Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Skydegal actionfilm

Tom Cruises nye blockbuster-tilbud ’Jack Reacher’ vil være lækker selvtægtsaction, men udstiller i stedet ufrivilligt en grotesk amerikansk våbenkultur
Kultur
3. januar 2013

Kort efter terrorangrebet på World Trade Center valgte forlaget, der udgav Walther Kirns roman Up in the Air, at trække bogen tilbage på trods af, at indholdet ikke havde den fjerneste lighed med tragedien. Ingen havde lyst til at se på en bogforside med et fly på i september 2001.

I sidste måned valgte Paramount Pictures kort før jul at udskyde gallapremieren på Jack Reacher, en ny potentiel succes for blockbuster-maskinen Tom Cruise. Efter tragedien i Newtown var ingen i humør til at fejre en ny film, forklarede filmselskabet.

Årsagen til aflysningen er nok snarere, at en tilsyneladende vanvittig gerningsmand i Jack Reacher plaffer tilfældige mennesker ned. Det er for tæt på virkeligheden. Også selv om filmen ikke bevidst tematiserer våbenkultur.

I Jack Reacher anklages den tidligere Afghanistan-soldat James Barr (Joseph Sikora) for førnævnte forbrydelse, fordi han er en af de få, der kan udføre præcise skud fra så lang en afstand.

At redde sin klient fra dødsstraf er derfor ikke så lidt af en udfordring for advokat Helen Rodin (Rosamund Pike), så hun adlyder, da Barr trygler om at få hjælp fra den eneste, der kan bevise hans uskyld, trommehvirvel, Jack Reacher.

Ud over at være den fiktive søn af romanforfatter Lee Child er Reacher sin egen herre. Ekssoldat, skarpskytte og ekspert i gadeslagsmål.

50-årige Cruise er spændstig, Pike er troværdig som hans love interest, og Richard Jenkins gør en foruroligende dobbelttydig figur som hendes far, den offentlige anklager. Han er måske hjernen bag et komplot mod Barr.

Men efter at lægge ud som en dødalvorlig mordgåde, udvikler Jack Reacher sig til en skydegal actionfilm, der før den 14. december mest af alt virkede som en ufrivilligt komisk voldsfilm. Efter Newtown føles det simpelthen både sært og ubehageligt, at man kan lave film om drabslystne snigskytter i storbyer og våbenliderlige fritidsskytter. Uden at man egentlig vil noget med det.

Sådan fanger Christopher McQuarrie ufrivilligt selve USA’s våbenkultur i sit sigtekorn. McQuarrie brillerede ellers ved at skrive The Usual Suspects. Det gør Cruises selvtægtstogt temmelig skræmmende – set i bakspejlet.

 

 

Jack Reacher. Instruktion og manuskript: Christopher McQuarrie. Amerikansk (Biografer over hele landet)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her