Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

’Jeg tror nærmest, der er noget i vejen med mig, når han ikke vil have sex hver dag. Så går jeg ind i stuen, når han arbejder, og river bukserne af ham’

Danske par uden gnist har sex i syv dage i træk på TV3. Det handler om sex som symptom og som parforholdsfrelse, men ikke om sex som sex
Illustration: Katrine Bælum/iBureauet

Illustration: Katrine Bælum/iBureauet

Kultur
30. maj 2013

Man begynder at sige »skat«. En smule ironisk måske, men måske også som en diskret, sproglig aftale om, at nu har vi det på hinanden, at nu er der noget hyggeligt og roligt, mindre skrøbeligt, i kærlighedskontrakten.

Det er en slags ømhedstegn, bekræftelsen af en forening. Skat. Så siger man det oftere. Og så siger man det ofte. Og så siger man det også, når andre hører det, og så siger man det ud over det hele, skat, skat, skat, man råber det efter hinanden, når der er noget: ska-at. Og man siger det, eller man hvisker det kælent, eller man vrisser det krævende i nærmest hver en sætning, der udveksles. Også når man har et kamerahold i nakken. Og når de filmer én i sofaen foran fjernsynet, eller når de foreviger et smækkys på taxaens bagsæde på vej hjem fra en date, man ikke normalt ville gå på med hinanden, en massage eller et smut på bar for at drikke drinks. På pinden i drinken er en drueagurk med to vindruer på hver sin side. Fræk drink. Man er på date, fordi det er blevet arrangeret sådan, at et tv-program på TV3 skal følge ens nu passionsløse dagligdags kærlighedsmølle. Man vil gerne have »gnisten tilbage«. Man har meldt sig til at have sex med sin »skat« hver aften i syv dage. Det er led i et tv-koncept, der hedder det, som udfordringen går ud på: Syv dage med sex. Det er måske ensbetydende med et godt forhold. Eller også er den skemabelagte hanky-panky symptomet på et godt forhold. Eller også er det midlet til at få et godt forhold. Det er svært at blive klog på sex. Og forhold.

Fluebenssex

Reality-serien Syv dage med sex handler ikke om sex som lystfyldt handling. Det er på den måde en ikkesexet programserie. Vi hører på intet tidspunkt, hvad parrene – der er to forsøgshold pr. udsendelse – rent faktisk laver i sengen (eller på rastepladsen) og hvordan. Det gennemførte samleje registreres blot med programmets fluebensgrafik. »Pling,« siger det under den pågældende dag i ugen, hvis det er gået efter planen.

Hvis ikke, siger det »wuuhhh«, og så ser vi et gråt minus under den pågældende dag. Så tænder parret det kamera, de er blevet udstyret med, de smiler klatøjet ind i linsen og siger så godnat. Syv dage med sex er et studie i parforholdsdynamikker. Seksuallivet, mere specifikt samlejefrekvensen, bliver brugt som et barometer for samlivets vellykkethed. Det hænger naturligvis sammen. Sex giver godt samvær giver god sex. Men det fine, og det lidt underlige, er samlivs-portrætterne.

»Sexen, det var helt fantastisk,« genkalder Marc sig. Men nu er der ikke så meget af den længere. Marc er 24 år gammel og arbejder som assurandør. Kamilla er 23 år og negletekniker og flyttede fra hjembyen Hirtshals til Vejle for at bo sammen med Marc. Nu har de været kærester i et år. Og nu kommer Marc sent hjem hver dag fra arbejde, og når han omsider er hjemme, skal han sidde en time eller to foran den bærbare i parrets meget hvide og rene lejlighed med blomster på bordet, og ordne det sidste.

»Nu tror jeg nærmest, at der er noget i vejen med mig, eftersom han ikke vil have sex hver dag. Så går jeg ind i stuen, når han sidder og arbejder, og river bukserne af ham,« siger Camilla smilende.

