Læsetid: 3 min.

Europatraumer og ishockey

Personlig fortælling og national skæbne spiller medrivende sammen i Josef Haslingers roman
19. april 2013

En østrigsk forlægger og en danserinde mødes tilfældigt i Jáchymov, en by i Tjekkiet, der skal vise sig at udgøre romanens mørke tyngdepunkt. Forlæggeren besøger byens kurbad, mens danserinden ønsker at se det sted, der tog livet af hendes far: stjernemålmanden for Tjekkoslovakiets ishockeyhold, Bohumil Modr.

Romanen er baseret på den virkelige historie om Modr. Han og hans holdkammerater blev i 1949 – mens Tjekkoslovakiet kom sig efter nazistisk besættelse og bevægede sig mod sovjetisk indflydelse – verdensmestre i ishockey og blev fejret som folkehelte i Prag.

Samtidig sænker der sig en paranoid, partitro ensretning, uden plads til systemkritisk fritænkning, og politiske modstandere fængsles og henrettes. Også ishockeyholdet falder i unåde; under mistanke for at have planlagt at emigrere til Vesten og have talt magthaverne imod, dømmes de til flere års tvangsarbejde i Jáchymovlejrens uranminer. Her udgravede fangerne uden beskyttelse radioaktivt materiale, og den massive stråling betød, at selv fanger som Modry, som benådes efter 5 år, få år senere dør af eftervirkningerne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu