og har fra starten signaleret, at den nuværende glimrende internetfacade er bare begyndelsen: Vi har meget mere på bedding.

Jeg håber de satser på det, uden at falde i P3 farveladen.

Brian Pietersen

selv p1 er blevet så borgerlig at jeg ikke orker at høre en dansk radiokanal.. + der som allerede er beskrevet, en masse talentløse mennesker der bare virker medieliderlige.

Michael Kongstad Nielsen

Enevoldsen
Jeg ved ikke om P1´s hjemmeside "bare er så 1995"
http://www.dr.dk/P1/
og jeg synes, at det, der "lyser ud" af din kommentar, at du nedgør "de fleste Informationslæsere"

Jo, der er sket en dyt i de seneste 10 år. Bl.a. at VKO-regimet har forvandlet folks mentalitet, så 24syv falder bedre ind.

Ernst Enevoldsen

@ Michael Kongstad Nielsen

Livestream med fakta, landkort, wiki-links, fotos af de interviewede mv. ville feks. udvide 24syv Globus til at få den fulde opmærksomhed på programmet.

Og vil udnytte det potentiale som er tilgængelig på de smartphones de fleste render rundt med.

Podcast alene er ikke længere nok på en smartphone.

Dampradioen der står i køkkenet på fast station og periodisk fanger ind til noget godt, er smukt som vinyl-plader er det.

Og her er P1 fortsat mesteren på monteret radio.

Michael Kongstad Nielsen

Men det er jo overflade alt sammen.
Indholdet er uafhængigt af al den overfladedyrkelse.

Ernst Enevoldsen

VKO har sgu ikke forandret folks mentalitet.

Jorden tiltede bare, og alle faldt ned i hullet. Det var nemlig hvad udviklingen nødvendiggjorde.

Lad os ikke glemme at også Dansk Folkeparti har haft et par pointer. Jeg erindrer ikke at selv Enhedslisten (som jeg beklageligvis er nødt til at stemme på) har krævet de store opgør med indvandrelovgivningen.

Michael Kongstad Nielsen

Jo, Dansk Folkeparti har haft et par pointer. Men de satte ikke den overordnede dagsorden. Det gjorde Anders Fogh Rasmussen derimod. Han og hans proselytter banede vejen for en mentalitet, som hænger så tydeligt ved i Radio 24syv.

Dorte Sørensen

Det er helt hen i vejret tænk ,at Radio Møller får dobbelt så meget om året som P1 drives for . Hvorfor skal licensbetalernes penge ikke bruges med omtanke .

Det virker helt hen i vejret , når OVK vil bruge så mange penge på en radiokanal , der overhovedet ikke var brug for , når OVK med støtte fra R har halveret dagpengeperioden og fordoblet optjeningstiden .

@Dorte Sørensen

"Hvorfor skal licensbetalernes penge ikke bruges med omtanke ."

Det er et rigtig godt spørgsmål, der udmærket kunne overføres på resten af de politiske økonomiske dispositioner.