Vi er med på patrulje for at fange bedragere: Én person bliver fundet på arbejde i køkkenet på en restaurant med falske papirer. Han bliver udvist til Kina. En fynsk gartner på sygedagpenge bliver taget med fingrene i jorden. Han må raskmelde sig. Vi er med i forhørslokalet, hvor myndighederne udspørger en kvindelig borger for at få hende til at indrømme, at hun har brudt reglerne. Det lykkedes kun delvist, men afhøreren smiler og er tilfreds.
DR’s nye program Aktion Socialt Bedrageri minder både i genre og udtryk om et klassisk kriminalmagasin som Station 2. Der er efterforskning, opsøgende arbejde, præsentation af beviser og afhøringer. Anklager, forsvarstaler, gråd og indrømmelser. Forskellen er, at det ikke er politiets arbejde, man kommer tæt på denne gang, men i stedet den stadigt mere almindelige velfærdsstatslige konstruktion – den kommunale kontrolgruppe.
Fra slutningen af 00’erne accelererede kontrolgruppernes udbredelse for alvor, og langt de fleste kommuner har i dag oprettet de specialiserede enheder, der udelukkende fokuserer på at undersøge, om kommunens borgere nu også har ret til de sociale ydelser, de får.
Frit svævende over kommunens mange socialarbejdere kan de ved hjælp af registeropslag, anonyme tips og andre researchværktøjer undersøge »mistænkelig adfærd« hos kommunens sociale klienter. Kontrolmedarbejderen er ikke som socialarbejdere hæmmet af rent faktisk at skulle hjælpe borgeren videre i retning af arbejdsmarkedet eller med at få økonomien til at hænge sammen for en enlig mor med mange børn. Det handler kun om at finde frem til dem, der opfører sig mistænkeligt, indsamle beviser, fratage ydelser og fremsætte tilbagebetalingskrav, der snildt kan komme op over 100.000 kroner.
For det er ikke småpenge, der er at hente ved at øge velfærdsstatens kontrolindsats, lader programmet seeren forstå. Hvert år udbetales der mellem fem og 12 milliarder kroner i ydelser til folk, der slet ikke burde have fået dem. Det svarer til, hvad det kostede at bygge en halv Storebæltsbro, løn til 19.000 læger eller uddannelse af 33.000 nye skolelærere, fortæller speakeren mens billeder af broen, Rigshospitalet og en skoletavle glider hen over skærmen.
Men at socialt bedrageri skulle koste op mod 12 milliarder kroner om året er et meget usikkert skøn. Det er aldrig grundigt undersøgt og tallet stammer sandsynligvis fra en rapport fra KMD – selvsamme firma som tjener penge på at sælge it-værktøjer til at bekæmpe socialt bedrageri.
»Det er den fælles kasse, som de sociale bedragere tager af. Så det går ud over os alle sammen i den lange ende,« siger en kontrolarbejder i programmets introduktion.
»Jeg er med til at gøre en forskel. Jeg er med til at sætte fokus på, at det her er bare ikke ok,« tilføjer en anden.
Enligsagerne
At programmet filmer selve konfrontationen med borgeren er både det mest grænseoverskridende og det mest interessante. Særligt i enligsagerne kommer man tæt på et af de mest omdiskuterede områder ved kontrolgruppernes arbejde.
Enligsagerne handler blandt andet om tildelingen af supplerende ydelser som forhøjet børnetilskud, højere boligsikring og friplads i daginstitution. Det er mange penge hver måned, og problemet med snyd handler både om dem, der lader sig skille proforma, og om dem, der får nye kærester eller finder sammen med eksmanden igen og lader være med at fortælle det til kommunen, så de kan fortsætte med at modtage ydelsen.
Der findes ikke nogen statslig standard for, hvornår man er i et ’ægteskabslignende forhold’ og dermed ikke berettiget til ydelsen længere, så området er fyldt med uklarheder og gråzoner. Hvor meget må en ny kæreste hjælpe til i husholdningen eller have med børnene at gøre? Hvad hvis man kommer til at have sex med sin eksmand, men ikke genoptager forholdet? I mangel på klare regler bliver det sagsbehandlerens skøn, der er det afgørende, og programmet giver et interessant indblik i, hvordan kontrolarbejderne forvalter netop denne gråzone: »Det, at hun fortæller os, at hun låner hans bil, det gør sagen noget nemmere for os. For det viser ihvertfald, at der er noget fælles husførelse,« forklarer Irene til kameraet.
Hun er ansat ved kontrolgruppen i Næstved Kommune og er netop ved at tale med kvinde, der er hevet ind til partshøring i en enligsag. Kvinden modtager enligydelse på 7.978 kroner om måneden, men kommunen har modtaget en anonym anmeldelse, der påstår, at hendes kæreste bor hos hende. Irene har tjekket kvindens Facebook-profil, hvor man bag programmets sløring kan se antydningen af to mennesker, der kysser. Et billede der – ifølge kontrolarbejderen– »i den grad indikerer et forhold«.
