Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Væk fra klaustrofobi og klamydia

Der er dømt klamydia og klaustrofobi i Sanne Munk Jensens nye bog ’Arangutang’. En udmærket, men også meget klassisk ungdomsroman, som nok netop er: En roman til de unge
Kultur
5. oktober 2012

K siger k, siger l, siger a, siger m, siger y, siger d, siger i, siger, a. Hvad siger det? Klamydia. En gang til: Klamydia. Højere endnu: KLAMYDIA.

Man kan næsten høre det for sig i Sanne Munk Jensens nye og ok eksekverede ungdomsroman Arangutang. Et klamydiaudbrud rammer en flække i Danmark, en lille bette by i Nordjylland, og alle har pludselig klamydia: Ditte, Patrick, Sigga, Mia, Niklas, Niklas’ mor, bagerens den ældste, sladderen går, alle kender alle kender alle. Klamydia og klaustrofobi for teenagere, så enkelt kan det siges om Arangutang.

Sunny Beach eller Kreta?

Det er Sigga, der er hovedpersonen i bogen. Ditte er hendes bedste veninde. De er 16 år. På et tidspunkt i starten af romanen sidder de og snakker sammen. De vil gerne væk. Væk. Men hvorhen? Sunny Beach med UngRejs sguda. Sådan her går dialogen:

»’Men er Sunny Beach ik’ bare sådan rimelig taberagtigt?’

’Men er du ikke bare sådan rimelig taberagtig?’

Hun grinede, men jeg kunne se, at hun mente det lidt. Hun hadede, når jeg var sådan en nej-hat.

’Ej, men er det ik’ bare sådan lidt … kødmarked? Agtig?’«

Sådan fanger Munk Jensen nutidens ungdomssprog. Der bliver sagt rigtig meget ’agtig’ og ’ish’. Der bliver også talt nordjysk: Otte øl bliver til å-åt øl. Og ham Patrick er vist lidt kav. Det fungerer fint, der er en ret troværdig tone i bogen.

Desværre ender de to veninder med ikke at tage til Sunny. Det kulørte fravælges (og dermed også den unikke mulighed for at møde virkelighedens Flotte Fyr fra TV3) til fordel for Kreta. Her er der – surprise – desværre dømt pensionistparadis. Men til gengæld er der en flot fyr i baren.

En klassisk bog

Og så mister Sigga sin mødom til denne græske bartender (som dropper hende efter en uge). Og imens ligger veninden på værelset med væskende bylder over hele kroppen, hun har selvfølgelig ikke brugt solcreme. Jeg ved ikke, hvad der er mest klassisk.

Det er i det hele taget en meget klassisk coming of age-agtig bog. Den handler om teenageting, forelskelse, sex, klamydia, åndssvage forældre. Det er til tider for klassisk. Ligeledes er der en lidt overdreven brug af samtidsmarkører: Sunny Beach, Twilight, Phineas & Ferb. Ingen skal være i tvivl: Shit, det er samtiden, det her.

Og så synes jeg i øvrigt ikke, at bogens komik fungerer optimalt. Dittes far siger hele tiden upassende, pinlige ting. Og Ditte selv spørger på et tidspunkt Sigga, om det hedder orangutang eller a-rangutang? Den humoristiske intention bag sådanne scener er klar nok, men det bliver aldrig rigtig sjovt eller pinligt. Men okay, måske er det, fordi man ikke er 16 år. Og det er primært dem, de unge, romanen henvender sig til.

Tilbage i Danmark kommer Sigga sig over sin mislykkede middelhavsromance og bliver kæreste med sin bedste og ældste ven Patrick. De er forelskede, og det går godt. Men det varer selvfølgelig ikke ved. For det viser sig, at Siggas alenemor (faren har begået selvmord) har en affære med Patricks far. Og Patrick har selv knaldet med Ditte. Og Sigga har holdt det med grækeren hemmeligt for Patrick. Og, og, og ... Og som om det ikke var rigeligt, er det også på dette tidspunkt, at det begynder at klø og svie i skridtet på folk. Så ved man godt, hvad klamydiaklokken har slået.

Som det står i romanen: »Nu var alle helt filtret sammen, og det hele var bare noget lort, og på en eller anden måde var byen pludselig alt for lille til at rumme det hele.«.

Og cirka heromkring ender Arangutang. Med Sigga, der beslutter sig for at rejse væk. Igen. Fra klaustrofobi og klamydia. Og man forstår hende godt. Med stor sandsynlighed har man endda prøvet det selv. Det dér med gerne at ville væk fra det sted, man kommer fra.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her