Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Putins Rusland er en illusion

Leif Davidsen skriver krønike, kærlighedsroman og krimi i én og samme medrivende og tankevækkende historie om 40 år med statslige og private forbrydelser i Rusland
Kultur
15. marts 2013

Leif Davidsens 12. roman begynder med et mord, men nogen konventionel kriminalroman er Patriarkens hændelige død så langtfra. Who dunit-spørgsmålet synes tværtimod at være påskud for afviklingen af en ambitiøs historie, der blander de bedste elementer fra krønikken, kærlighedsromanen og krimien og for så vidt slet ikke lader sig genre-kategorisere.

Det er den russiske stats såvel som individets forbrydelser og fortrængninger, forfatteren ser nærmere på i skæret fra en enkelt dansk-russisk families dramatiske skæbne gennem 40 år.

Men mordgåden er dog handlingens afsæt, så lad os starte med den: Samme døgn som patriarken for Rusland sover fredfyldt ind, bliver danskeren Gabriel Jensen tævet ihjel i en baggård i Moskva. Gabriel var en af patriarkens betroede medarbejdere, og Gabriels tvillingebror, Adam, aner hurtigt en forbindelse mellem de to sager.

Adam har via sit job som tv-meteorolog etableret sig som eftertragtet ungkarl og ugebladskendis. Af samme grund er han blevet hyret til at agere uforfærdet rejseguide i en dokumentarudsendelse om Grønland. På indlandsisen bliver alt imidlertid iscenesat for at opnå størst dramatisk effekt, og det eneste, Adam skal supplere med, er sit skærmtække. Når kameraet ruller bliver snescooterne gemt bort og sælkøddet fundet frem, og hans »lille, moderne vildmarkstelt blev rejst lidt fra de andres, så vi kunne bevare illusionen om, at jeg var alene på isen«.

Adams indsigt gavner ham, da han med sin mor tager til Rusland for at ordne det praktiske omkring Gabriels død. Her viser det sig nemlig hurtigt, at også Putins moderne Rusland er noget nær en illusion.

Selv om alle advarer Adam imod det, begynder han på egen hånd at efterforske sagen. For det første fordi han vil kende sandheden, for det andet fordi han efter at have mistet sin bror og – fornemmes det – efter en årelang overfladisk livsførelse »har fået en lyst til at vide, hvem vi er, og hvor vi kommer fra«.

Nogen reel fare udsættes Adam i første omgang ikke for. Spændingen i det meste af Patriarkens hændelige død er derimod båret af spørgsmålet om, hvem han/man kan stole på. Sporene lægges elegant ud i et flashback til 1970’ernes triste Moskva, hvor Adam og Gabriels russiske mor forelsker sig og flygter med brødrenes danske far til Danmark. Dette lange stemningsfulde afsnit om unge mennesker med mod og håb i en tid styret af frygt og paranoia kunne bære en bog i selv. Her fungerer det til at understrege, hvordan mange af de problemer, der avler dagens forbrydelser, har rødder i fortidens spændinger og systemer.

»Rusland er stadig Rusland,« som Adams skeptiske mor siger. »Under den glitrende overflade finder man alt det onde, der skabte en Stalin, og som myrder lige så koldblodigt som altid.«

Leif Davidsen er en begivenhed

Det har efterhånden udviklet sig til en lille begivenhed, der dækkes af både tv, livsstilsmagasiner og avisernes bogtillæg, når Leif Davidsen udsender en ny roman. Det er ganske forståeligt, når niveauet er som i dette tilfælde.

Hvordan mordet på Gabriel hænger sammen med morens flugt fra Sovjetunionen i 1974, med alliancerne mellem stat og kirke i Rusland og såmænd også med den aktuelle kamp om Grønlands undergrund skal naturligvis ikke røbes her. Men hænger sammen gør det, og som antydet altså rigtig godt. Der tales ganske vist rigeligt politik overalt i Davidsens univers, og Adam er måske ikke den mest interessante af forfatterens mandlige hovedpersoner.

Han er imidlertid sig sin overfladiskhed bevidst, og hans mangler ændrer ikke ved, at Patriarkens hændelige død er endt som yderst medrivende, velskrevet og tankevækkende spændingsroman for voksne mennesker. En såkaldt international thriller, hvilket i dette tilfælde skal opfattes som et kvalitetsstempel og ikke som en kategorisering.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her