Læsetid: 3 min.

Ulvetider i 1960’erne

Katrine Marie Guldagers tredje roman i familiekrøniken om en Køge-familie slår ned i ’Summer of love’-året, 1967. Mellem glimt af humor og skarphed skæmmes bogen af moralisme
Katrine Marie Guldager – ikke i Køge, hvor hendes romantrilogi foregår, men i sin egen have i Kastrup.

Malte Kristiansen

4. maj 2013

Sex skal der være i en roman om Summer of love-året 1967, og sex er næsten den eneste helt vellykkede kontaktform i Katrine Marie Guldagers nye roman, Den ny tid, der fortsætter familiekrøniken om en Køge-familie fra 1950’erne og frem.

Personerne har virkelig svært ved at udtrykke sig, med at tale med hinanden og med at konfrontere deres egne indre ulve. Det provinsielle Køge – før S-toget forbandt byen med København – er en ghetto for det stillestående og småborgerlige liv, som moderen Lilly valgte at forlade.

Ulven (2010) og Lille Hjerte (2012) beskrev Lillys opbrud fra familien for at blive kunstner i København. Ulven repræsenterer hendes angst, som hun forskyder ud i sin omverden, men med og uden synlige ulve savner samtlige personer indsigt i, hvad der foregår i og udenfor dem selv.

Funktioner i en komposition

For romanens unge generation, Henry og Leonora, er sex en del af deres eksperimenteren med nye muligheder. Henry forsøger sig desuden med lsd og møder sine indre slanger, Leonora får en illegal abort (»De må ikke skrige. Vil De have en snaps?«). Man fornemmer, at aborten er skyld i, at hun fem år inde i ægteskabet med den rare, lidt banale Klaus stadig ikke har fået børn.

Romanens sympati samler sig om de unge, som lader sig styre af fristelser og følelser, som gør dem til tidens ofre, ikke aktører. Indre motivation er der mere af hos forældrene Peter og Lilly, som dog ikke er verdensmestre i at indse konsekvenserne af deres handlinger. Den ureflekterede Peter gennembanker på et tidspunkt sønnen Henry, som han (stadig) ikke kan lide, og selv hans afsluttende tilnærmelse er sprogløs og kejtet:

»Han havde lyst til at omfavne sin søn, men i stedet blev det kun til et akavet klap på skulderen, en nikken og en stammen.«

Lilly er en parodi på 68-generationens egocentriske jagt på nye veje og muligheder. Gennem hele sit liv maler hun kun et enkelt godt billede, meddeler fortælleren, men ikke desto mindre lever og ånder hun for at »male, at skabe«.

Hun eksperimenterer med hash, der giver et vidunderligt kunstnerisk overblik, men desværre gør hende for ufokuseret til faktisk at male … Lillys selvovervurdering når grinagtige højder: »Egentlig var det en besynderlighed, at hun tog til Køge for at fejre sin runde fødselsdag – havde det ikke været mere passende med en reception på Det Kongelige Teater?«

På denne baggrund er det jo svært at tilgive, at hun lader sine børn sejle deres egen sø. Peter og Lilly er tæt på at være så unuancerede, at man opgiver at interessere sig for dem. I det hele taget er der for lidt sanselighed og krop i disse fortidsrodemikler, der mere ligner funktioner i en komposition end mennesker, der føler, lugter og smager.

Glimt af humor

Guldagers moralistisk-bagkloge fortællerstemme repræsenterer overblikket, men prosaen er i lange passager ordinær, og mange scener føjet patchwork-agtigt sammen som et katalog over sex, stoffer og rock’n’roll. Heldigvis med pludselige glimt af humor og det mesterlige sprog, som vi kender fra Guldagers lyrik og raffineret melankolske noveller. Som her: »Peter mærkede raseriet smelte og blive til en lille, tynd flod, en rislen, en sårbarhed, en ny begyndelse.«

Hver tid sit opgør, og i 2010’erne sættes 1960’ernes dumheder, lykkefølelse og tro på nye tider under lup. Fint og nødvendigt. Derfor glæder jeg mig til fortsættelsen, hvor Henry og Leonora mfl. forhåbentlig slipper ulvene løs og hjertet i brand.

 

Katrine Marie Guldager: Den ny tid. Bind 3 af 8. Lindhardt & Ringhof. 272 sider, kr. 250 (vejl)

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu