Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

’Berlinmuren, Ronni! ...’

’De Skrigende Halse’ er udkommet på dvd. Det er intenst
’De skrigende halse’ er kult-kulturarv. Og nu er den altså udkommet på dvd. Den er plat, men indfølt og gavmildt spækket med citater, der for indviede også bliver en nostalgi over nostalgien. Foto fra filmen

’De skrigende halse’ er kult-kulturarv. Og nu er den altså udkommet på dvd. Den er plat, men indfølt og gavmildt spækket med citater, der for indviede også bliver en nostalgi over nostalgien. Foto fra filmen

Kultur
7. marts 2013

Min storesøster så den på efterskolen. Fire år senere så jeg den på efterskolen. De, der hang ud i gymnasiernes rygerkældre, så den, og de, der 10 år senere holdt kultfilmklub hjemme hos en af dem, der måske hed Per, og som stadig ejede en vhs-afspiller, så den, og alle citerede vi – forskudt gennem årene, men i fælles sprogfryd:

»Tag på mine bryster og tænk på, at de også skal dø,« sagde vi, og »mine digte er lige så meget mig, som jeg selv er,« sagde vi.

Aldrig har Søren Fauli gjort det bedre, end da han i 1992 med manusforfatter Bo hr. Hansen lavede sin indfølte parodi på det danske 80’er-punkmiljø med filmen De Skrigende Halse.

Du skal dø

De Skrigende Halse er en sort-hvid tv-film om de store ting. Om de største ting. Om døden.

»Det er ærgerligt, at du skal dø, Ronni, men derfor behøver du kraftedeme ikke at opføre dig som en klovn,« råber punkbandet De Skrigende Halses forsanger, Frank (Thomas Bo Larsen), til skidesprælleren Ronni (Kristian Holm Joensen). Trommeslager Anders (Martin Brygmann) nikker. Han suger kinderne ind. For at se sej ud.

Fra at være ingenting, er Ronni blevet bandets stjerne overnight. Ronni har sagt, at han skal dø, men Ronni skal faktisk slet ikke dø. Ronni har bare tyndskid og lavt selvværd, og så har han hulens svært ved at spille punk-riffs på sin guitar. Fingeren skal gå bevæges hurtigt frem og tilbage mellem de tre punkter på E-strengen.

Til en vigtig koncert, hvor Ronni skal imponere bandets arrige manager, Djarnis (en herligt bister Søren Pilmark med fedtet hårpisk), besvimer han af nervøsitet. Og da han vågner, meddeler han altså i hypokondrisk opmærksomhedssyge, at han skal dø. Ligesom Eik Skaløe – sanger i Steppeulvene, der døde som 25-årig i 1968 – skulle dø.

Pludseligt er alt forandret. Ronni-drengen oplever en »ret massiv stemning omkring sig«, som en kvindelig, blegmalet groupie formulerer det gennem tyggegummignask. Senere vil hun bolle med ham og hiver op i trøjen: »Vil du ikke skrive dit navn lige her, så vil jeg bruge den som model til en tatovering?«

Det er en stor kompliment fra en intens generation. Og pludseligt vil Djarnis alligevel gerne lave et »mini live-afskedsalbum« med De Skrigende Halse, Testament For Ronni. Ronnis læge, doktor Kronborg, der elsker at kigge på Ronnis forhudsforsnævring (»men det er jo over 15 år siden, doktor Kronborg!,« siger han forvirret) skriver ham en dødsattest, der skal pryde minialbummets cover. Til gengæld må Ronni tilbyde hende sin unge, nervøse krop. Til afskedskoncerten skal han bæres ind på et kors.

Intenst

Det er intenst. Og det hele ligger i replikkerne og i tonen i det dramatiske skuespil i 80’er-klæder. Sofie Gråbøl brillerer som Ronnis digterkæreste, der stirrer gennem en del mere eyeliner end Forbrydelsens Sarah Lund, mens hun forlader Ronni i filmens start: »Berlinmuren, Ronni! Berlinmuren symboliserer den vestlige imperialismes dekadente forfald …« siger hun.

Da filmen fik premiere for 20 år siden var den, i bedste punkstil, det mindst sete tv-spil i DR’s historie. Efter en genudsendelse halvandet år senere begyndte interessen at boble. Den ironiske ungdom, og måske de lidt ældre, ville nu gerne se filmen. Igen. Og så igen. Og igen.

Siden blev de 68 minutter råspillet på sønderslidte vhs-bånd. Nu er filmen en kult-kulturarv. Og nu er den altså udkommet på dvd. Den ligger i en oprenset version og i den gamle båndskrattede version. Den lever stadig. Den er plat, men indfølt og gavmildt spækket med citater, der for indviede også bliver en nostalgi over nostalgien. Men skal opleve den mindst én gang. Ligesom døden. Det er intenst.

De Skrigende Halse. Instruktion: Søren Fauli. Manuskript: Bo hr. Hansen og Søren Fauli. Udsendt på dvd af Scanbox

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anders Kristensen

De Skrigende kan ses igen og igen og igen og...