Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Køb de kongelige

Det danske kongehus er til fals for gaver, advarer kritisk skildring af de royale og deres omgangskreds
Kultur
30. november 2012
Det danske kongehus er til fals for gaver, advarer kritisk skildring af de royale og deres omgangskreds

I februar 2012 måtte det tyske statsoverhoved, forbundspræsident Christian Wulff, gå af i vanære. Det var blevet afsløret, at han fra rige venner havde modtaget gaver, herunder et gratis ferieophold.

I Danmark fastsætter straffelovens § 144: »Den, der i udøvelse af dansk, udenlandsk eller international offentlig tjeneste eller hverv uberettiget modtager, fordrer eller lader sig tilsige en gave eller anden fordel, straffes med bøde eller fængsel indtil seks år.«

Ups! Hvordan er det nu lige det er med den danske kongefamilie og den gavestrøm, familien lader sig overøse af fra en omgangskreds, der til gengæld modtager fine titler og/eller kongelige markedsføringsfordele?

Foruroligende

Det foruroligende spørgsmål stiller journalisten Jens Høvsgaard i bogen Det koster et kongerige – Bag om kongehusets penge og privilegier. Jens Høvsgaard skriver om kongehuset:

»Selv om den årlige løn overstiger 100 millioner kroner, så er den langtfra høj nok til at kunne finansiere det liv, kongehusets medlemmer har valgt at leve. Derfor benytter de sig i udpræget grad af de mange fristende tilbud, erhvervslivet disker op med. Biler, både, beklædning og bleer bliver modtaget med kyshånd – intet er for stort, og intet er for småt – bare det er gratis.«

Det er ikke rar læsning. Heller ikke, at de gavmildeste blandt giverne bliver belønnet med kongelige invitationer, med fine ordner og med titler, hvad der udløser en status, der kan vise sig nyttig, hvis man får brug for velvilje fra landets myndigheder, f.eks. i forhold til natur- og miljølovgivningen.

Pyntede bjørnebryg

Harboes Bryggerier har købt tre både til en samlet pris på over fem millioner til de sejlglade prinser Henrik og Frederik. Til gengæld er der kongelig tilstedeværelse ved snoreklip og jubilæer i firmaet, der siden 2008 har pyntet sine bjørnebryg og colaer med påskriften »Kongelig hofleverandør«. Direktør Griese og hans hustru er blevet faste gæster ved hofballer.

LEGO-koncernen stiller fly til rådighed for kronprinsefamiliens private rejser. Til gengæld promoverer kronprinsen LEGO over hele kloden.

Og de modedesignere, der gavmildt kaster deres garn over kronprinsessen, kan drage kommerciel fordel af, at hun bærer deres produkter til beundret skue. Selvfølgelig skal man ikke være smålig – og her kan Jens Høvsgaard i passager forekomme lovligt nidkær – men tilbage sidder læseren med en ubehagelig fornemmelse af noget klamt i kransekagens top. Urovækkende er også historien om, hvordan det lykkedes kongehuset at smøre prins Joachims skilsmisseudgifter af på skatteborgerne.

I Storbritannien har kongefamilien selv betalt for sine ægteskabelige fallitter.

Ingen kritik

I Danmark er kongehuset fredhelligt ikke bare i straffeloven, men også i det politiske liv. Ingen af de bærende partier tør vove et kritisk ord. Selv om det ville være i kongehusets egen langsigtede interesse at blive strammet ind, inden skandaler sætter republikken på dagsordenen. Høvsgaards bog er et varselsskud.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

....inden skandaler sætter republikken på dagsordenen....

Hov Hov!

I Danmark?

Den eneste sammenhang hvor man sætter republik på dagsorden er når forargede borgere kalder Danmark for en bananrepublik!

(som jeg for det meste vil give dem ret i)

Et godt udtryk: Banan-monarki

Rasmus Kongshøj

Nu er bananer jo ikke vores store eksportvare, så hvad med et bacon-monarki i stedet?

Niels Engelsted

Ja, hvad andet har vi end billig humor og ironi, når sandheden er, at man føler sig nedværdiget og forhånet.

Og?

De Kongelige i Danmark repræsenterer Danmark og dansk erhvervsliv. Hvorfor skulle dansk erhvervsliv så ikke tilbyde de kongelige gaver? når dealen nu er sådan indrettet at de Kongelige stiller op, når dansk erhvervsliv har brug for det. I Vietnam, i Hong Kong, i Brasilien, i Marokko, i Saudi-Arabien mv.

Og desuden tager bogens forfatter fejl, når han skriver, at de kongelige får løn. De får apanage, og det er noget ganske andet. Ud af dette skal de betale alt, inkl. den indvendige vedligeholdelse af slottene.

Og mon bogens forfatter er klar over det danske kongehus er Europas billigste? Vel nok ikke...

Bogens forfatter glemmer også at der altid er en grund når dansk erhvervsliv giver gaver, f.eks. et bryllup en 70-års fødselsdag, en 40 års fødselsdag, en 75 års fødselsdag - dansk erhvervsliv giver altså ikke gaver til de Kongelige blot for at give gaver.

Og ift. LEGO og Kronprinsen er det jo sådan det er, ikke sandt. Dealen er den at Kronprinsparret låner et privatfly mod at LEGO bliver promoveret af det danske Kronprinspar. Og sådan er det.

