Læsetid: 3 min.

Vogternes rod

Studievært Ane Cortzen promoveres frejdigt i et program, der slingrer lidt for meget mellem seriøs mediekritik og det rene pjat
’Vogternes Råd’ lider under at være proppet med alt for mange ideer og indfald af mere eller mindre halvpjattet karakter, så studieværten Ane Cortzen måtte jappe afsted for at få det hele med.
21. marts 2013

Det må vel almindeligvis betragtes som problematisk for et nyt program, hvis man som seer nogenlunde halvvejs inde i den første udsendelse begynder at spørge sig selv, om studieværten ikke snart har tænkt sig at holde sin kæft.

Det var imidlertid tilfældet med Vogternes Råd: en af de mange nye udsendelser, der er blevet søsat på DR2 i Danmarks Radios forsøg på at udvikle (endnu) en ny profil til den forkætrede kanal, der efter flere identitetsskift i de senere år har fungeret som rodekasse for kulturprogrammer, franske film, temaaftener, debatudsendelser og andet godt fra havet, der ikke lige kunne indplaceres på hovedkanalen af DR’s programplanlæggere.

Vogternes Råd debuterede i sidste uge med løfte om at ville »rydde op i mediestrømmen«, men under sin jomfrurejse fremstod det nu mere som det, man i USA ville kalde et star vehicle, specialdesignet til at promovere studieværten Ane Cortzen. Gennem alle programmets 35 minutter spillede hun den altdominerende hovedrolle i det sælsomt indrettede studie, hvor publikum var skubbet ud i skyggerne og utallige små lamper hang nærmest frit svævende ned fra loftet. Og hendes markante tilstedeværelse indikerede, at Vogternes Råd – snarere end at være et mediekritisk program med fokus på det væsentlige – måtte betragtes som endnu en af disse værtsbårne tv-koncepter, som DR og TV 2 frembringer alt for mange af i disse år i den fejlagtige tro, at medieforbrugerne interesserer sig mere for studieværternes performance end for programmernes egentlige indhold.

For lidt plads til selve Rådet

Det skal dog siges til den evigt talende hovedpersons undskyldning, at hun under udsendelsens forløb befandt sig under et vist tidspres, eftersom Vogternes Råd som så mange andre nyskabte tv-programmer led under en markant grad af overlæsning. Der var simpelthen proppet for mange ideer og indfald af mere eller mindre halvpjattet karakter – såsom ’Mission Mobning’ og et ’Price-indeks’ – ind i konceptet, så studieværten måtte jappe af sted for at få det hele med. Med det resultat, at der var alt for lidt plads til det, der fremstod som udsendelsens eneste reelle styrke, nemlig de tre skikkelser, der udgjorde selve Rådet, som man fandt på stolene ved siden af studieværten.

Når kritikken for programmets form er afleveret, må man nemlig rose udsendelsens bagmænd for at have tænkt ud af boksen og sammensat et Vogternes Råd bestående af nogle originale stemmer i den offentlige debat i form af journalist ved herværende dagblad Anna von Sperling, sociologistuderende Ulla Holm og filminstruktør og producer Philip Einstein Lipski.

Rådets aktører gav løfter om at kunne starte nogle spændende diskussioner i den alt for afmålte tid, som de fik, og man blev som seer efterladt med en frustrerende oplevelse af at have fået blot en mundsmag af en mediekritisk debat, der kunne have udviklet sig i en tankevækkende retning, hvis bare den havde fået tid og rum til at udfolde sig.

Sælsomt pubertært

Allerede ved programmets anden udsendelse i går aftes var der dog forbedringer at spore. Der var luget ud i de løse indfald til fordel for Rådet, der fik mere plads til at udfolde sig, hvilket blandt andet resulterede i spændende – men stadig for afsnuppede – diskussioner om tidligere skatteminister Thor Mögers nye debatprogram Gadens Parlament og vores kollektive forhold til Grønland og grønlændernes forsøg på at frigøre sig fra danskernes mentale overherredømme.

Programmet lider dog stadig under en sælsom, pubertær trang til at udstille medierne i stedet for at tage dem alvorligt, ligesom man må spørge sig selv, hvordan en amatøragtig internet-parodi på den nyvalgte pave kan finde vej til en udsendelse, der gerne vil tages seriøst af voksne mennesker.

Som seer bliver man bragt i tvivl om programmets egentlige hensigt: Vil det udstille medierne eller udfordre dem?

Folkene bag Vogternes Råd kunne gøre sig selv en tjeneste ved at tørre det ironiske smil af ansigtet og luge ud i de pjattede indslag, der stadig fylder for store dele af programmets flade. Det ville også give mere plads til udsendelsens centrale element, Rådet. Der er åbenlyst god kemi mellem de tre paneldeltagere, der hurtigt sætter en debat i gang, så snart de får den mindste chance til det.

Lige nu bliver de arme mennesker imidlertid nærmest straffet for deres deltagelse ved at skulle sidde ved noget, der mest af alt minder om et gammeldags lysbord, hvorved deres ansigter under hele udsendelsen belyses nedefra, hvilket må være særdeles ubekvemt.

Anbring dog de stakkels mennesker i nogle ordentlige stole. Giv dem en kop kaffe og tid til at tale færdig. Og bed Ane Cortzen om at klappe i – bare en gang

’Vogternes Råd’, DR2, mandage 19.55-20.35

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • steen ingvard nielsen
  • Mihail Larsen
  • Levi Jahnsen
steen ingvard nielsen, Mihail Larsen og Levi Jahnsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lise Lotte Rahbek

Ulla Holm.. er det ikke hende, som her på bladet skrev artikler om at folk bare skal spise nogle McD produkter og lade være at være sippede,
parret med noget sjusket sociologisk afpluk?
Et panel som indeholder den slags seriøsitet kan jeg nemt fravælge.
Hver gang.

Ja, det ville unægtelig være behageligt for almindelige mennesker, om disse værter kunne realisere sig selv på Youtube og lade os andre se tv i fred. Så ville jeg overveje at tænde flimmeren igen.

Lars Peter Simonsen

Det værste err næsten Ulla Holms evindelige :"Hvad skal man sige?", og ikke kun i dette program. Man får lyst til at råbe: "Jamen så hold dog kæft, hvis du ikke ved det!" Hvilket jeg så gjorde, men hun hørte det itilsyneladende ikke. Nå, man jeg kan jo lade være med at se flere udsendelser af programmet. Jeg kan ellers godt li' Cortzen....

Vibeke Rasmussen

Fra DRs hjemmeside, om gæsterne, bl.a. følgende:

"Anna von Sperling … dækker … kønsdebatten. Og så sidder hun i Informations brevkasse og svarer på spørgsmål om alt fra børneopdragelse til usjove kvinder.

Ulla Holms … indlæg har ført til hævede øjenbryn og blodtryk og har blandt andet handlet om det nordiske køkkens slægtskab med klassisk fascisme, om junk foods fine kvaliteter, om kusser og kønsroller og meget andet."

Og det kvalificerer dem til deltagelse i et program om – angiveligt – mediekritik … hvordan?

Men har-har-har, hvor er det sjovt, og hvor vi dog morer os.

Mette Olesen, Lise Lotte Rahbek og Inger Sundsvald anbefalede denne kommentar
Inger Sundsvald

Ulla Holm går ind for discount overalt, kan man se. Derfor har hun briller som reflekterer og spejler hele studiet i alle de farver som optræder i de forskellige lamper. Det er til at blive helt svimmel af, tilsammen med så uroligt vogtere sidder og vifter med hoved og hår.