Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

I en lille båd, der gynger

Indimellem er Ang Lees nye film, ’Life of Pi’, lige lovlig lang og new age-agtig, men det er også en smuk og bevægende røverhistorie om mental og fysisk overlevelse
Gyngende. ’Life of Pi’ er en vældig morsom film, både pga. unge Pis mange vilde oplevelser og voksne Pis underfundige fortællestil, der giver historien et skrøneagtigt præg og gør den forførende svær at få hold på.

Gyngende. ’Life of Pi’ er en vældig morsom film, både pga. unge Pis mange vilde oplevelser og voksne Pis underfundige fortællestil, der giver historien et skrøneagtigt præg og gør den forførende svær at få hold på.

Fra filmen.

Kultur
27. december 2012

Det er en rigtig røverhistorie, hovedpersonen i Ang Lees nye film, Life of Pi, har at fortælle.

Ikke nok med, at Pi Patel – der som voksen i filmens rammefortælling opruller sin fantastiske tur fra hjemlandet Indien til Montréal i Canada – er opkaldt efter et svømmebad i Paris.

Nej, hans familie ejer også en zoologisk have med en tiger, der hedder Richard Parker, og allerede som barn kæmpede han med at forstå allehånde religioner, hvorfor han er endt med at være buddhistisk katolik.

Men historien, som fortælles i Life of Pi – der er baseret på Yann Martels populære bog, Pi’s liv – er ikke kun en røverhistorie. Det er også den mere alvorlige, men ikke mindre fantastiske historie om en drengs mentale og fysiske overlevelse og hans jagt på et sted at høre til og en identitet at føle sig hjemme i.

Sammen med familien flytter Pi (Suraj Sharma) til USA, og de sejler over oceanet på samme båd som alle dyrene fra den zoologiske have, som familien nu har solgt.

Pga. en frygtelig storm synker skibet, og Pi er den eneste, der overlever i en lille redningsbåd – sammen med Richard Parker, der slet ikke er så nem at leve fredeligt sammen med på så få kvadratmeter. Ang Lees film – og Yann Martels bog – kunne have berettiget en muligvis lige så rørende historie om overlevelse mod alle odds på en meget mere traditionel facon.

En smuk film

Men en af pointerne med filmen og bogen er, at vi alle hellere vil høre en god og fabulerende historie, og en sådan kan måske også lære os endnu mere om, hvem vi er, og hvad det er, vi vil med vores liv på denne jord.

Indimellem bliver Life of Pi lige lovlig lang og lidt for new age-agtig, når vi delagtiggøres i alle Pis vidtløftige og lommefilosofiske spekulationer om livet, døden og universet – og kamp for ikke at blive vanvittig – mens han vugger rundt ude på havet, kigger op mod stjernehimmelen og forsøger at gribe tilpas mange flyvefisk til, at Richard Parker ikke begynder at spise ham.

På den anden side er Life of Pi en vældig morsom film, både pga. unge Pis mange vilde oplevelser og voksne Pis underfundige fortællestil, der giver historien et skrøneagtigt præg og gør den forførende svær at få hold på. Og endelig er det en af de smukkeste film, jeg længe har set.

Ang Lee, der altid har lavet visuelt flotte og gennemførte film, leger veloplagt med 3D-effekter og digitale effekter og lader scener og billeder glide sammen på en måde, som kun understreger filmens eventyrlige natur og opbygger et særegent univers midt mellem drøm og virkelighed, hvor meget tilsyneladende kan ske.

Det er ikke mindst på grund af de visuelle kvaliteter, at man bør se Life of Pi, men det er især i rammefortællingen i selskab med den voksne Pi (spillet af Irrfan Khan), at filmen også følelsesmæssigt har et solidt greb i sit publikum.

Suraj Sharma er vældig god og på én gang skrøbelig og stærk som unge Pi, der alene på havet slås for liv og forstand, men Irrfan Khan er ganske enkelt strålende som voksne Pi, der fortæller sin historie med lige dele humor og patos, uden at det bliver hverken fjollet eller sentimentalt, men finder en bevægende vej lige midt imellem.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her