En anonym anmeldelse og et coverbillede på Facebook er mildt sagt to svage spor, men altså nok til at kvinden er blevet kaldt ind til det, der egentlig er en partshøring, hvor borgeren skal give sin version af sagen. Men som mest af alt ligner det et forhør med skiftevis åben spørgeteknik og ledende spørgsmål. Flere af spørgsmålene mener kontrolgruppen egentlig godt at kende svaret på, men de stilles for at teste, om borgeren er en løgner.
Kvinden har netop forklaret, at hun låner sin kærestes bil en gang imellem, fordi hun er syg og har det svært, når det er koldt. Men ifølge kontrolmedarbejder Irene er det ikke tilladt, fordi det for eksempel er kæresten, der betaler forsikringen. Dermed bliver udlånet af bilen betragtet som et »økonomisk bidrag« til hende, som er noget af det, man ikke må få som enlig.
Kvinden fortæller videre, at hun ikke kommer til at være på enligydelse så længe endnu, fordi hun har besluttet at flytte sammen med kæresten nogle måneder senere. Irene svarer prompte, at det ligesom med bilen også er et tegn på, at hun slet ikke reelt hverken er eller har været enlig forsørger i et godt stykke tid. Hun bebrejder kvinden, at hun ikke allerede har været oppe på kommunen og sige, at de planlægger at flytte sammen. Kvinden forsøger med stigende usikkerhed i stemmen at fastholde, at hun altså ikke har gjort noget galt. Men lige lidt hjælper det. Alt, hvad hun siger, bliver opfattet mistænkeligt og problematiseret.
Normer for forhold
For øjnene af hele Danmark opridser Irene altså, hvad der ifølge kontrolgruppen er så problematisk enlig-adfærd, at det er tegn på et samliv: Det er ikke tilladt som enlig at låne sin kærestes bil, det er ikke tilladt at aftale at flytte sammen på et senere tidspunkt, og har man i øvrigt været kærester i mere end et halvt år og mødt hinandens børn, så er man nok ikke længere enlig. Irenes definition på et forhold bliver fremlagt som fakta under mødet, på trods af at det mildest talt ikke fremgår klart af reglerne noget sted. Hun supplerer bagefter med udtalelser om, hvor usandsynligt det i grunden er, at kvindens nye kæreste har lånt hende sin bil allerede, da de kun har kendt hinanden i et par måneder.
»Jeg mener bare, at hvis man lige har lært hinanden at kende, så er det flot, at han vil låne hende sin bil,« siger Irene til kameraet.
De mange mistænkelige forhold, som Irene fremlægger, forsøger hun at bruge til at presse kvinden til at skrive under på en erklæring om, at hun ikke længere er enlig. Gør hun ikke det, bliver hun truet med, at hun vil blive præsenteret for et tilbagebetalingskrav, der går helt tilbage til dengang, hun ændrede sit coverbillede på Facebook. Hvordan den slutning logisk eller retsligt hænger sammen fremgår ikke, men klart står det, at kontrolgruppen åbenbart formår både at afhøre og dømme den enlige på ét enkelt møde i kommunen.
To uger efter samtalen skriver kvinden under på, at hun ikke længere er enlig forsørger. Sikkert et klogt valg, når man hører, hvordan hun bliver presset på på mødet.
De to offentligheder
Ovenstående er bare det mest alvorlige problem blandt flere i programmet. For svagheden ved Aktion Socialt Bedrageri er, at formatet entydigt stiller sig på systemets side. Det er velfærdssamfundets helte, der forklarer om det meningsfulde i at afsløre enlige, der ikke er klar over, at fælles husførelse er noget, man får, hvis man låner en bil af sin kæreste. Det ligger ikke til formatet at stoppe op og konsultere eksperter om, hvorvidt en partshøring er det samme som et forhør, eller hvorvidt et Facebook-coverbillede og en lånt bil nu også er tilstrækkeligt bevis at presse en udsat borger med.
Det er trist, for ser man på mediedækningen af sager om socialt bedrageri, så ender det ofte med at blive to forskellige offentligheder. Hvor man enten som DR vælger at fokusere på, hvor dyrt det er for samfundet, at socialt bedrageri er blevet en »folkesport«, eller som det ofte er tilfældet her på avisen, hvor problematisk det er for retssikkerheden, at kontrolgrupperne nærmest konstituerer et parallelt retssystem med egen efterforskning og domfældelse uden retssikkerhed.
Næsten aldrig kommer det til en diskussion af, hvad det er for nogle mærkelige incitamenter, de graduerede ydelser giver, og hvad kontrollen i alle led af det offentlige koster. Ikke bare økonomisk, men også i relationen mellem borger og stat.
Aktion Socialt Bedrageri holder sig mest til at gentage, det vi allerede ved: Ja, det er sikkert dyrt og ja, der er sikkert en del, der snyder. Et ensidigt forsvar for velfærdsbetjentenes indsats for at få stoppet bedrageriet af os alle. Så vi kan få vores halve Storebæltsbro, vores 19.000 læger og 33.000 nyuddannede lærere.
I bedste public service stil har DR siden fulgt op med en guide til, hvordan man bedst melder sin nabo for socialt bedrageri. Men det er ikke det eneste, man kan lære af at se programmet, på trods af at det er ensidigt.
