Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Udvidelse af virkeligheden

Kultur
24. maj 2013
Når man først har skabt sig sine egne små illusioner, er der ikke langt til at kaste sig ud i noget af det andet. Og på den måde er Wittrup på vej ud af kritikken og ind i håbet. Måske vil verden alligevel ikke kun bedrages. Måske kan virkeligheden rent faktisk udvides

Martin Asbæk Gallery

Ebbe Stub Wittrup cruiser videre på sin dannelsesrejse ud i store bedrag og flygtige virkeligheder. De otte farvekort fra Overgaden er med igen. På Overgaden blev de portrætteret som de personligheder, de ifølge simple psykologtests hver især repræsenterer, og som på en måde mimer den medievirkelighed, vi lever i i dag.

Hos Martin Asbæk er de blevet sat som korthus, der både er blevet fotograferet og filmet. Den kloge blå, den hurtige grønne, den opmærksomme orange og så videre, afspillet baglæns og i slowmotion, imens de samler sig fra en spredt bunke på bordet til et færdigt lille hus.

Herfra går rejsen over Paris, hvor Wittrup indlogerer sig på det værelse, hvor André Breton udviklede automatskriften, der om noget handler om at åbne sluserne for universet. Lad tankerne gå et andet sted hen, og lad skriften få sit eget liv.

Wittrup har fotograferet det loft, som Breton må have kigget på, når han lå i sengen og dagdrømte sig ud i sine syrede ideer. Og havde han kigget ud af vinduet, havde han set Panthéon, hvor den franske forsker Léon Foucaults pendul, der beviste, at jorden drejer om sin egen akse, hænger i loftet. Som en lille hyldest har Wittrup skabt en pendulfilm, hvor der med hvidt sand skabes et billede af de måske universelle kræfter, der på en måde bliver antydet i alle hans værker.

Necker-kuberne er også spektakulære. Tre spinkle kuber i metal, der mangler flere af siderne, men som man med et let sløret blik sagtens kan få til at se hele ud. Og når man først har skabt sig sine egne små illusioner, er der ikke langt til at kaste sig ud i noget af det andet. Og på den måde er Wittrup på vej ud af kritikken og ind i håbet. Måske vil verden alligevel ikke kun bedrages. Måske kan virkeligheden rent faktisk udvides.

 

Bedømmelse: 5/6

Ebbe Stub Wittrup – Two Faced Vase hos Martin Asbæk Gallery, Bredgade 23, København til den 29. juni

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her