Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Strømer i Sydafrika

Deon Meyer er tilbage med endnu en vellykket kriminalroman om den livstrætte politiefterforsker Benny Griessel, hans hårdt plagede og dybt kriminelle hjemland og en umulig mordsag
En af verdens bedste krimiforfattere, mener Tonny Vorm om sydafrikanske Deon Meyer.

Espen Braata

Kultur
12. april 2013

Den er stadig helt gal i Sydafrika. I forbindelse med fængslingen tidligere på året af den benamputerede atletikstjerne Oscar Pistorius efter mordet på hans kæreste blev der for en stund sat fokus på de mange alvorlige problemer, landet slås med. Det juridiske aspekt fyldte naturligvis en del i alverdens medier. For enkelte var det vigtigste spørgsmål imidlertid ikke, hvorvidt Pistorius begik overlagt mord eller ej – sagen er endnu ikke afgjort – men derimod hvorfor han overhovedet bar rundt på et skarpladt våben i sit hjem i Pretoria.

Det undrede mange rundt om i verden, hvor dramaet blev fulgt nøje. De fleste sydafrikanske eksperter på området var dog ikke så overraskede. De fortalte næsten enstemmigt om en markant og meget voldsom sydafrikansk machokultur og ikke mindst om landets store sociale skævheder, der avler både dødelige voldsforbrydelser og hjemmerøverier. Samtidig påpegede de, at Sydafrika angiveligt har flere håndvåben per indbygger end USA.

Fra at symbolisere drømmen om det moderne Sydafrika, hvor alle forhindringer kan klares, uanset hvor mange ben du har, kom historien om Oscar Pistorius på blot et døgn til at afspejle landets mareridtsagtige virkelighed.

Det er i dette urolige og blodige univers af vold, forbrydelser, frygt og evig racisme, at den sydafrikanske bestsellerforfatter Deon Meyer (født 1958) lader sine spændingsromaner udspille sig.

Vi har fået en del af dem på dansk, deriblandt Tretten timer, hvori strømeren Benny Griessel for første gang for lov at folde sig ud. Et halvt døgns tid har han til at opklare to alvorlige drabssager, alt imens han kæmper med sin alkoholisme og grubler over problemerne med familien, der er vokset fra ham.

Tretten timer, der endte som en af sidste års allerbedste kriminalromaner, tegner et skræmmende billede af et Sydafrika, der så langt fra har fundet fælles fodslag trods apartheidsystemets ophævelse.

De fine takter følges op i Syv dage, der nu udkommer på dansk – atter i Svend Ranilds sikre oversættelse. Hovedpersonen er stadig Benny Griessel, der også denne gang har problemer nok at slås med på hjemmefronten.

Verdens bedste krimiforfatter

Griessel har haft held med at holde sig fra alkohol i 227 dage, men helt så godt går det ikke for hans veninde, sangerinden Alexa Barnard. Og for at det ikke skal være løgn, har hans datter – ifølge sønnen, der vil have en tatovering – forelsket sig i en bodybuildende rugbyspiller.

»Hvis han fortalte alt det til en psykiater, ville denne bare sige: ’Her er nogle piller.« Og så ville han, Griessel, blive afhængig af noget andet. Eller endnu være: »Få et andet job. Som 45-årig. Hvid. Med underholdsbidrag efter skilsmissen og universitetsgebyrer og ikke en fucking cent i banken. Livet var aldrig enkelt,« konstaterer Griessel, der oven i købet bliver sat på en nærmest umulig sag.

Det drejer sig om drabet på en ung, kvindelig advokat ved navn Hanna Sloet.

Politiet har hverken nogen beviser, noget motiv eller nogen mistænkte. Sagen er kold, som det hedder, da en snigskytte begynder at sprede rædsel i byen.

»Jeg bliver ved med at skyde politifolk i benet indtil de sigter Hanneke Sloets mordere,« skriver skytten i en af sine e-mails.

Det eneste Griessel har at gå efter, er et sæt nøgenbilleder af Hanneke Sloet samt et spor, der peger mod en forretningsmand med forbindelser til landets højtstående politikere og til Griessels overordnede.

Klassisk politiroman

Deon Meyer har skruet ned for de socialrealistiske ambitioner, der løfter flere af hans tidligere spændingsromaner. Syv dage er for så vidt mere interesseret i de tekniske aspekter ved politiets arbejde end i at komme ud i alle hjørner af det skæve sydafrikanske samfund. I lange passager gøres der rede for selv den mindste detalje ved efterforskningsarbejdet og undervejs skal også diverse mere eller mindre lyssky forretningsmodeller blandt jurister og investeringsfolk forklares for både Griessel og læserne.

For så vidt er Syv dage endt som et drama for feinschmeckere, der elsker at følge kompromisløse efterforskere på farlige opgaver. En klassisk politiroman, hvor det svære fag og dynamikken mellem de hårdtarbejdende ansatte følges minutiøst.

Fans af Deon Meyer vil ikke blive skuffede, og selv om nye læsere måske nok bør unde sig selv at lære den trætte Benny Griessel at kende via Tretten timer, er der, når det kommer til stykket, ingen vej uden om det seneste værk fra en af verdens bedste krimiforfattere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her