Anmeldelse
Læsetid: 1 min.

Det grå guld

Kultur
26. marts 2013

Det grå guld er en dansk bankrøverfilm baseret på en fremragende idé. Desværre udsættes den for et pinligt dårligt manuskript med tænderskærende banal dialog og en instruktion, der minder om en skoleproduktion på Film & Tv-tilvalg i 2. G.

At zoome ind på ældre, som tilsidesat af en ungdomsfikseret højtempokultur og med udsigten til at blive sat på gaden tyr til bankrøveri, er ellers et stærkt udgangspunkt.

Og instruktør Shaky Gonzáles har sikret sig store navne. Birthe Neumann, Lars Knutzon og Kurt Ravn spiller Annette, hendes mand Holger og hendes tidligere dansepartner, bankmanden John, der må afvise et lån til parret, da deres hjem skal laves om til ungdomsbolig. Da John selv afskediges på grund af sin alder, spirer en plan frem.

Men Det grå guld formår ikke at modellere originale helte ud af oversete ældre. Filmen er en opvisning i manuskriptforfatter-no-gos uden gran af karaktertegning og med replikker, der er eksposition i stil med:

”Det er længe siden, hvad?” ”Ja, det må jo være 24 år siden.”

Dertil kommer sjuskede vendepunkter, som da John fyres, fordi han ikke kan skrive en simpel pc-kommando på et kursus. Mon ikke han var røget allerede i 1990 på den konto?

En enkelt scene, hvor de tre kumpaner shopper angrebsvåben hos Anders Matthesen, krydser ”Støvsugerbanden” med Tarantino, da de præsenteres for ’en god gå-i-byen’-pistol, men vælger de klassiske oversavede ”med fire, fem patroner” og ”en pose tak”, som Birthe Neumann tilføjer. Mere af det havde forandret sagen.

Det grå guld. Instruktion: Shaky Gonzáles. Manuskript: Jon Love og Jacob Weinreich.
 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her