Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Jeg vil helst være fri

TV 2’s nye kanal, Fri, er fyldt med smalltalk og ligegyldigheder, polstret med billigt indkøbte udenlandske programmer
Frihuset er segment-tv i snævreste forstand, og man mener åbenbart, at segmentet køber dårlig mad og sikkert også ryger. Cerut-tv for pensionister er det i hvert fald.

TV 2

Kultur
16. maj 2013

Frihuset hedder TV 2 Fri’s nye studie i Kirke Hyllinge på Hornsherred, en stråtækt landejendom, der vistnok engang har huset Christian Winther. I hvert fald er det hjortens flugt og flyv fugl flyv, der falder én ind, når man ser programmerne. Alt med flugt! Man keder sig intenst, virkelig!

Det er meningen, at programmet skal »give danskerne et dagligt pusterum«, det skal ifølge kanalchef for TV 2 Networks, Maiken Wexø, være »en kanal uden dårlig samvittighed«, så sundhed og økologi er valgt fra. Det siger noget om målgruppen, for det her er segment-tv i snævreste forstand, og man mener åbenbart, at segmentet køber dårlig mad og sikkert også ryger. Cerut-tv for pensionister er det i hvert fald.

Ellers ville det også være for paradoksalt, at TV 2 Fri primært sender live på hverdage mellem klokken 11.30 og 13.30, hvor de fleste andre voksne, arbejdsløsheden til trods, immervæk er på arbejde.

Det skal de dog ikke være kede af, med mindre de meget gerne vil vide, hvordan man laver en flagstang af gamle teltstænger, mens de lægger øren til gør-det-selv-manden Peter Rygaards omstændelige fortælling om, at dem havde han rejst rundt i Norge med som ung. Og konversationer af typen: »Et flag er smukkest i modvind.«

»Det kan man da ikke sige, det har jo altid medvind.«

»Det afhænger af, hvor man ser det fra. Kunstnerens ret.«

Fingrene bidt af

Vi får også betroet at Rygaard »elsker brum brum«, at »en motorblok er fantastisk«, og at flagstangen på Brøndby stadion er Danmarks højeste. Flaget er på 130 kvadratmeter, og et flags højde skal være en femtedel af stangens længde. Alt imens han sammen med en anden studievært, Thomas Uhrskov, sætter Dannebrog fast på den hjemmegjorte metalflagstang med plasticstrips ligesom dem, politiet bruger til håndjern.

I en anden udsendelse dækkes der bord i det fri med Isefjorden og et par kalve i baggrunden, mens blæsten stormer om ørerne på studievært Cecilie Hother og en bordpynter ved navn Nicoline – man er så uformel på TV 2 Fri, så jeg fik ikke fat i efternavnet. Hun pynter bord på planker lagt over bukke, »det skal være lidt råt og rustikt« med højst fire farver. Til buketter »tager man bare lidt her og lidt der«, for man vil jo nødigt plyndre sin have. Smalltalk, smalltalk.

Cecilie Hother går også i vandet sammen med en vinterbader fra Holbæk. Han synes, vandet er lidt for varmt, Cecilie synes, det er koldt.

Holdet i Frihuset holder to miniaturekælegrise, de bliver kaldt bedårende tre-fire gange i løbet af indslaget. Til en afveksling får man imidlertid lidt saglig information, nemlig fra den stedlige dyrlæge, der kan oplyse, at grise er lige så intelligente som chimpanser og delfiner. Men han har også hørt om en mand, der fik fingrene bidt af, da han slagtede gris. Det skal jo heller ikke blive for tørt med al den saglighed.

Et indslag om at gøre rent med kun fem rengøringsmidler præsenteres af en koket Inge Norus, som også har slået sine folder på morgen-tv. »Sørg for at stille de giftige flasker så højt, at børnene ikke kan få fat på dem,« belærer hun os. At dømme efter TV 2 Fri’s stil og tempo, kan der højst være tale om børnebørn eller oldebørn i seerskarens hjem. Cerut, cerut!

»Du føler meget stærkt for rengøring,« konstaterer Thomas Uhrskov. Det gør man ikke selv efter dette.

Dåsemad

Så meget for live-tv. Om aftenen, dér hvor de fleste har fri, får man hovedsageligt billigt indkøbte madprogrammer, primært engelske. Således kan man bruge en søndag aften på at se, hvordan man tilbereder svinekam med laurbærkrans omkring, blævrende gelerand, bearnaisesauce, pærer Belle Hélène og gudhjælpemig marmite-sandwich! Nu er England jo ikke ligefrem verdensberømt for sit køkken, men jeg har alligevel ikke haft fantasi til at forestille mig marmite-sandwiches som noget, man brugte tv-tid på. Endda folks fritid. Eller at man skulle instrueres i at koge pasta. Her tilberedt med kylling og nix weiter. Først hælder man halvdelen af fonden over pastaen. Så kommer man den plukkede kylling i, og så hælder man resten af fonden over og roder rundt. Velbekomme!

Derefter får vi en konkurrence, hvor tre personer konkurrerer om at lave den samme ret, og ja, så kommer der sandelig den samme konkurrence én gang til.

I live-sendetiden er det tre af de danske værter, der konkurrerer, »har cheesecakebattle,« som de siger på nydansk, men konceptet er det samme.

Tilbage i søndag aften-programmet, falder noget, der indledningsvis tegner til at blive et svensk indslag om at sejle, gudhjælpemig også ud som et madprogram: havkat og krabber. Dernæst atter italiensk mad, nu gnocchi med indlagte turistview fra Bologna, og endelig, ja gæt selv, slow food med polenta.

Så er jeg i hvert fald mæt. De eneste danske indslag er reklameblokkene mellem hvert program. Indtægterne fra dem må rigeligt kunne betale alle madprogrammerne.

Retfærdigvis skal det nævnes, at kanalen også sender haveprogrammer med gartner Elizabeth Anderson og botaniker Flemming Rune. Dem har jeg desværre ikke har haft lejlighed til at se. Men udenfor skinner solen, så nu vil jeg ud i min egen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kasper Hansen

DR er bare foran på den front. TV2 - hold jer til jeres segment - kald evt. programmet fri-dans eller noget.
Man får ikke noget ud af at tage en flok værter og tvinge dem til at blive langsomme, Søren Ryge er naturligt langsom og det skinner igennem.
TV2 er simpelthen ikke villige til at lede efter de naturlige værter til programmerne og udvikle tingene i de små, det skal straks blive en full-blown kanal. Jeg ved godt, at både handi-manden og flemming Rune har været hos DR, men hvor Flemming Rune gjorde det fint i "Kyst til Kyst"s små korte indslag, så var hand-mandens programmer, også dengang, ligeså tåkrummende.
Dannebrog på en teltstang uden for det stråtækte hus ved fjorden, det klinger ikke helt rigtigt, vel? Når programplanlægningen ikke er langsom, men smart-i-en-fart, så bliver programmet derefter.
TV2 - hold jer til jeres segment - omdøb evt. programmet til fri-dans eller noget.