Jeg har for eksempel lært, at hvis man er på enligydelse, skal man sætte sig grundigt ind i både regler og Ankestyrelsens praksis, men samtidigt aldrig tage for givet, at kontrolgruppens antagelser følger den måde, som almindelige mennesker tænker på. Selv om der ikke er noget odiøst i det, skal man altså helt holde sig fra, at blande sin økonomi sammen med ens eventuelt nye kærestes ved for eksempel at overføre penge mellem kontoerne. Heller ikke småbeløb. Hold dig altid gode venner med dine naboer, så de ikke følger DR-guiden og får startet en efterforskning imod dig. Bliver du indkaldt til møde, så hav altid en bisidder med, og vær opmærksom på, at det er ligesom et forhør, hvor alt, du oplyser, bliver brugt imod dig.
Kontakt Retshjælpen og søg aktindsigt, så du kan se, hvad det er for nogle beviser, de har tænkt sig at bruge imod dig. Forlang at få alt udleveret og få klaget til Det Sociale Nævn og Ankestyrelsen, så der kan komme nogle andre end kontrolgruppen ind og vurdere sagen.
Og – nå ja – hvis du reelt har indrettet dit liv på at snyde systemet, så lad være med det. Det går ud over os alle sammen.
Aktion Socialt Bedrageri kan ses hver mandag på DR1 og lige nu på dr.dk
Når nu patruljen er på arbejde hvad så med?
Finde de svage som har brug for hjælp og som kommunen overser i årevis?
Hvad med at bruge tid på at oversætte socialarbjdernes skrivelse til læsbar og forståelig læsning?
Hvad med at finde dem som undrager fællesskabet for store skatte beløb?
Magter den offentlige administration ikke disse opgaver?
Jeg kan simpelthen ikke forstå at det er lovligt, at kommunen både spiller politi, efterforsker og dommer.
Hvor er det sørgeligt og hyklerisk, "racisme" handler ikke mere om hudfarve, men om status og indkomst.
Lige som Inger Sundsval forstår jeg ikke at kommunerne kan tillade sig denne praksis.
Jeg sidder tilbage med en oplevelse af, at kommunerne overtræder gældende regler f. eks. om registersammenkøring. Skulle nogen borger lande i denne kattepine, kan man kun anbefale at medbringe en dygtig bisidder.
Det er svært at forstå tilliden til de etablerede institutioner er faldende, men et hurtigt bud - kunne være manglende rettigheder.
Hvis myndighederne og det politiske liv i dette land var mere interesseret i at overholde landets grundlov, hvor enhver borger der ikke kan forsørge sig selv ret ret til ydelser, og mindre på at undgå at komme til at give disse ydelser med et unødvendigt kompliceret system, så var disse kontroller overflødige.
Fup eller Fakta 3.
Tak til Information for at fortælle folk om deres rettigheder og hvordan folk skal forholde sig hvis de bliver udsat for kritisabel behandling.
Der er ting i denne fremstilling der ikke rigtigt hænger sammen, man vil aldrig kunne få lov til at lave en udsendelse der giver indblik i de samtaler der føres med borgerne, på kommunernes socialforvaltninger, ene og alene fordi socialrådgiveren har tavshedspligt.
Men at man retter fokus på overvågning og mistænkeliggørelse, kan forhåbentlig skabe debat og dermed dialog.
Om det er det DR har tænkt, må man jo spørge dem om, måske burde man fortælle folk, at det slet ikke er muligt, at lave en sådan udsendelse, i hvert fald ikke med en dansk kommunes medvirken.
George Orwell og Kafka's verden rykker nærmere og nærmere.
Udmærket at der bliver grebet ind overfor snyderi og fup. Uanset om man er høj eller lav vil det altid gå ud over de der ikke snyder, hvis man ikke griber ind. Vi kan da heller ikke bare lade indbudstyveri få frit løb uden der bliver forsøgt grebet ind. Fug og svindel er umoralsk - det er indgreb overfor fup og svindel ikke.
Jeg har for nylig søgt kontanthjælp via den digitale indgang: borger.dk og vedhæfter efterspurgt dokumentation for diverse udgifter og indtægter. Det viste sig ikke at være nok. Jeg modtog en mail med krav om yderligere dokumentation. Adgangen til at vedhæfte yderligere filer var nu ikke længere mulig, og jeg valgte derfor personligt,at overdrage dem til en medarbejder ved skranken på kommunekontoret. Den venlige medarbejder forsikrede mig, at papirerne straks videresendtes til min sagsbehandler. Her små 14 dage senere rykker sagsbehandleren for samme nu afleverede papirer!
Mine oplysninger med cpr.nr., bankudskrifter osv. lå frit fremme på bordet, da jeg gik. Hvor mon de nu befinder sig i det Kafkaske bureaukratiske system?
Ved seneste opringning fra sagsbehandler stillede hun krav om dokumentation for kapitalopsparing, den skal bruges først,hvis den kan udbetales før tid.
Ydermere skal der vedlægges kontoudskrifter for seneste tre måneder. Altså kan de kære menesker følge mine indkøbsvaner i Netto, føtex og på pokerborde.
Jeg havde en uimodståelig lyst til at spørge, om de også havde lyst til se, om jeg har skjult kontanter i røvhullet!
