Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Dan Brown fra Tommerup

Mads Peder Nordbos omtalte debutroman ’Odins labyrint’ er fascinerende, måske revolutionerende, sprogforskning rimpet sammen med gotisk gys i amatørkrimi
Kultur
4. januar 2013

En hemmelighed, der udfordrer verdens trosretninger og i særdeleshed kristendommen. Det er omdrejningspunktet for Mads Peders Nordbos spændingsroman Odins Labyrint, hvis protagonist som forfatteren selv er sprogforsker med speciale i runer. Og det er årsagen til, at den debuterende forfatter fra Tommerup på Fyn er blevet sammenlignet med Dan Brown, hvis internationale hit Da Vinci Mysteriet omsatte kontroversiel forskning om Jesu eventuelle efterkommere til bloddryppende cliffhanger-detektiv-drama.

En væsentlig forskel på de to er, at Dan Brown er bestsellerforfatter, der benytter historiske kilder, og Mads Peder Nordbo er videnskabsmand, der forsøger sig med skønlitteratur. Resultatet er måske derfor ikke overraskende.

Revolutionerende

Odins labyrint er en 400 siders dramatisering af drønspændende og tilsyneladende revolutionerende religionshistoriske opdagelser, som ikke skal afsløres her. For det er på mange måder anbefalelsesværdig læsning, Nordbo har forfattet, på trods af at hans bog som krimi kun lige knap hæver sig over bestået.

Mathias Hviid, bogens jeg-fortæller og forsker ved Syddansk Universitet, inviteres til London af en ældre herre ved navn Lucian Whitmore. Han får chancen for at studere nogle hidtil ukendte dokumenter om runer, der har været i hans families besiddelse i årtier. Whitmores dekadente skrummel af et Kensington-townhouse er rammen om hovedparten af en historie, der veksler mellem Mathias’ studier på sit værelse og de ind i mellem lidt hovsa-agtige actionsekvenser, der bryder hans koncentration.

Mystiske trin på den ubeboede øverste etage viser sig at tilhøre et Gollum-lignende væsen, der huserer i skjulte, ældgamle gange og tunneler under det mondæne London-kvarter. »Skyggen«, der terroriserer gæsten om natten, viser sig at have forbindelser til Mathias’ mors tragiske fortid på et fynsk børnehjem såvel som til Whitmores historier om en botaniker, der i København omkring 1920 overfaldes af militante jesuitter. Alle spor peger mod nye opdagelser om den nordiske Gud over dem alle, Odin.

Beskrivelser af fugtige gange og hulrum under Whitmores matrikel skaber herlige og gyselige gotiske billeder af et arkaisk London og vækker vores nordiske forfædre til live i fantasien. Men deres kvalitet hører til undtagelserne i en krimi, der tydeligvis er skrevet af en amatør i faget.

Hvorfor bruge jegfortæller? Det fremgår ikke, og både Mathias og hans engelske veninde og hjælper, den medicinstuderende Helen, er lige så karakterløse som de agurkesandwiches, hushjælpen serverer i pauserne mellem gådefulde ligfund og grundigt detektivarbejde.

Nordbo skriver, hvad jeget oplever, men viser det ikke. Derfor får man som læser ingen billeder på nethinden. Følelser og reaktioner beskrives i metervarevendinger, når der tales »med løftede øjenbryn«, »mundvige krænger ned ad«, og »alt sortner«. Flosklerne spærrer for indlevelsen, og pudsigt ordvalg forstyrrer, når himlen »flækker«, og fregner lyser »som røde lamper«.

Savner sproglig kadence

Odins labyrint savner i det hele taget en sproglig kadence. Mathias taler som en dame til te hos Maude i Korsbæk, for så at udbryde »Pis!« og tjekke sin Facebook-profil. Det kan desuden undre, at ingen har foreslået forfatteren at tynde ud i antallet af kapitler, som Mathias åbner ved at ytre noget lignende:

»Jeg vågnede«, »jeg gik op på mit værelse«, »jeg gik ned fra mit værelse«, »jeg satte mig op i sengen«, »jeg satte mig ned på sengen«, »jeg gik ind i biblioteket« og »jeg gik ud af biblioteket«.

Det er i Mads Peder Nordbos generøse, engagerede genfortælling af sin omfangsrige og, angiveligt veldokumenterede, viden, at hans bog har sin imponerende styrke, originalitet og potentielle internationale rækkevidde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her