Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Sex og burka, falafel og taxa

DR2 er politisk spot on med sketch-satiren ’Det Slører Stadig’, hvor fire superkække danske ’tørklædepiger’ sigter så ligeligt på sig selv og deres blege medborgeres fordomme, at det føles public service ufarligt. Men også energisk forfriskende og helt på sin plads
Sara Al Naser, Ellie Joker, Naghme Ashabi og Ajla Prohic, som debuterer på tv med ’Det slører stadig’. Med baggrunde i Iran, Jordan og Bosnien, eksekverer de satiren med en charme og overbevisning, der får én til – yalla yalla – at danse med og ønske, at man ikke var så vinterkridhvid og tung i røven. Foto: DR

Sara Al Naser, Ellie Joker, Naghme Ashabi og Ajla Prohic, som debuterer på tv med ’Det slører stadig’. Med baggrunde i Iran, Jordan og Bosnien, eksekverer de satiren med en charme og overbevisning, der får én til – yalla yalla – at danse med og ønske, at man ikke var så vinterkridhvid og tung i røven. Foto: DR

Kultur
17. januar 2013

Hvad sker der mon bag de blonde gardiner /en helt anden verden, jeg ved ikke hvad det ligner. / Kig på dig selv, få styr på din fakta / jeg kender til mer’ end falafel og taxa.«

Når man løsrevet læser teksten til introsangen til DR2 nye sketchserie Det slører stadig, lyder det som en alt for korrekt dosis statsordineret integrationskultur i den pilleform, som får det til at glide ned i ungdommens pipnæb: satire. Satire med dennes indbyggede opdragende morale, der sigter mod både de hvide og de brune danskeres snæversynede fordomme om hinandens humus- og flæskestegsliv: »Kig på dig selv.«

Burka-paradiso

»Yalla, yalla!«, lyder det, mens vi farer farvestrålende gennem Københavns gader med programmets karikaturer om bord. Og de skønne og talentfulde tv-debutanter i centrum, Sara Al Naser, Ellie Joker (født sjov?), Naghme Ashabi og Ajla Prohic, der har baggrunde fra Iran, Jordan og Bosnien, eksekverer satiren med en charme og overbevisning, der får én til – yalla yalla – at danse med dem og ønske, at man ikke var så vinterkridhvid og tung i røven.

Satirens sketches og rappe klippestil minder om andre satireserier, men her fokuseres på etniske sammenstød og stereotypier. Med skjult kamera (kendt fra Zulus Slemme, slemme piger) søger en tørklædeklædt pige i Kongens Have råd hos danskere om hendes bryllupsnat: »Hvis han presser sig ned, så siger du stop«, forklarer en velmenende fyr, mens han demonstrerer en særlig skånsom samlejeposition.

I Paradise Hotel – Saudi Arabien møder vi paradisoen Aisha: »Det betyder rigtigt meget, at jeg har fået lavet mine bryster. Jeg synes, at det er flot med store bryster,« siger hun, mens hun i våd burka trækker sig op af poolen. Burka-jokes er nemme (for blegdanskere lidt farlige) point, men sammenstødet mellem de to svært forståelige yderkulturer gnistrer dejligt fjollet.

Jeres kultur

En muslimsk sexrådgivningslinje er bestyret af en tørklædeklædt kvinde, hvis svar varierer mellem »nej, det må du ikke« og »nej!« og »nej, det må du slet ikke!«, men en apoteker (Bodil Jørgensen) kluntet forsøger at beskytte sin forestilling om en tyrkisk piges kultur ved at nægte hende kondomer og p-piller: »Tænk, det er da noget af det, der er så fantastisk ved jeres kultur, at I har så stor en familie.«

Det er ikke evigt sjovt, og visse pointer er velspillede, men forudsigelige, som når en udsendt, evigt poserende reporter fra Dubai TV forsøger at forstå danskernes ’hygge’-begreb. Men generelt åbner de nydanske pigers perspektiv for deres kulturkritiske – og ikke før satiriserede – verden, som man fnisende lærer at kende. Og det føles 13 år mere integrationsparat end DRs fordomsparodiske Perkerspillet fra 2000 og mere selvstændigt end de eksotiserede, charmerende kulturanmeldere ’Biilo’ og ’T’ fra DRs Perlevenner (2009). Og som sådan er det helt på sin plads at kigge lidt ud af de blege gardiner.

 

Det slører stadig DR2 i 15 afsnit. Torsdage kl. 21.50-22.05. Se det og læs mere på www.dr.dk/tv/program/det-sloerer-stadig.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her