Noget om selvet

Der er ofte noget samlebånds-mekanisk ved mange af TV3’s serier. Speakerstemmen er fortravlet og underligt nøgtern. Konceptet er stramt og pisker de to pars daglige missioner frem i en fast skabelon, der kan virke forceret.

Samtidig er det et grundlæggende godt greb at række kameraet til hovedpersonerne selv. Man får på sekundet skrællet otte lag af distancen mellem seer og reality-karakterer væk. Og parrene deler ud af sig selv – man ser dem.

Camilla går hjemme det meste af dagen, og hun savner Marc. Hun skriver og ringer til ham seks-syv gange i løbet af en dag for at sig »hey skat« eller for at brokke sig over noget. Hver gang de bliver uvenner, er hun bange for, at han går fra hende. De to siger »skat« til hinanden.

»Hvis vi ikke får gjort noget ved det her, så kommer der ikke til at være nogen gnist, og så kan vi ikke fortsætte,« siger Marc.

Og i parterapi siger Camilla ting som: »Det er fuldstændigt vanvittigt, jeg troede ikke, at man kunne elske nogen så meget. Han har fået mig frem i livet og fået mig til tro på mig selv og elske mig selv.«

Opmuntrende og nedtrykkende

TV3 har etableret en interessant konstruktion med Syv dage med sex, der på den ene side ophøjer sex. Vi forstår, at det er en vigtig del af et parforhold. Og sexen i sex er ligegyldig. Det handler om at have det. Det er opmuntrende og nedtrykkende og mystificerende.

Ligesom når Stolle og Martin i Paradise Hotel snakker om »flueben« – at det kunne være rart at være sammen med tre piger på én gang, »så kan man sætte et flueben«. På den anden side lader man os forstå, at sex på en måde også blot kan ses som et symptom på et forhold, der ikke fungerer, og som virker lidt bedre, når nogen tager sig sammen. Hos Helle og Søren i Aalborg synes Søren, at Helle prioriterer tv-tid for højt. Hun ser Paradise Hotel og Familien på Bryggen, og Søren skal helst tie helt stille vente med at sige noget, indtil der er reklamepauser på TV3.

’Syv dage med sex’ kan ses tirsdage kl. 21.00 på TV3 eller på viaplay.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Den programrække er jeg gået glip af.
Tænk engang at have et liv, hvor man kan sætte flueben ud for forskellige parametre og når de så er opnået, så har man et vellykket liv og parforhold og det hele er fjong.

Tag til Thailand, for det gør alle: Tjek.
Ha' sex et vist antal gange om ugen/måneden: Tjek
Spis sushi: Tjek
Køb særligt mærkevaretøj: Tjek
Stift gæld: Tjek
Få tatovering(er): Tjek

Er det mon bare mig, eller ligner det et særligt ungdommeligt og måske temmelig usikkert segment, som disse udsendelser måtte henvende sig til?

Tue Romanow, Martin Hansen , Mads Kjærgård, lars abildgaard, Per Jongberg og Jack Jönsson anbefalede denne kommentar
Jack Jönsson

Hvis jeg skal dyrke sex 7 dage i træk, så skal det nu ikke være med den samme :-)

Lise Lotte Rahbek

Det minder lidt som at spise gryderet 7 dage i træk, fordi køleskabet er gået i stykker...

Elisabeth Andersen, Martin Hansen , lars abildgaard og Jack Jönsson anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Jeg græmmes!

"Tag til Thailand, for det gør alle: Tjek.
Ha' sex et vist antal gange om ugen/måneden: Tjek
Spis sushi: Tjek
Køb særligt mærkevaretøj: Tjek
Stift gæld: Tjek
Få tatovering(er): Tjek"

Kommentere alt: Tjek

Lise Lotte Rahbek

Pis på nogens sukkermad: Tjek.

Jack Jönsson

En af de væsentligste grunde til at jeg stadig læser kommentarerne her på Information, er Lise Lotte Rahbeks skyld. De har altid en god pointe og så giver de mig altid et smil på læben :-) Tak Lise Lotte :-)

Lise Lotte Rahbek

*nejer*