Anmeldelse
Læsetid: 1 min.

Syrisk kunstner opsætter ’Kysset’

Kunstneren Tammam Azzam får med Klimts kærlighedsmaleri som graffiti Vestens opmærksomhed på Syriens ødelæggelser
Kultur
8. februar 2013
På en sønderbombet mur i Damaskus bruger kunstneren Tammam Azzam Gustav Klimts ’Kysset’ til at skabe opmærksomhed omkring den ødelæggelse, der finder sted i Syrien. Kunstværket udstilles af Ayyam Gallery.

Med en photoshoppet graffitiprojicering af Gustav Klimts berømte maleri »Kysset« på en borgerkrigshærget syrisk mur er kunstneren Tammam Azzams protest mod omverdenens passive tilskuen til borgerkrigen i Syrien blevet set og hørt. Med Gustav Klimts kærlighedsmotiv som street art har Tammam Azzam billedliggjort ønsket om et land, hvor fredelige sammenkomster stadig er mulige, skriver den britiske avis The Guardian.

Tammam Azzam er født i Damaskus i 1980, men bor nu i Dubai, hvor han i november og december havde soloudstillingen Syria på Ayyam Art Center. På galleriets hjemmeside står der, at kunstneren, Tammam Azzam, med udstillingen har ønsket at give lyd og billeder til sin protest over det, borgerkrigen og den magtesløshed, syrerne oplever.

Opråb til omverdenen

Den østrigske kunstner Gustav Klimt har malet »Kysset« i 1907-1908, og billedets titel er taget fra den tyske digter Friedrich Schillers »Ode an die Freude« skrevet til Beethovens niende symfoni, hvori det lyder:

»Dette kys er for hele verden.«

I udstillingen har Azzam brugt europæiske mestre som Matisse, Goya, Picasso og Klimt i en dystopisk fremstilling og har dermed: »sidestillet menneskehedens største bedrifter med den destruktion, mennesket også er i stand til at bedrive,« står der på galleriets hjemmeside.

De omfavnende, elskende på Klimts »Kysset«, visualiserer idéen om en global, ubetinget menneskelig kærlighed. Ved at projicere dette universelle kunstværk op på en væg i Syrien, forsøger Tammam Azzam at røre de internationale hjerter, som han oplever, ser stiltiende til hans lands smerte, skriver The Guardian.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her