Det undlod jeg dog,da jeg frygter at blive mistænkt for at være vrangvillig.
Gert Sørensen: Synes heller ikke det er et problem at man jegter dem der snyder. Det er måden det gøres på. Hvis jeg nu tilfældigvis så mig sur på dig og meldte dig til kommunen for et eller andet. Så ville de komme hjem til dig og ligge på lur og rode dit affald igennem. Ligesom de ville tjekke alt hvad de kan spore du har sendt ober computer. F.eks. denne tråd.
Jeg synes ikke man bare kan sige at målet helliger midlet. Det er et samfund som det gamle DDR vi nærmer os.
Inger Sundsvald og andre,
Naar man er ansat hos de Danske myndigheder er der ingen love...udover dem de selv laver paa stedet......
Tyv tror hver mand stjaeler ved du nok!!
I forbindelse med ''mit'' - af Aarhus Kommunes ansatte - skriftligt planlagte ''selvmord'' ligger der nu ogsaa ''regninger'' paa buskort etc. fra Aarhus i mit navn.....dog uden min underskrift paa....jeg var beviseligt ikke i landet, saa det var vel lidt svaert at fremskaffe en aegte underskrift fra mig, men ''selvmordet'' skal jo se ''naturligt'' ud og, jeg er sikker paa, papirerne om min person i landet, sagtens kan komme til at se ud som ogsa jeg var social bedrager....og alt muligt andet sikkert.....
Fakta i dette tilfaelde er dog vist, at der var et par ansatte hos Aarhus Kommune der lige manglede et par buskort etc., og da ''jeg'' jo alligevel skulle miste livet, saa hvorfor ikke bare saette mit navn paa?? Jeg haaber da de noed deres busture..... i mit navn....Danish psycho's...
Saa meget for ''kontrollen'' i et lille forjaettede land....det er direkte klamt.....
@Steen Ingvard Nielsen,
det er vist kun når det offentlige er under kritik, at reglerne om tavshedspligt tolkes på den måde, at man slet ikke kan udtale sig. Men det er jo en helt anden situation.
Mit problem er Danmarks Radio, der i den grad har stillet sig til rådighed for de herskende(s) politiske dagsordener, både i sine reportager og debatprogrammer. Hvis det var10 år med intimidering fra en fjendtlig borgerlig, der forvandlede en hæderværdig public service institution til His Master's Voice, hvorfor har det så ikke forandret sig nu?
Dr burde være forpligtet til at undersøge/vise, hvad der sker med alle de menesker, der
uretmæsigt mistænkes/beskyldes for social snyd.
Hvor mange af disse menesker/familier får varige psygiske problemer, når kontrol(d)
gruppen, på usaglige/anonyme grundlag, behandler/dømmer ofte sårbare menesker, den belysning mangler i den grad på dr.
"DR giver med ny tv-serie om de kommunale kontrolgrupper indblik i, hvordan en af velfærdssamfundets nyere kontrolinstanser arbejder"
Tja, det giver maaske lidt indblik i det.
I bund og grund er det intet andet end syg propaganda!!!
@Jack Jönsson
Ja, det magt eliten gör, minder i skrämmende grad om det gamle DDR.
Det som "vesten" i saa mange aar har advaret mod og brugt som skrämmekampagne mod enhver som har et socialistisk/humanistisk synspunkt, netop det er de selv ved at indföre og udföre.
Klart det er forkert at snyde osv. Men det her drejer sig slet ikke om snyd.!!!
PS. Jeg finder, det er i orden med en vis snagen i private forhold for at komme bedrageri til livs. Dog går det mange gange for vidt med dyneløfteri og angiveri borgerne imellem.
Jeg skammer mig over, ikke længere at kunne yde til samfundet, men nu må søge kontanthælp. Og har derfor korresponderet med Borgmesteren. Fik den ide, at vi der nu evner det, som modydelse rydder gader og veje for affald. I min by flyder det med affald.
Borgmesteren har takket mig pænt for tilbuddet via brev, men ser ikke at en sådan ide er gennemførlig. Jeg har naturligvis overvejet bare at rydde op. Sådan for mig selv. Men droppede ideen, da jeg ikke har mulighed for at slæbe det med hjem til min boligforening. Så får jeg sikkert naboer,afdelingsbestyrelse og gårdmænds vrede at føle :-)
@ Niels Engelsted
Det er et retorisk godt spørsmål, du stiller :-)
Colosseum - hvor blodet der flyder gøres til underholdning, med indbygget folkedom
Makaber teater - er det der skal holde slaven på lægterne, og ikke vende sig mod magthavernes kurrumperede magtudøvelse.
- Det næste vi ser er et splejs mellem X-factor og dynepatuljen - hvor der via sms fra seerne- kan afgives hurtig dom eller benådning.
Der stemmes udfra; Hudfarve, kropslig udseende, om manden har været straffet og om ungerne har skolevanskeligheder .etc
Ja vi mennesker vil have skuespil og brød. Bare det er de andre der står for underholdningen.
