Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Hjem til Aarhus

Rollen som Dicte er den helt rigtige for Iben Hjejle. Lidt klichefyldt knirkeri, men også en meget lovende start, for der er fuld knald på den tempofyldte fortælling
Rollen som Dicte er den helt rigtige for Iben Hjejle. Lidt klichefyldt knirkeri, men også en meget lovende start, for der er fuld knald på den tempofyldte fortælling
Kultur
8. januar 2013

TV 2 vil gerne med på vognen, når det gælder danske krimi-serier, men har endnu ikke kunnet gøre Danmarks Radio rangen stridig som absolut førende på området. Den som dræber fra 2011, hvor Elsebeth Egholm var den ene af to forfattere, faldt slet ikke i danskernes smag. For meget gys og for lidt kompleksitet. Nu får hun en ny chance, og TV 2 har fornuftigt satset på det mere sikre, nemlig nogle krimier, der allerede er udkommet som bøger, og som mange læsere kan lide.

Serien Dicte begynder dramatisk med en smertefuld fødsel. Dobbelt smertefuld, fordi moderen åbenbart har valgt at bortadoptere barnet, men liggende i barselssengen har fortrydelser. Det er et flashback til hovedpersonen, journalisten Dicte Svendsens ungdom for 24 år siden, hvor hendes forældre, der var Jehovas Vidner, brød hermetisk med hende, da hun ville leve et andet liv end dem.

Et godt fortælleteknisk greb, der gør Dicte til en dobbelt detektiv. Hun vil gerne finde ud af, hvad der blev af hendes eget barn, og som kriminalreporter vil hun gerne opklare mysteriet bag fundet af en død, bosnisk kvinde på havnen i Aarhus, hvor serien foregår – for resten til behagelig afveksling fra københavnske locations.

Presseetik

Dicte er ved at pakke ud. Hun er flyttet hjem til Aarhus, som hun engang forlod, men hvor hun nu har fået job på den lokale avis. Hendes gamle veninder har indfundet sig. De er som trådt ud af Alt for damerne eller en svensk femikrimi, men kan man sluge den plus lidt knirkerier i dialogen, så er man fint underholdt i dette første afsnit, der fører os durk til den aarhusianske underverden med indvandrerproblemer, småracisme, prostitution og pizzabagere, der gerne lægger hash i kartonerne, hvis kunden vil have det.

Dicte kommer straks på kollisionskurs med efterforskeren i sagen, som vil anlægge sag mod hende og hendes fotograf for at tilbageholde vigtige oplysninger. Således præsenteres vi for et ikke ukendt moralsk dilemma, hvor pressen vil beskytte sine kilder, men beskytter de også derved eventuelle gerningsmænd?

Nåja, så er der selvfølgelig også en teenagedatter, som er sur over at være flyttet til ’lorte-Aarhus’, og en eksmand, som gerne vil have Dicte tilbage efter at have været hende utro, men det er da nok ikke så nemt, selvom hun stadig har følelser for ham. Nu er det hende, der har bukserne på, og ham, der er den lille.

I skovbunden

Gode karakterer præsenteres vi for i dette første afsnit af første sæson. Peter Schrøder spiller den brummende provinsredaktør Kaiser, der beordrer Dicte til at stå sig godt med efterforskeren, om hun så skal give ham et blowjob. Det er jo ikke København, det her. Lars Brygmans Wagner, efterforskeren, har bestemt også noget for sig, men navnlig er Iben Hjejle perfekt i rollen som journalisten. Hun ER simpelthen Dicte Svendsen.

TV 2 må nok finde sig i, at den nye serie bliver sammenlignet med DR’s Forbrydelsen, og Iben Hjejle med Sofie Gråbøls Sarah Lund. Her og nu synes den ikke at have samme originalitet i sit afsæt og samme dybder i sin hovedperson, men det er for tidligt at sige, og mindre kan gøre det.

Plottet er serietraditionelt, men effektivt, og i hvert fald er der fuld knald på den tempofyldte fortælling, da vi forlader Dicte Svendsen for denne gang, liggende i skovbunden i Marselisborgskoven efter at være blevet slået ned af maskerede personager.

’Dicte’. Manuskript: Dorte W. Høgh og Ida Maria Rydén over Elsebeth Egholms romaner. Instruktion: Jannik Johansen. Produceret af Miso Film for TV 2 og en række coproduktionspartnere. Sendes mandag aftener kl. 20.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Til gengæld har DR's Borgen udviklet sig til en soap i romanbladstil uden kompleksitet hverken på det handlingsmæssige eller det psykologiske niveau, - virkeligheden er uovertruffen.

Vibeke Svenningsen

Borgen virker bare ude af trit med tiden, da værdikampen vedr. flygtning/indvandrer er konfliktpunktet - det var før krisen.

Som bosiddende i Aarhus nyder jeg også at følge en serie fra byen. Jeg ved nu ikke, hvor kompleks handlingen er, men de har ret Dicte-figuren er bare lige i øjet spillet af Iben Hjele.