Læsetid: 4 min.

En skihopkatastrofe af glas og niveauskred

Den nye krydsskraverede udgave af Industriens Hus over for Københavns Rådhus er et makværk af overbebyggelse og vokseværk på hjørnet af Tivoli og landets centrale byrum
Den nye krydsskraverede udgave af Industriens Hus over for Københavns Rådhus er et makværk, mener Allan de Waal.

Den nye krydsskraverede udgave af Industriens Hus over for Københavns Rådhus er et makværk, mener Allan de Waal.

Sigrid Nygaard

16. oktober 2012

Industriens Hus på Rådhuspladsen i København er vokset i højde og drøjde, men blevet iklædt spejlende glasskørt, som udadtil skal sløre det nye bredrøvede volumen. Ind mod Tivoli forsøger et skråt glastag at formidle overgangen mellem bygningens høje Vesterbrogade-fløj og en lavere ned mod Grøftens og Pantomimeteatrets lilleputverden.

Atriet under glastagets solceller og plisserede glasflader indeholder konferencefaciliteter og trappeløb mellem kontorsektionerne. Et imponerende højt rum som malplaceret volumen på dette ømfindtlige sted i byen. Og set fra Tivoli-siden en skihopkatastrofe af glas og niveauskred, der møver sig frem i udsynet fra havens grønne rum som dominerende bagvæg for både Plænen, Søen og Kyssehaven.

Det er lykkedes at få bystyrets tilladelse til oppumpning af den eksisterende Industribygning, så den nye udgave af DI’s hovedsæde nu rager op over alle andre gesimser langs Rådhuspladsen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Huset er et interessant sindbillede.

Et ugennemsigtigt - men alligevel tilsyneladende gennemsigtigt - skjold af panserglas er lagt uden om førerhuset for industrialismen i det nye århundrede.

Finanskrisen dækkes til med skudsikkert slør. Har nogen da tænkt sig at skyde efter de rare jurist-økonomer? Er der noget, der ikke tåler dagens lys?

Rusten 70'er-beton-grimhed er afløst af millennium-glas-grimhed. I stedet for at udvise lidt klædelig ydmyghed efter at have fejlet så fælt, blæser finansverdenen sig op til en ny påtrængende opulence.

Hvis Industriens Hus skal være et sindsbillede på innovationsevne, dynamisk og visionær kraft i det danske erhvervsliv så udsender den nye bygning umiddelbart det stik modsatte indtryk, altså fantasiløshed, stagnation og uden retning. Danmark roser sig med rette på at være stærke indenfor bygningsarkitektur, så der ligger en god historie gemt i, hvorfor det gik så galt? Panumbygningen var i årtier Københavns grimmeste bygningsværk, men den er under ombygning, så hvis der blev udskrevet en afstemning om Københavns grimmeste bygning så vil Industriens Huse have gode odds hos bookmakerne. Til lykke må fremtiden vise at jeg tager fejl.

Da Industriens Hus er bygget på byens gamle volde, bør Kulturarvsstyrelsen naturligvis kræve skrumlet samt de bagvedliggende forlystelser fjernet, så voldene atter står frit. Tilsvarende krav er stillet for Christiania, og der gøres vel ikke forskel, selvom bygherrerne er forskellige?

Nu kan jeg ikke huske værket, men kun at en arkitekt sprang ud fra taget efter han så sit makværk, som han var nødtvunget til at skrive under på - håber ikke denne sag ender så dystert, men slemt er det...av min psyke.

Inspirationsvis, kan man vende den om og fremsige - når de hjemløse bliver flere og flere - at den inspirerer en depressiv til selvmord.

Poul Borup-Andersen

"makværk af overbebyggelse og vokseværk". Når der nu kommer solpaneler på husets sider og på toppen, vil det uskønne fint blive skjult. Fat mod!

Michael Kongstad Nielsen

Man må dog sige, at selvom Industriens Hus repræsenterer magten i dette land, så har det altid set lidt spraglet ud, lidt ligegyldigt reklamefinansieret leverpostej. Nu har det så fået et facelift, som godt nok ligner et stiladsforhæng, men som dog indeholder noget luftig transparens og et udtryk à la Harlekin, men hvor er Columbine.

Gennemsigtigheden er fin nok, hvis man sammenligner med et andet at magtens huse, Nationalbanken af Arne Jacobsen. En smuk, men frygtelig lukket mastodont, der ligger der og demonstrerer dump og diskret magtfuldkommenhed.

http://www.nationalbanken.dk/dndk/OmNB.nsf/side/Nationalbankens_bygning!...

De laver samme nummer som sidst, hvor de lod arkitektur-anmelderne glæde sig over bygningen et par uger - hvorefter den blev heldækket med skrigende neon. Denne gang blir det blot værre, da store dele af ydersiden simpelthen er een stor lysreklame.

randi christiansen

Blot udtryk for samme mangel på indsigt som gør sig gældende overalt i vores stakkels nødlidende verden - penge og dårlig smag før det gode, sande, retfærdige og skønne - suk

Morten P. Nielsen

Det er en skandale af DI har fået lov til at opføre et tempel for hjernedød vækst på den centrale plads i landets hovedstad.

De burde henvises til en eller anden pløjemark i Ballerup.

Stadsarkitekt - har vi slet ikke sådan én længere ?

Når jeg bevæger mig hen langs kalvebod brygge, så dukker undrer jeg mig såre:

"Er der virkeligt nogen som seriøst mener, at dette er den rette måde at bebygge en havnefront på - og som glæder sig over hvad de ser" ?

"Har der virkeligt siddet nogle æstetisk uddannede mennesker på et kontor og klappet i hænderne over dette" ?

"Hvem er egentlig disse byggebranchens dementorer .....og hvordan får vi dem stoppet" ?

Svend Erik Sokkelund

Facaden mod Vesterbrogade og Rådhuspladsen er i al sin high tech fancy så skrigende banal så det gør ondt.

@ Peter Hansen: Lysreklamer, hvor grimme de end er. kan kun hjælpe på makværket.

Man må græmmes...