Hverken artikelforfatter eller kritikerne her, eller andre steder, anviser andre løsningsmetoder. Hvis det skal gøres mere formelt eller regelbundet, skal man så lovgive med en razziaret? Og hvor er forargelsen mod dem der faktisk snyder? Man skal have en begrænset omgangskreds, hvis ikke man kender nogen, der snyder.
@ Niels Nielsen
Jeg kom desværre til fjumre ved tasterne og ramte feltet "stødende kommentar" ved dit indlæg. Undskyld
Jeg så udsendelserne.
Så langt er det såkaldte velfærdssamfund drevet ud i absurditeterne.
Synd for behandlerne, der skal være inkvisition og ikke engang kan være sikre i reglerne.
Synd for sagesløse ofre.
Synd for slynglerne, at deres moral, pga forholdene, er udviklet så flosset.
Synd for solidariteten, fordi det er god moral at angive.
Synd for politikerne, som ikke kan finde ud af at fjerne ondet ved roden.
Det er det "velfærds"samfund alle danske politikere slås for forbedre, hver på deres måde. Men hvad sker der ?
Jeg græmmes.
Den største ulykke der er sket for den Vestlige verdens befolkninger er murens fald, fra da af, behøvede regeringerne i vor verdensdel ikke længere lade som om, at de var humane og gik ind for frihed. Og alle de der råbte og skreg mod DDR og USSRs metoder lovpriser dem nu i høje vendinger, for når vi gør det, så er det jo retfærdigt! Spekulerer på hvad det cirkus koster? Bortset fra det, vil det så sige, at man ikke må låne en bil, hvis man er på en social ydelse? Det tror jeg fanme ikke engang, at de havde fantasi til at indskrænke den personlige frihed i DDR så meget. Og så tænke sig at man tvunget til at betale licens til DR, der sender sådan noget svineri! Yes 1984 er nu og det er indført ikke af kommunisterne, men af de liberale, gad vide om Orwell havde set den komme?
Jasper Bertrand
Løsningen er borgerløn ! Så er al tvivl som følge af civilstand fjernet.
Basisydelsen, som den bør kaldes, er personlig, betingelsesløs og også for børn.
Søg på nettet, hvis du mangler viden.
Mads Kjærgaard - Bare en indvending. Uden DR vidste du ikke det du nu ved. Oplysning er demokratiets forudsætning.
Men det vil så også sige, at hvis man har en kæreste, (ja jeg formoder det er tilladt)
Og vedkommende så besøger en (jeg antager her, at man får en social ydelse) og tager mad med, så er det et bidrag til ens økonomi? Man skal selvfølgelig skride ind overfor social bedrageri af en vis størrelse, men hvis man er ude i, at man ikke kan eksistere og handle på alm. menneskelig vis, dvs. låne en bil eller modtage et besøg. Så er det fanme da så langt ude, at det burde være løgn! Hvis folk er underlagt en persons vilkårlige fortolkning af land lov og ret, så er kan man da ikke sige, at Danmark er en retsstat længere! Man får lyst til at vommitere som lektor Blomme sagde! Føj for den lede!
# Leo
Sandt nok!
I denne blog kan man finde nogle særdeles interessante synspunkter, når det gælder enlige forsørgere og socialt bedrageri. Den kan bestemt anbefales.
http://jyttehammer.blogspot.dk/2013/01/socialt-bedrageri-og-kommuneagent...
Ja, havde man borgerløn, så var vi ude om at skulle poste en masse penge i et misundelses- og smålighedsdrevet system, som de kommunale dyneløfterier.
Hvor mange skolelærere ville man egentlig kunne få for alle de penge man bruger på at kontrollere og straffe de fattige? Det fortæller DR os ikke.
Beskrivelsen af kontrolgruppernes standretsmetoder får mig til igen at foreslå at man løfter de sociale sanktioner ud af sagsbehandlernes hænder, og flytter dem over i strafferetsplejen, hvor de retteligt hører til.
Når en borger straffes for at have en kæreste som enlig, for ikke at være aktivt jobsøgende osv., så er straffen - fortabelse af forsørgelsesgrundlag og økonomisk håbløshed - langt værre end at skulle sidde to uger i fængsel for et slagsmål. Borgere der straffes efter den sociale lovgivning har derfor krav på samme retssikkerhed som dem der straffes efter straffeloven.
En tilfældig sagsbehandler skal ikke kunne rive tæppet væk under en hel families økonomi. I stedet bør der føres rigtige beviser ved en rigtig domstol, med rigtige domsmænd og rigtige forsvarere. Alt andet er en bananrepublik værdigt.
Personligt kunne jeg kun finde på at anmelde folk, hvis de virkeligt levede en luksustilværelse på samfundets bekostning. Men at stikke en enlig mor, der sikkert har det svært nok med at få pengene til at slå til, det kunne jeg aldrig nogen sinde drømme om.
Jeg fatter ikke at folk kan synke så dybt, at de bliver stikkere. De burde virkelig have en dårlig smag i munden. At kommunerne så laver stikkerhjemmesider, hvor man opfordrer folk til at angive hinanden er simpelt hen for lavt. Jeg har dog leget lidt med tanken om at gå ind og - ganske anonymt - anmelde hele byrådet.