Ift. skilsmissen, tjah - jeg forstår ikke hvorfor den skal bruges her. Var der ikke noget med en før-ægteskabelig pagt, hvor Alexandra fik opstillet nogle krav, blandt andet ift. hvordan hun skulle bo og hvor mange penge, hun skulle have, hvis og såfremt de, altså prins Joachim og hende blev skilt. Og det blev de jo. Og hun fik jo penge, fordi hun var mor til - på det tidspunkt nr. 2 og 3 - i arvefølgen i dette land. Og pengene faldt vel bort dne dag (måned?), da hun giftede sig igen...

Ift. modedesignerne - så ja, Kronprinsesse Mary kaster glans over dansk design og er med til at promovere danske produkter, både herhjemme og i udlandet. Sådan er dealen altså - de Kongelige repræsenterer Danmark, dansk erhvervsliv og danske produkter i udlandet. For at forbedre dansk erhvervslivs chance for at sælge danske produkter i udlandet samt indgå aftaler med f.eks. stater som Vietnam og Kina.

Og nej, Christian Wulff blev ikke tvunget til at gå i vanære, fordi han havde modtaget gaver uretmæssigt. Han blev gået, fordi han 1) havde løjet om det og 2) havde forsøgt at presse avisen Bild Zeitung til ikke at afsløre dette. [Havde man fulgt med i de glimrende tyske tv-udsendelser om dette, så ville man vide dette...].

Vi vi have et kongehus som skal repræsentere Danmark ved officielle lejligheder og som skal hjælpe dansk erhvervsliv med at sælge produkter, så er det sådan dealen er. Sådan som forfatteren til denne bog beskriver det. Vil vi ikke have et kongehus som har denne funktion, men kun er et symbol (som i Sverige) må vi finde en anden ordning....

Det er den samme ånd der gennemsyrer de borgerlige politikere når de overlader privilegier og samfundsværdier til industri- og finansbaronerne. Mærsk og andre erhvervsfolk klistre sig jo op ad kongehuset for at blive delagtiggjort i samfundets velvillighed og gavmilde gaver til denne elite. Norsøolien, bankpakker, byggegrunde, subsidier, privatiseringer, bonusse,r bestyrelsesposter og gyldne håndtryk.

Et kongedømme består af undersåtter.

Jens Overgaard Bjerre

Den eneste fordel jeg kan se ved kongehuset er, at deres parker bliver holdt. I Lyngby-Taarbæk er Slotsparken altid flot og nydelig holdt, mens kommunes området omkring Mølleåen, med alle dens historiske steder og kilder, går til grunde til fordel for vejbelægningen foran Magasin.

Kongehuset er varm luft, der er med til at holde den neoliberalistiske kulturboble svævende over al ting.

Hvis de kongelige var så vigtige for erhvervslivet ville USA være de første til at indføre monarki.

I USA har erhvervslivet købt demokratiet - altså en helt anden og mere ærlig konstitution. Ærlig i forhold til det fesne spil om monarki, demokrati og nepotisme.

Tyskerne som er verdensmestre i eksport, har fundet ud af, at de slet ikke kan klare sig i konkurrencen med Danmark, så nu overvejer de også at genindføre monarkiet.

Kristian Rikard

udsigt at det øjensynligt kun er Information og David Rehling, der har fundet det ulejligheden værd at
"anmelde" bogen?

Kristian Rikard

rettelse: udsigt=pudsigt

Brød og skuespil til folket til alle tider.
Hver er folk dog dumme.

Kristian Rikard:

Der var også en (rigtig negativ) anmeldelse af bogen i Weekendavisen.

Kristian Rikard

Tak, det havde jeg overset, jeg foretog blot en simpel søgning.

@Karsten Aaen:

"Hvorfor skulle dansk erhvervsliv så ikke tilbyde de kongelige gaver?"

Fordi det så er de dele af erhvervslivet, der har råd til denne bestikkelse/reklame som får i hvert fald størst gavn af kongehuset. Og vi betaler alle til kongehuset - hvilket ord man så end påklistrer checken. Derfor er det da lidt sært, at det er de rigeste (og antageligvis de mest royale/største spytslikkere) som skal nyde gavn af gildet.

"Og mon bogens forfatter er klar over det danske kongehus er Europas billigste? Vel nok ikke…"

Har du læst bogen? Ellers er det noget af en tom anklage: "Jeg er uenig med personen, så han ved nok ikke faktoid X, som ellers er irelevant for diskussionen"...

Har du i din faktoid medregnet "gaverne"?

"Vi vi have et kongehus som skal repræsentere Danmark ved officielle lejligheder og som skal hjælpe dansk erhvervsliv med at sælge produkter, så er det sådan dealen er."

Sandt nok. Det synes jeg så ikke vi vil have - af de sædvanlige grunde, yada, yada, vi har fundet endnu en tosse som tager demokratiet alvorligt. Men - og her må jeg jo indrømme ikke selv at have læst bogen - hvis den følgende opsumering af anmelderen holder vand er vi ude i noget meget mere grimt:

"...de gavmildeste blandt giverne bliver belønnet med kongelige invitationer, med fine ordner og med titler, hvad der udløser en status, der kan vise sig nyttig, hvis man får brug for velvilje fra landets myndigheder, f.eks. i forhold til natur- og miljølovgivningen."

Hvad vi end ellers vil med kongehuset, vil vi da vil ikke have en instans der er til salgs og kan "frede" folk fra at leve op til lovkrav?