Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Åh, vi elsker 1240K!

Nyt TV 2 News Christiansborgpolitisk debatprogram søger at fange de seere, der synes, at DR2’s Clement Kjærsgaard er en tørvetriller
Lotte Mejlhede er vært på ’1240K’. TV 2 News’ nye livlige, men også noget anstrengende politiske program, som ikke giver sig tid til at komme til bunds i noget som helst.

TV 2 News

Kultur
11. april 2013

Giv mig dit foretrukne post-nummer, og jeg skal sige dig, hvad du er til. Først var der Beverly Hills 90210 Foxtv-serien for Hollywood-bedårede teenagere i alle aldre. Så kom 2900 Happiness, den danske TV3-serie for alle med hang til at belure Hellerup-overklassens fordærvede livsførelse.

Og nu! Et tilbud til seere med svaghed for indenrigspolitik i ramasjang-udgaven. TV 2 News falbyder hver lørdag programmet med titlen 1240K. Opkaldt – som det højtideligt annonceres – efter »bygningen med sit eget postnummer«: Christiansborg.

Om sin målgruppe erklærer 124oK: »Dig, der elsker politik.«

Så stærke følelser er det måske lovligt meget forlangt, at seerne skal nære for partipolitikere. 1240K sy-nes da også selv i tvivl om, hvor langt folkevalgte er i stand til at fastholde seernes lidenskaber. Derfor er pane-let polstret med den meget synlige og hørlige studievært Lotte Mejlhede og – på fløjene to politiske kommentatorer – angiveligt fra »hver sin fløj«, nemlig Lars Løkkes tidligere spindoktor Søs Marie Serup og Politikens lederskribent, tidligere informationschef hos 3F, Kristian Madsen som faste deltagere.

Indeklemte politikere

Klemt ind imellem de politiserende kommentatorer og den pågående studievært Mejlhede er to politikere, også fra »hver sin fløj«, og roterende fra fire partnerskaber bestående af: Claus Hjort Frederiksen (V) og Henrik Sass Larsen (S); Søren Espersen (DF) og Zenia Stampe (R); Jakob Ellemann-Jensen (V) og Mattias Tesfaye (S); Pernille Skipper (EL) og Joachim B. Olesen (LA).

1240K fortæller om sig selv, at programmet »tager temperaturen på Christiansborg«. Det er måske derfor, at det undlader at afsvale sine seere med repræsentation fra de to ligkolde partier: SF og Konservative Folkeparti.

I lørdags kørte programmet første gang – og med Claus Hjort og Henrik Sass.

At 1240K i sin opsætning skylder ikke så lidt til quiz-programmer, fremgår ved, at de to politikere har lov til at ringe til en livline, hvis de har brug for supplerende argumenter. Ja, den livline er faktisk så fastbundet, at der ringes til livlinerne pr. automatik, uanset om politikerne har brug for det eller ej. Det klares ved, at Lotte Mejlhede i et uimodsigeligt tonefald erklærer, at nu er politikerne i knibe og har brug for hjælp. Hvorefter der åbnes for den allerede opkoblede telefonforbindelse. I lørdags var Sass bundet op på Jan Villadsen, formand for transportgruppen i 3F, og Hjort på Jørn Neergaard Larsen, direktør i Dansk Arbejdsgiverforening.

Da der i forvejen er mange gjaldende røster i studiet – de to kommentatorer, studieværten og de to politikere, virker livlinerne og deres telefonekkosnak påhæftet. Det at være professionel politiker er jo netop at være i stand til at kaste sig selv så mange livliner som nødigt. Udefrakommende behøves ikke.

Snublet over koncept

I lørdags startede 1240K med at snuble over sit eget koncept. Ideen er, at de to politikere »skal udfordre hinanden« med et bestemt emne. Hverken Sass eller Hjort ønskede nogen udfordring omkring den igangværende lærerlockout. De henviste begge til, at »den er der snakket rigeligt om«. Hertil kommer selvsagt, at de har en skummel bagtanke til fælles: At tie, indtil tiden er moden til et politisk hug.

Men studievært Mejlhede og de to kommentatorer insisterede på at boltre sig i lockouten, og så måtte Sass og Hjort gøre deres bedste for at sige noget – uden at sige noget. I den kunst har de begge ret betydelige evner.

Da programmet endelig vendte tilbage til sit koncept, blev det annonceret, at Sass havde ønsket at udfordre Hjort på østarbejdernes underbyden sig på det danske arbejdsmarked. Lidt dristigt, eftersom den sag heller ikke er problemløs for det EU-respekterende Socialdemokrati. Hvad Hjort skyndsomt fik afleveret.

Forskellen mellem Sass og Hjort er, at Sass er ægte tv-egnet – et åbent fotogent ansigt, ungdommelig energi, kvik – hvorimod Hjort nok har været et nøk for længe i branchen. Hjorts ansigt luder, han grynter, og han har efterhånden været igennem at indtage så mange synspunkter, at defensoratet kommer pr. automatik – uanset hvad.

De to faste kommentatorer er for meget enegængere til at udfylde deres roller som politikernes støtter. Kommentatorerne så endda ud til at frydes ved at falde ’deres egen politiker’ i ryggen. Især Hjort kom i krydsild – da han skulle forsvare VK-regeringernes økonomiske benzin-på-bålet politik.

1240 K er livligt, jovist. Men også noget anstrengende, fordi det aldrig giver sig tid til at komme til bunds i noget som helst. Det gælder om at komme videre, videre.

Programmet fremstår hektisk, nærmest kunstigt opstemt. 1240 K’s egentlige målgruppe synes at være dem, der pryder sig med at erklære sig »politisk interesserede«, men samtidig mener, at DR2-debattens Clement Kjersgaard er en tørvetriller.

’1240K’ sendes hver lørdag på TV 2 News kl. 10, 13 og 21.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her