Men jeg glæder mig da til at DR laver programmet Aktion Skattesvindel, hvor man får Overdanmarks tyverier fra fælleskassen oversat til storebæltsbroer, og får lov til rigtigt at se direktørerne stege i deres eget fedt, foran en fjendtligt stillet standret, der har dømt dem på forhånd.
@Leo og Rasmus
man kan ikke sige borgerløn uden at sætte et konkret beløb på. Så er man uklar eller ude i et hyklerisk ærinde som Oprør fra Midten var. Borgerløn kan være en god ide, men medfører formentlig at en hel del af dem der får overførstel nu må gå meget ned. Og hvadmed indvandringen, hvornår er man så berettiget. Så hvor meget havde I tænkt jer?
Herregud, det er jo netop ikke sådan, at de penge, der udbetales uberettiget, går til spilde i stedet for at gå til betaling af 19.000 læger, som vi ikke mangler, og som vi under alle omstændigheder hverken har uddannelses- eller ansættelseskapacitet til! De tager bare en ekstra runde i omsætningscirkusset, hvor de kommer nogle i øvrigt relativt dårligt stillede familier til gode, før de ender i Nettos årsregnskab.
@Rasmus Kongshöj
Ja, systemet ville sikkert mere eller mindre bryde sammen hvis rigtig mange begyndte at anmelde byraad, dommere, politikere, og generelt alle med med indkomster over 1 mill om aaret. Det kunne väre sjovt at se hvordan showet saa ville tage sig ud.
Det ville ikke väre ulovligt ej heller ville det kunne betegnes som civil ulydighed.
Tingene er kommet for vidt paa alt for mange fronter nu. Tror det er baade tide med nogle happenings. ;)
Jeg glæder mig til der kommer en serie i samme stil om skats jagt på skattesyndende virksomheder, bankdirektører osv. - mon ikke de snyder for *mindst* lige så meget?
@Lone Sæderup,
det bliver spændende at se om DR i sine ti afsnit også kommer rundt om en enlig far på kontanthjælp, der har fået sig en kæreste.
Den blog, der henvises til i Lone Sæderups indlæg:
http://jyttehammer.blogspot.dk/2013/01/socialt-bedrageri-og-kommuneagent...
Og vi kan ikke engang frit vælge ikke selv, at betale dem for propagandaen.
DR's opkrævning af licens for internet/telefon burde takseres som afpresning.
Ift. det med partshøringen: Hvis man bliver indkaldt til et møde med kommunen som enlig forsørger. Og der i brevet står at formålet er at få den enlige mors syn på sagen, og formålet i virkeligheden er et andet: afsløring af om den enlige mor eller far er social bedrager - ja, så mener jeg at der tale om en indkaldelse på falske forudsætninger. Og måske er forvaltninngsloven? overtrådt. (jeg ved det jo ikke, jeg er jo ikke jurist).
---
Og ja, nogle kommuner mener sikkert at en mandlig kæreste bidrager til den enlige mors økonomi - hvis han bare køber to stykker chokolade til hende pr. uge. Eller giver børnene en bamse eller lidt legetøj - eller hvis han betaler for børnenes mad hvis de er på tur til Legoland eller Lalandia. Eller han låner sin bil ud til hende, som i eksemplet fra tv-programmet. Kommunens argument med at han betaler forsikringerne, kan jo modsiges med at taxaselskabet betaler jo også forsikringer på deres taxaer.
(Den enlige mor forsøgte at sige at det mente hun ikke, fordi hun 1) betalte for benzin og 2) det ville være det samme som hvis hun havde været en taxa). Det var klart at dagsordenen ikke var en partshøring, men en skjult dagsorden fra kommunens side for at afsløre, at hun i virkeligheden jo var en socialbedrager.
Pointen i alt dette her er denne: Kommunen bestemmer. Og kommunen har ret til ting som ikke engang politiet har, gå ind i folks private hjem uden dommerkendelse, snage, ja jeg vil kalde det snage, i folks private økonomi, om de får kontanthjælp eller dagpenge, om de har en pension eller ej, om de har en opsparing. Og for hvad? For at finde de cirka 4-5%, måske de 1-2% som snyder kraftigt og meget, ja så møder man alle borgere med mistillid og mistro - præcis som staten og kommunerne gør i diktaturstater, og gjorde i DDR og i Franco's Spanien.
Ift. at søge om kontanthjælp forstår jeg ikke hvad kommunen skal med bankudskrifter, kontoudskrifter mm. for 3 måneder tilbage? Kontanthjælpen er jo ikke afhængig af den indtægt man har haft de sidste tre måneder - hvis man søger dagpenge er de dagpenge man kan få afhængig af ens løn de sidste tre måneder. (For at få max. dagpenge skal man have tjent min. 21.000 kr. pr. måned før skat....)
Ift. diskussion vil jeg sige dette:
Hvis man læser denne her kommentar fra den ovenfor linkede side ser man hvor surrealistisk det hele er blevet:
"SÅDAN....det er rigtig godt skrevet...og vi er helt enige.... jeg har selv prøvet at blive meldt til kommunen da jeg fik en ny kæreste, som ikke engang havde sin tandbørste her, men bilen stod på parkeringspladsen ind imellem... og jeg bedyrede overfor kommunen at han ikke boede hos mig, men at jeg vaskede hans uniformer... bang og basta så bor han også hos dig, sagde de :) "
fra dette link: http://jyttehammer.blogspot.dk/2013/01/socialt-bedrageri-og-kommuneagent...
