Læsetid: 2 min.

Skærmkultur-portrætter

Illustration: Anders Clausen ’I would prefer not to’

Illustration: Anders Clausen ’I would prefer not to’

18. januar 2013

Skærmkultur-portrætter

Så kom fejlprintet også op at hænge. Det sirlige lille papir med en rest af information, som sniger sig med ud fra den skærmverden, vi bruger halvdelen af vores vågne tid på at arrangere og ordne. Anders Clausen er interesseret i skærmkulturen, vores omgang med computeren, vores små sammenstød og vores fester. Computergeniet Turing mente, at computeren er lige så intelligent som et menneske, når den kan forlede os til at tro, at den er et menneske. Anders Clausen åbner lidt for slidserne i testen ved at lege med, når computeren siger fra. Han gør, som den forsigtige psykolog ville gøre over for barnet, der er dukket op efter at have tilbragt ti år i skoven. Han prøver at komme i øjenhøjde med den fortumlede og forvirrede. Han prøver at få dens opmærksomhed og tillid. Når computeren sætter en rød zigzag streg under et ord, kravler Anders Clausen helt ind under og tilføjer det maskinelle »I would prefer not to« med reference til Bartleby fra Melvilles klassiker, hvor hovedpersonen ikke gad gøre noget som helst. Han gad hverken at spise eller sove. Han eksisterede kun. Som en tvær computer.

Anders Clausen prøver også med andre tegn og symboler, med uddrag fra et digt skrevet med algoritmer og uddrag af en tekst fra Kraftwerk. Han prøver at snige sig ind i dens sjæl, i værkerne, der er store og printet på PVC. Det er portrætter af en kultur, vi alle sammen kender, som de færreste dvæler ved, og som ingen før Clausen er gået så aktivt i dialog med.

Midt imellem dem står en mikrobølgeovn i indpakningen fra butikken. Den er som en computerhund. Den kan tænke, men ikke frit. Den ved ikke, at den er en mikrobølgeovn, men den kan udsende de samme røde zigzagstreger som pc’en, bare som stråler, der kan varme. Og den siger hverken vuf eller spiser kødben. Kun et lykkeligt ding, hver gang, den har fået den portion strøm, som den forlangte.

 

4/6 stjerner

Anders Clausen – ’Just ask the lonely’ hos Christian Andersen Gallery, Høkerboderne 17 – 19, København til den 9. februar

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu