Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Hønemor til én

Den satiriske familiefilm, ’Max Pinlig 3 – På Roskilde’ om 16-årige Max, der må flygte fra sin pinlige mor, er underholdende befrielse i vintermørket
Stereotyp. Max’ barndomsven Hassan (skønne Faysal Mobahritz)  skal indtage rollen som et politisk korrekt forventningsbrud, men understreger snarere stereotypien.

Stereotyp. Max’ barndomsven Hassan (skønne Faysal Mobahritz) skal indtage rollen som et politisk korrekt forventningsbrud, men understreger snarere stereotypien.

Fra filmen

Kultur
20. december 2012

Lotte Svendsen og Mette Horns Max Pinlig-univers, tv-serien og de nu tre film, er en slags begavet Far til Fire i en venstreorienteret referenceverden.

Svendsen og Horn er to overskudsskarpe Danmarks-diagnostikere, der parodierer deres eget nostalgiske, kulturkreative miljø indefra.

Mens sidste års Max Pinlig – Sidste Skrig kæmpede med et kryptisk plot – skolepraktikjagt og kærestefnidder udfoldet på et jysk familiehøjskolekursus – så er Max Pinlig 3 – På Roskilde befriende ligetil og den mest ubesværet underholdende film i serien. Den nu 16-årige Max føler sig ordentligt kvindekuet af sin mor (Mette Horn) og af den artige nabo og kæreste Ester. Mor har indskrevet ham på byens kreative gymnasium uden hans samtykke, og som historiker sporer hun hans ’kvindagtige’ natur gennem familiens stamtræ af fesne og tvekønnede mænd.

Spis din busk

Da hun vil med ham på Roskilde Festival, bliver ’kvindetyranniet’ nok. Max flytter hjem til sin far og sniger sig til Roskilde med den sexede festival-babe Kaya (Freja Riemann). Her ramler alle karakterer naturligvis sammen og lærer noget – uden at falde for fælt på halen eller drukne i sentimentalitet.

Samuel Heller-Seiffert vokser fint i rollen som ordinær og helt almindeligt fremmedgjort teenager. Mette Horn giver den mere end fuldt ud som en voldsjov, troværdig selvparodi på en diffus hippie-hønemor. Lars Bom er som nabo Steen Kold en præcis personifikation af en dansk kendis, gift med Signe Wenneberg (i rollen som en slags sig selv), der senest har udgivet livsstilskogebogen Spis din busk. Fnis. Og han udgør filmens grotesk komiske klimaks, da han med bruncreme og grå krøller forbereder sig indlevet til rollen som Nelson Mandela i ’Billes’ nye film.

Eneste tvivlsomme greb er Max’ kække barndomsven Hassan (skønne Faysal Mobahritz), der både bekræfter en indvandrerstereotyp fra sin faste plads bag disken i familiekiosken, men som også skal overraske ved at bruge indsigtsfulde begreber som ’metafor’ om en indkøbsseddel fra Max’ mor, som Hassan mener undertrykker Max’ selvstændighed som mand. Den fremstilling søger et politisk korrekt forventningsbrud, men understreger snarere stereotypien.

Men. Altså. Hvor er det en befrielse i vintermørket at blive hensat til sympatisk, fjollet, hyggepinlig og sommervarm teenagebegejstring på Roskilde Festival.

 

Max Pinlig 3 – På Roskilde. Instruktion: Lotte Svendsen. Manuskript: Lotte Svendsen, Mette Horn og David Sandreuter. Dansk (Premiere den 25. december i biografer over hele landet)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her