Problemet for mig at se er dette: Kommunen kan gøre som de vil, de har ret til at efterforske, anklage og dømme i en og samme arbejdsgang. Og det gør det - fordi kommunen kan gøre som de vil; de kan bestemme hvornår der er tale om et ægteskabslignende forhold, kan de. Og det er alene sagsbehandlernes skøn, som bestemmer dette.....altså for hvornår man kan siges at leve i 'et ægteskabslignede forhold.'
To ting jeg finder interessant og som konen på landet i linket ovenfor også kommenterer på:
1) I gamle dage - og også nu ser det ud til - interesserer kommunens sagsbehandler sig kun for enlige kvinder med børn. Og i måske interesserer de sig i virkeligheden kun for enlige kvinder med børn, som får sygedagpenge eller kontanthjælp mv. fra kommunen. Enlige kvinder som har arbejde og som dermed klarer sig selv! økonomisk og dermed også får f.eks. forhøjet børnetilskud mv. fra kommunen interesserer kommunen sig ikke så meget for.....er mit indtryk.....
2) Kommunerne, de fleste af dem, synes at have en gammeldaws opfattelse af hvad ordet familie er, og hvornår en familie er en familie. Eller sagt på en anden måde: De fleste kommuner synes at mene at det en familie består af far, mor og to-tre børn, som ikke bliver skilt. Og som lever lykkeligt til deres dages ende - sammen. Hvem der har bildt kommunen dette ind, aner og ved jeg ikke.....men sådan fremstår det i hvert fald som om hvis man ser de her udsendelser.
Der er også tale om denne her kommentra fra samme side:
"Jeg fik engang frataget alle mine enlig ydelser, fordi en veninde flyttede midlertidigt ind hos min søn og jeg. Jeg er IKKE lesbisk... Hvilket vi også begge forsøgte at forsvare til en møde på kommunen. Mine ydelser blev standset.... Argumentet var, at hun skulle registreres som lejer (og jeg skulle betale skat af lejeindtægterne) , og det kunne hun kun blive, såfremt hun havde sit eget badeværelse, og sit eget køleskab i lejligheden. Jeg måtte opkræve min veninde en husleje svarende til hvad jeg mistede. (Der var tale om at jeg hjalp en veninde i bolignød.) Hun havde arbejde. (vores indkomster blev betragtet som fælles husstandsinkomst) - Og hendes husleje hos mig, var 7000 kroner... for en sofa.... Hun havde ikke andet valg."
Igen fra dette link: http://jyttehammer.blogspot.dk/2013/01/socialt-bedrageri-og-kommuneagent...
Og dette viser bare at politikerne er nogle hyklere, når de taler om at vi skal tage os mere af hinanden - og at det civile samfund skal hjælpe mere til i velfærdssamfundet; deres handlinger viser jo det stik modsatte: Politikerne, både de kommunale og landspolitikerne taler jo ofte om at der skal være flere frivillige som løser opgaver for velfærds-samfundet. Den ældre dame som to-tre gange om ugen får besøg af en besøgsven som taler med hende og som får hende til at spisere mere - hun er da nu så heller ikke længere reelt enlig...
Mht. Aktion Skattesvindel kan man se dette program på TV2; SKAT rykker ud - hedder programmet. Og sidste gang (i mandags) var SKAT på besøg i Nordsjælland for at afsløre hvor mange direktører mv. som havde glemt at betale skat af fri bil. Men igen: Hvor meget giver dette til statskassen, og hvor koster det? I administration, gebyr og mandskab mv.
Og det samme bør man spørge Næstved Kommune om - ligesom man bør spørge Næstved Kommune om hvor mange ekstra lærere, sosuhjælpere mv. der er blevet ansat i Næstved Kommune; har kommunen fået f.eks. 10 millioner kr. ind, burde der jo være til mindst 10 lærere og 10 sosu-assistenter ekstra; 500.000 kr. forudsætter jeg at skolelærer f.eks. koster at ansætte med jobopslag, møder, afslag, løn samt pension til vedkommende....
Jaspar - Hvorfor ikke. Det finder man da ud af.
Men jeg vil gerne fortælle at jeg faktisk får borgerløn. Det hedder bare folkepension.
Den er dog ikke individuel, da enlige får netto ca 2000 mere.
Min kone og jeg får netto ca 5400 kr hver.
For vi får jo med den ene hånd og giver tilbage med den anden !!!
Det giver et billede af hvad samfundet idag mener er rimeligt.
Borgerløn er ikke noget jeg og et par andre danskere har fundet på.
Det er en gammel, international ide og bevægelse, som utrolig mange kulturpersonligheder, filosoffer og politikere var og er tilhængere af.
Osse danske politikere, før de mistede deres politiske uskyld i magtssfæren.
Der er så mange positive ting ved borgerlønssamfundet, at det er værd at studere for dem der ikke allerede er velorienteret.
Indsatsen er fuldt berettiget, men at gøre det til tv-underholdning stinker !
