Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Venstres kassemester, kongehusets kammerherre

Ny biografi: Dybdeborende skildring af karrieremageren Fritz Schur vækker bange anelser om, hvad der foregår i toppen af dansk kransekage
Kultur
9. november 2012
Bestyrelsesrytteren. Fritz Schurs generøse netværksvirksomhed har ført ham til tops i Venstre, i statsejede selskaber – og i kongehuset.

Bestyrelsesrytteren. Fritz Schurs generøse netværksvirksomhed har ført ham til tops i Venstre, i statsejede selskaber – og i kongehuset.

Claus Fisker

Hvad fik danskerne ud af Anders Fogh Rasmussens statsministerår? Boligboblen, krigsomkostningerne – og Fritz Schur. Schur har haft det held, at hans søster blev veninde med Venstre-politikeren Helge Sanders hustru. Det førte til, at Schur ved et selskab i 1984 traf den folketingsnyvalgte Helge Sander. Sander har sidenhen fortalt:

»Jeg husker tydeligt, at han gjorde et stort indtryk på mig med sin store viden og sit fantastiske overblik, og allerede dengang havde han et utroligt netværk. Vi har været nære venner siden.«

Hvad dette venskab gensidigt har kastet af sig, beskrives indgående i tre modige journalisters Fritz Schur-biografi Kammerherrens nye klæder.

Sander formåede i 1992 daværende skatteminister Anders Fogh Rasmussen til at udnævne Fritz Schur til formand for Klasselotteriet. Det førte til den tradition, at Schur, Sander og Fogh sammen overværede fodboldlandsholdets hjemmekampe. I 1995 fik Fogh S-trafikminister Jan Trøjborg til at udnævne Schur til bestyrelsen i Post Danmark.

Kontakt og penge

Da Fogh i 1998 overtog formandsposten i Venstre, stiftede Schur ’Liberal Erhvervsklub’. Den formidler kontakt mellem Venstres topfolk og erhvervslivets spidser – og får spidserne til at yde penge.

I 2001 stod Fogh bag, at S-trafikminister Buksti udnævnte Schur til medlem af SAS-bestyrelsen. Samme år fik VKO magten, og det himmelsendte Schurs karriere. Schur blev formand for Rådet for Teknologi og Innovation (2001), for Post Danmark (2002), for DONG Energy (2005), for SAS (2008) og for Posten Norden AB (2009).

Hverken Fritz Schur, Helge Sander eller Anders Fogh har ønsket at udtale sig til biografiens forfattere. Det er der heldigvis andre, der har, omend mange har frygtet sanktioner, hvis de stod frem med navn.

I sit nære netværk har Schur haft hofchef Per Thornit. Det er tænkeligt en årsag til, at Schur blev inviteret til kronprinseparrets bryllup i 2004.

Siden har Schur haft de kongelige på sin gæste- og gaveliste. Schur har bekostet hele to Thomas Kluge-malerier af prinsgemalen, samlet pris 770.000 kr. Schur har fortalt, at han bruger 40-50 dage om året på at rejse med prinsen. I 2009 blev han udnævnt til Kommandør af Dannebrogsordenen og året efter – på prins Henriks fødselsdag – til den pompøse titel ’kammerherre’. Kongefamilien kastede senest glans over Fritz Schur ved sin tilstedeværelse ved hans stort iscenesatte 60-års fødselsdagsfest i Falconer Centret i juni i år.

Sine netværksfester holder Schur ellers på sin Klampenborgresidens, som han har fået Gentofte kommunalbestyrelse til at adressegive som ’Christiansholm Slot’ – selv om det bare er en stor villa. Schur siger selv, at han har op mod 2.500 gæster o m året. Ud over de fine måltider kan gæsterne benoves over, at Schur altid omgiver sig med livvagter.

Uanset al glimmer og glans skrantes der ganske meget i de statslige erhvervsforetagender, hvor Schur er formand. Kritikere peger på, at Schur er optaget af formaliteter som protokol og bogholderi, men savner vision. Angiveligt er det Fritz Schurs egen erhvervserfaring, der kvalificerer ham til de statslige tillidshverv, der indbringer ham i omegnen af to millioner kr. om året. Schur ynder at fremstille sig som traditionsbærer i et arveligt handelsimperium. F.eks. i et 2006-interview: »I min virksomhed har vi i generationer talt om pløjedybde ... I A.P. Møller-koncernen kalder man det rettidig omhu.« Biografiens forfattere har ikke kunnet finde belæg for tale om pløjedybde blandt Schurs forfædre, ligesom Schurs ’våbenskjold’ er nyt. Schur-familiens nedarvede virksomhed blev i 1955 efter strid splittet op mellem Schurs far og dennes søskende. De blev i Horsens, hvor deres dele af virksomheden trivedes, mens Schurs far efterhånden var nødt til at opgive sine dele. Fritz Schur måtte reelt begynde forfra, og han slog sig fra 1970’erne op på grossistsalg af toiletpapir og køkkenruller. Gang i gesjæften kom der for alvor, da Schur bistod Bikuben med at afvikle mulige tabsgivende kunder. Forfatterne fortæller:

»I Bikubens hovedkvarter fik Fritz Schur øgenavnet ’ligrøveren’. Han opkøbte nemlig en del døde og halvdøde selskaber. Han formåede ikke at forvandle disse kriseramte selskaber til veldrevne overskudsgivende virksomheder. Til gengæld mestrede han ofte kunsten at få det sidste ud af dem. Underskud kunne tit bruges som skattefradrag på overskudsgivende aktiviteter.«

I kongehusets gemakker

Virksomhedsnavne og aktiviteter suser rundt i Schurs imperium. Forfatterne skriver:

»Det minder om det balkanske kopspil – trickspillet, hvor en mønt bliver placeret under en af tre kopper, hvorpå kopperne flyttes rundt i rasende fart, så ingen kan følge med.«

Forfatterne fortsætter: »Det balkanske kopsystem forvirrer ikke bare journalister; heller ikke venner, forretningsforbindelser, medarbejdere, myndigheder, kreditorer eller for den sags skyld politikere og kongehus kan følge med. Ingen har forstået, hvad Fritz Schurs virksomheder går ud på, eller hvordan han tjener sine penge.«

Med sin generøsitet er Schur trængt dybt ind i partiet Venstre og i kongehusets gemakker. Bogen vækker bange anelser om, at et brag venter et eller andet sted forude. Den er den rigtige julegave at sende til dronningen. Som en venlig advarsel.

Bogens forfattere optræder på BogForum på lørdag kl. 16.40, stand C2-023, Under Uret

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Fritz har opnået hvad Riskjær har tabt sin liv på.
SKAT skal nok holde sig fra ham, - altså Fritz, som i realiteten har opnået skattefrihed ligesom kongehuset.

Fritz har givet Glistrup baghjul.

David Rehling er den første, der får Fritz's hær af advokater på halsen: Bogen er ikke udgivet på Politikens, men på Jyllands-Postens Forlag, dog under samme koncern.

Altså en selskabstømmer, det forklarer jo hvorfor han er sat ind i alle statens selskaber.

Hårrejsende...
Havde nok en fornemmelse af at f.eks. Post DK var under afvikling...

Niels Engelsted

Bananrepublik!

Den ene kretive hjælper den anden for ikke at blive skubbet af indbyrdes intriger fra magten.