Anmeldelse
Læsetid: 1 min.

Finanskunst

Ur af Juarez. Foto fra udstillingen

Ur af Juarez. Foto fra udstillingen

Kultur
1. marts 2013

Finanskunst

Svensk-mexicanske Geraldine Juarez har lavet en skarp finansmarkedsåbningsudstilling på det nye minigalleri Science Friction på Nørrebro i København. Og dem, som titlen Some People just want to see the market crash hentyder til, får faktisk noget reelt for pengene i det vidunderlige lille ur HFT watch, der er programmeret til at tælle, indtil det crasher.

I de store ure, der tæller gæld rundt omkring i verden, ved vi, at verden krakker før urene. I Juarez’ ur er det lige modsat. Når tallet i tælleren når et ekstra ciffer, crasher displayet simpelthen.

I værket Knight Capital er det børskursernes grafiske lighed med horisonten, hun dyrker og i Nasdaq: fb swag og i Nasdaq: goog swag er det henholdsvis Facebooks og Google aktiekurs over en periode, der er støbt som et smykke. Det er så god en idé, at hun snildt kunne gøre det til en forretning i børsmæglermiljøer.

Flash crash, en guldkæde, der hænger helt ned til jorden og op igen, er et portræt af et børskrak i 2010, hvor kurserne på sekunder var nede – og lige så hurtigt oppe igen. Der er ren disko, og der er da også et stroboskoplys med på udstillingen, der står og blinker.

Udstillingen er lille og på mange måder også utrolig pauver. Materialerne er hjemmelavede, og det ligner mere noget fra en aftenskole end fra et stort museum.

Men hvem bekymrer sig om det, når det hænger sammen og virker så overlegent på så mange niveauer. I det hele taget er det ret godt gået bare at få finansmarkederne til at tage sig ud som oplagt kunstnerisk materiale.
 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her