Læsetid: 1 min.

Everybody in Our Family

7. februar 2013

»Gid djævlen må kneppe dine lunger!« Jo, der bliver gået til stålet i rumænske Radu Judes tragikomedie, som begynder i snegletempo, men ender et helt andet sted.

Hovedpersonen Marius er en mand med bajerrelateret hovedpine, ondt i selvværdet og en smertefuld skilsmisse i bagagen. Da hans ekskone insisterer på, at deres fælles femårige datter er for syg til at tage med far på ferie, sætter hun en lavine af bandeord og bitterhed i skred.

Instruktøren har valgt en pseudodokumentarisk stil, som bringer os helt tæt på figurerne. Dog synes han ikke interesseret i, at vi skal fatte sympati for andre end datteren (fremragende spillet af Sofia Nicolaescu) og hendes dødsmærkede bedstemor, der begge fanges i forældrenes krydsild.

Nogle ikke helt troværdige følelsesspring fraregnet er Everybody in Our Family en infamt effektiv skildring af eksistentiel nedsmeltning, men Judes blanding af distance og hård humor giver filmen et kynisk skær. De to forældrefigurer er så harmdirrende, at det skygger for deres øvrige karaktertræk, og filmens ’når kærlighed bliver til had’ tema forløses derfor kun halvt.

Everybody in Our Family. Instruktion: Radu Jude. Manuskript: Radu Jude og Corina Sabau. Rumænsk og hollandsk (Cinemateket i København, 7.-17. Februar)

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu