Læsetid: 7 min.

’Det var udansk at få penge for at spille’

Danmark var et af allersidste lande til at indføre professionel fodbold. Sporten skulle være ren, var ideen. De spillere, der tog til udlandet som professionelle, blev kaldt asociale og sat af landsholdet. Det resulterede i et lavt niveau og ringe tilskuerinteresse herhjemme. Ny bog beskriver tiden op til professionaliseringen i 1978 – med udgangspunkt i de odenseanske klubber: de blå, de røde og de stribede
Danmark var et af allersidste lande til at indføre professionel fodbold. Sporten skulle være ren, var ideen. De spillere, der tog til udlandet som professionelle, blev kaldt asociale og sat af landsholdet. Det resulterede i et lavt niveau og ringe tilskuerinteresse herhjemme. Ny bog beskriver tiden op til professionaliseringen i 1978 – med udgangspunkt i de odenseanske klubber: de blå, de røde og de stribede
30. november 2012

Mogens Berg var i starttresserne en af Danmarks mest talentfulde fodboldspillere. Han var fast højre wing for odenseklubben B 1909 og var med, da 9’erne i 1964 – med en legendarisk sejr over KB i den altafgørende kamp i Idrætsparken – vandt det danske mesterskab. Samme efterår debuterede Mogens Berg som 20-årig på landsholdet. Trods sin indsats og sit talent fik han ikke løn:

»Vi fik støvler af B 1909. Og det syntes vi faktisk var ret stort,« husker Mogens Berg, som arbejdede som typograf ved siden af sin karriere som fodboldspiller. Med landsholdet fik man »en femmer, så man kunne købe en avis eller lignende,« husker Mogens Berg. Altså en slags lommepenge. 1964 skulle imidlertid blive et endnu mere begivenhedsrigt år for Mogens Berg. Kort før jul skrev han kontrakt med den skotske fodboldklub Dundee United. I Skotland havde man for længst indført professionel fodbold og Mogens Berg gik nu fra at tjene 300 kroner om ugen som typograf i Odense til at tjene langt over det dobbelte:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

det VAR 'udansk' at ..?
det er det stadigvæk.
kommercialisme er multikulturelt (hvad der nationsikonisk tidligere kaldtes 'amerikansk').

Heinrich R. Jørgensen

Brian og Odd har sagt, hvad der er værd at sige.

For de der interesserer sig for fodbold, er det næppe en nyhed at Helge Sander spillede en rolle i klubfodboldens professionalisering. For undertegnede, er falder endnu en brik på plads, i forståelsen af hvilke kræfter der stod bag destruktionen af def spektrum af opfattelser af hvad der var "dansk", der var knyttet til det romantiske, det nationale, det folkelige og lignende.

Niels Engelsted

I dag er klubberne firmaer ejet af rigmænd (ofte milliardærer og russiske oligarker), der køber sig til mesterskaberne ved at købe de bedste spillere på verdensplan, spillere der skiftes ud som økonomien tilsiger, og snart spiller for den ene, snart den anden klub, og som Kvist på besøg i parken med Stuttgart kan vinke til deres tidligere fans. Hermed er der opstået et hierarki af topklubber, der sælger deres produkt til tv-kanalerne, så seerne altid kan være sikre på at få den vare, de har betalt for. Så mange penge er der i det, at topspillerne i de store ligaer kan hente lønninger hjem om ugen, som ministre ikke kan tjene om året. Og professionalismen har selvfølgelig højnet niveauet betydeligt, i gamle dage så man ikke superartister som Zlatan og Messi.

Alligevel var det spændende i gamle dage, for der var Ole Madsen og Harald Nielsen og det var lettere at identificere sig med en klub, der var en lokal forening, og et hold med lokal forankring i spillere og fans.

Der var en stor følelse af holdånd og kollektivitet og forbrødring, og intet overgik landskampene med arvefjenden Sverige i spænding og forventning og håb (som regel forgæves). Det var på højde med europamesterskabet i 1992 HVER GANG. Det ser man ikke rigtigt mere.

Der er stadig meget tilbage af den gamle klubånd, selvfølgelig, det er det firmaerne lever af, men den er ved at blive opløst i penge, og den sidste klub i Danmark, der har forsøgt at holde fanen højt, Brøndby, har nu også måttet kapitulere til markedskræfterne. Fansene gør deres bedste, men må oftere og oftere ty til slåskampe med andre fans for at bevare følelsen af sammenhold, loyalitet og spænding.

I virkeligheden er tabet enormt. Men ingen ønsker alligevel det tabte tilbage, heller ikke undertegnede, hvilket fortæller noget om den historiske irreversibilitet og hvor hurtigt det forgangne glider ned under horisonten.

Så tillykke til Helge Sander (ja ham med Fritz Schur og Christine Antorini), der har en stor del af æren for indførelsen af professionel fodbold i Danmark og fodboldens forvandling fra et socialdemokratisk til et neoliberalt projekt.

Man taler for meget om, at man ikke kan rulle verden tilbage; men det er jo det, der sker om ørerne på os, hvor 1800-tallets uregulerede junglelovskapitalisme kommer væltende, selvom der mere end nogensinde er mulighed for én gang for alle at smide den på porten og i stedet samarbejde om at skabe en retfærdig og fornuftig verden, uden øglehjernens angreb på rationel handlen.
Og det samme med fodbolden: efterhånden som klubberne går konkurs, vil amatørfodbolden på allerhøjeste plan dukke frem.

Brian Pietersen

Jørgen..
det er også det eneste jeg ser.. der ved jeg også hvorfor de er dopet.... de voksne et par bajere..de unge af sodavand.. :-)

Måtte man anbefale alle romantikerne, som lever i den vildfarelse, at fodbolden var bedre før proffesionalismen at se på en lille argentiner, som slår sine folder i Barcelona - fodbold er stadig en Gudesport og vil altid forblive det !

Kapitalismen har den indbyggede fejl, at det bliver de motiverede, og ikke nødvendigvis de kyndige.

Selvom spidskompetencen på eliteplan er hævet, er den tilsvarende dykket i de lavere rækker. Tvivlsomt det sportslige hat fået et løft, samt at udviklingen i de store klubber, kun beror på indkøb. Hvilket efterlader et stort hul i tutor opgaver.

Mads Christensen

@Niels Engelsted.

Christine Antorini? Du mener vel Milena Penkova? Eller er der noget jeg har overset?

Bortset fra det: En interessant artikel, skrevet af en 9'er, der helt overser, at det var en tidligere 9'er, målmanden Erik Lykke Sørensen, der 3 år efter sit skift til B1913 i 1960, indledte den nye æra med danske fodboldspillere, der blev professionelle i udlandet. Erk Lykke tog til Greenock Morton, hvorfra turen gik videre til Glasgow Rangers og St. Mirren.