Læsetid: 2 min.

Odysseus ankrer da op i Nyhavn

Enhver med nymfetræk eller machotrang bør opsøge den græske helt i Bådteatrets humoristiske fortolkning
30. januar 2013

Selvfølgelig vælger Rolf Heim at iscenesætte Odysseen. For selvfølgelig kan denne vilde instruktør ikke modstå fristelsen til at fortolke et af verdens største urdramaer på Bådteatrets lillebitte scene.
Det vidunderlige er, at det lykkes. Hos Heim bliver Homérs beretning om en mands 20 år lange rejse til en stram og veldisponeret fortælling om en mand, der følger alle sine nysgerrige drifter – lige indtil han bliver mæt og kun savner sin hustru. Heim formår endda at kommentere på historien undervejs. For hvem var det lige, der sagde, at Odysseus levede lykkeligt til sine dages ende? Og at hans hustru Penelope gjorde det? Også her har Rolf Heim alliereret sig med dukkemagikeren Rolf Søborg Hansen, der skabt sine umiskendelige dukker og rekvisitter, som giver teksten og instruktionen modspil. De græske guder hænger oppe under loftet og synger med på sejrshymnerne med åbne-lukke-munde. Og nymfen Kalypso er blot et par kæmpelæber, som erotisk vrider sig og lader sig fugte, mens de opsluger Odysseus-dukkens magre elskerkrop, så tilskuerne vrider sig af grin. Skægt illustreret af Erik Christoffersens kinky lydunivers og Sonja Leas mystiklys.

Sirener og svin

Bådteatrets særlige ensemble af dukkespillere og skuespillere fører sikkert og muntert tilskueren gennem besøget hos den enøjede kyklop og sirenernes liderlige mordsang. Laura Müller er en forførende fortæller med skønhedsstemme og øjenironi på samme tid. Ole Westh Madsen er hendes firskårne Odysseus, enten i full size eller bare som sukkende stemme, mens Dukke-Odysseus klarer resten. Dertil kommer så Rolf Søborg Hansen selv og Karen Monrad og Ida Drey, der alle kan den sære kunst at spille og gøre sig selv usynlige på samme tid – smidigt og autoritativt. Alt er en leg. Her forvandler et akvarium sig til det græske øhav og nogle sømænd til svin. Og da troldkvinden Kirke overgiver sin sultne krop til Odysseus, er det skønt nok med hovedet sat omvendt på.
Egentlig savnede jeg kun Penelopes snu prøve for at tjekke, om den hjemvendte, hærgede mand nu også var den Odysseus, som hun engang elskede: altså buen, som kun han var stærk nok til at spænde. Ikke bare fordi denne styrkemyte er en af verdens flotteste. Men fordi jeg var nysgerrig på, hvordan Rolf & Rolf ville løse bueskydningen med dukker. Men pyt. Det gik overordentlig fint uden. At reducere Odysseus’ 10 år på havet til 70 intense teater­minutter er en dåd.

Odysseen. Frit efter Homér (700 f.kr.). Tekst og iscenesættelse: Rolf Heim. Dramaturg: Mette Tranholm. Scenografi og dukker: Rolf Søborg Hansen. Lys: Sonja Lea. Lyd: Erik Christoffersen. 70 minutter. Fra 15 år. Til 23. februar. www.baadteatret.dk.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu