Læsetid: 4 min.

En rædsel af en fremtid

Peter Adolphsens nye roman afkræver en reaktion fra sin læser – det klæder virkelig hans kølige, suveræne prosa
8. marts 2013

På nogle måder minder År 9 efter Loopet om Peter Adolphsens forrige roman-koncentrater, Machine og Brummstein. Også de var på under hundrede korte sider, og også de skrevet med denne saglige fantasi: vild fabuleren og vilde facts formidlet med en kølig, pernitten, koncentreret grundighed. Også de havde denne absurd alvidende fortæller, der suverænt kan løfte sig fra de mindste detaljer til nærmest kosmiske årsagskæder. Og som suverænt kan iscenesætte vilde sammentræf.

Men de to forrige romaner fulgte objekters vandring gennem tiden – en brummende sten i det tyvende århundrede, en dråbe olie op gennem årmillionerne. De var krøniker fra den materielle verden og dens tilfældige, mirakuløse bevægelser. Sådan er det ikke denne gang. År 9 efter Loopet lader i stedet de to sidste fungerende mennesker mødes ni år efter verdens undergang. Den vil fortælle en anden slags historie. Den har en uhygge og et ubehag i sig, noget skarpt, som man ikke plejer at mærke hos Peter Adolphsen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu