Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Derfor rigdom

Den internationale fattigdomstemauge med afslørende journalistik om firmaet Glencores udtømning af Zambias kobberressourcer. ’Hvorfor fattigdom?’ ’Fordi rigdom’, er svaret
Kultur
27. november 2012

En time efter at en flok magtmænd i DR’s Forbrydelsen søndag valgte at overse retfærdighed til fordel for egeninteresser, begyndte den internationale tv-temauge om virkelighedens uretfærdigheder og magtspil på samme kanal. Spørgsmålet ’Hvorfor fattigdom?’ har mindre karikerede, desto ondere, mellemregninger. Og den altid fortjent opmærksomhedskrævende graverjournalist Christoffer Guldbrandsen besvarer i Tyveriet af Afrika, den første af ugens otte fattigdomsdokumentarer, temaspørgsmålet ved at pege på en åbenlys global sammenhæng: ’Derfor rigdom.’

Multinationale selskaber med Glencore i diskret førertrop fører årligt mere end 320 mia. dollar ud af u-lande gennem skattesnyd og skatteunddragelse, anslås det. Guldbrandsen fokuserer blandt disse uretfærdighedsmekanismer på, hvad der uoversat kaldes transfer pricing. Glencore kører deres investeringer i Zambias overflod af kobber gennem et land med lav beskatning, Schweiz, og køber så kobberet derfra. Dermed slipper de for at betale skatter til Zambia – penge, der kunne have gjort en afgørende forskel for det 20. fattigste land i verden, som i øvrigt lider under minedriftens massive forurening.

Postkortetidyllens moral

Denne skatteunddragelse og Vestens belejlige blindhed for det, illustrerer Tyveriet af Afrika perfekt i sit afsæt: Landsbyen Rüschlikon, en af de mest velhavende kommuner i Schweiz, modtager en dag en gigantisk røvfuld penge via skatteindtægter fra direktøren af Glencore, Ivan Glasenberg. Halvt druknet i denne ekstrapulje beslutter kommunen sig for at sænke skatterne med syv procent. Enkelte borgere kommer med et alternativt samvittighedsfuldt forslag: kun at sænke skatterne fem procent og i stedet sende en smule tilbage til Zambia, hvor pengene oprindeligt stammer fra. Det nægter flertallet pure. De kan og vil ikke se forbindelsen mellem deres fredelige eksistens i den polerede osteklokke og de fjerne u-landes fattigdom.

At denne forbindelse – og forbrydelse – eksisterer udpeger Guldbrandsen præcist og grundigt trods kompleksiteten. Form og stil er enkel med en interviewbaseret sammenfletning af eksperter, kritikere og et par ikke helt stuerene mellemmænd (Glencores folk vil ikke medvirke). Med voice-over og kamera i ryggen giver han i bidder af filmen den som journalist-graver i halvt personfikseret BBC-stil. Rüschlikon og befolkningens dilemma vender vi desværre kun kort tilbage til, og man kan savne at dyrke den gysende kontrast mellem de store linjer og denne absurd-nysselige hverdag. På den anden side er det i sig selv nogle groteske virkelige forbrydelser, der skal udredes på den time, som udsendelsen varer.

 

’Tyveriet af Afrika’. Instruktion: Christoffer Guldbrandsen. Læs mere om ’Hvorfor fattigdom?’ på www.dr.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Efter at have set Guldbrandsens dokumentar om Glencore og de internationale organisationerners overgreb mod en svag nation og dens fattige befolkning, er det nemmere at forstå hvorfor det var nødvendigt for Mugabe i Zimbabwe at gribe så hårdt ind for fastholde sine jordreformer til fordel for de fattige i Zimbabwe.

Som en hvid farmer valgt ind i Zambias regering forbitret sagde: "Jeg har jo nået en alder hvor jeg ikke bare griber min AK47 og køre ind til Glencore og skyder en mineejer..."

Hvis nogen skulle have lyst til at læse op på Mugabe og jordreformerne i Zimbabwe:

http://www.leksikon.org/art.php?n=3104