Det er rimeligt, at dem, som platter systemet og "stjæler" af den fælles kasse bliver (rets)forfulgt, hvad enten de er kontanthjælpsfiflere eller selskabstømmere, men fri os fra, at de udstilles på landsdækkende tv.
Hvis love overtrædes, har vi instans i Danmark som hedder 'politi',
som skal tage sig af efterforskning og sigtelser af ALLE landets samfundsklasser.
Ja, altså, sådan var det engang.
Hvis love overtrædes, har vi instans i Danmark som hedder 'politi',
som skal tage sig af efterforskning og sigtelser af ALLE landets samfundsklasser.
Ja, altså, sådan var det engang.
@Ib Christensen.
- Det er public service TV - Det er i nationens interesse :)
Der er også en instans som hedder 'domstol'.
Men da kontanthjælpsmodtagere anses for at være 2.rangsborgere af det politiske lag, så har de også kun krav på en 2.rangs behandling af retssystemet.
De skulle starte med at harmonisere ydelserne. Det er for åndsvagt at enlige med børn får så meget mere end barnløse enlige. Og at enlige mister så meget ved at indgå i forhold.
Lav nogle meget mere generelle takster og overvej om forsørgerpligten er en særlig smart ting.
Lige nu er jeg ret arrig over at vi har lavet et samfund der nærmest anbefaler enlige mødre at forblive enlige fordi alt andet vil koste 100.000 om året.
Et langt mere enkelt system, og så slipper vi for al den kontrol. Jeg synes også det er lidt uhensigtsmæssigt at samfundet skal fordele så mange børnepenge ud at det næsten kan blive en livsttil og det i ikke i højere grad kræver mere personligt ansvar at tænke om forplantning nu også er hensigtsmæssigt for alle parter.
Bid mærke i at jeg ikke ønsker at vi bruger færre eller flere penge på overførsler. Vi skal bare fordele dem mere ligeligt, så der ikke opstår så meget incitament til at snyde,
Jesper Jakobsen
Et tænkt eksempel:
Du falder for en kontanthjælpsmodtager. Forælsked, fortabt og helt væk. Du viol se hende dagligt, spise med hende, sove med hende, lege med hendes børn og andre fortrin og .. åhha.
Da I har rendt rundt som fluffy kaninkillinger om hinanden i 4 uger siger hun en aften: Snuller - min sagsbehandler har opdaget, at jeg har følelser og at nogen har følelser for mig. Derfor må jeg nu bede dig betale 3.476 kr om måneden til husholdningsbudgettet og børnene. Jeg må nemlig ikke have hyppig sex med nogen uden at kræve penge for det"
Se, det ville da være ret 'nederen', ikk? Mon ikke forelskelsen dampede af ret hurtigt
Danmarks Radio på højde intellektuelt med White Pride - hvornår rykker de ud med tæskehold?
"Goood... Gooood"
(lød det fra a galaxy far far away)
Myndighedssvindlere
Stor fokus på snyd i Underdanmark
Kunne godt savne mere fokus på ledende myndighedspersoners snyd.
Især misbrug af myndighed eller statsmagt til at begå og skjule lovbrud.
Ikke lovens tjenere, men loves herskere.
Jeg synes slet ikke at den enlige kvinde med børn var bedrager. Hun var endnu ikke fysisk flyttet sammen med sin kæreste, og havde som sagt kun lånt hans bil. Tænk hvis det var hendes fars bil, hun havde lånt, hvad ville kommunen så sige?
Noget der forargede mig rigtig meget, var at der er sat et antal måneder af til hvor længe man må være kærester, før man ikke længere bliver betragtet som enlig. Tænk at en kommune kan gå ind og sige, at man kan se hinanden an i 6 måneder og hvis man er sammen derefter, så er man pludselig ikke enlig længere og har derfor en fælles økonomi, der gør at man mister sine tillæg som enlig forsøger. Hvad nu hvis jeg har brug for at se en mand an i 12 måneder før jeg beslutter mig, om vi skal have en fremtid sammen og fælles økonomi og boilg?
At vi i Danmark kan have et så løst begreb som ægteskabelige forhold, uden at have nogen klarhed over hvad det egentlig betyder, skriger til himlen! Det vil sige, at hvert enkelt sagsbehandler kan skalte og valte som de nu finder bedst. Det kan man vist slet ikke kalde retssikkerhed. Og jeg vil giver jer ret i det absurde forhold, at kommunen både undersøger og dømmer en klient på selv samme møde, er helt hen i vejret.
Hvis en kvinde som var med i udsendelsen bliver betragtet som bedrager, så er det antal mennesker der påstås der snyder, jo slet ikke korrekt!
Kan man ikke klage over at vores socialforvaltninger behandler borgerne på denne måde? Og hvad er reglerne for en borgers retssikkerhed, er der nogen der har kendskab til dette?
@Leo
Ja med 5400 i borgerløn kan det nok løbe rundt. Men det betyder så en ordentlig nedgang for Akasse arbejdsløse, førtidspensionister og Carina. Og det betyder så også at lønmodtagere ikke skal betale skat af de første ca. 200.000, men i stedet modregne deres borgerløn.
Sider