Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Som i de grumme, gamle dage

Niels Arden Oplevs helt hæderlige hævn- og kærlighedsdrama ’Dead Man Down’ fører tankerne tilbage til 1970’ernes nedslidte New York City
Kultur
6. juni 2013

Victor og Beatrice titter til hinanden fra deres respektive altaner. Men det er ikke nogen almindelig affære, som er under opsejling. Begge har de en voldsom fortid, der har resulteret i en hævntørst, som sandsynligvis vil forme deres fremtid.

Hovedrollerne i Dead Man Down spilles af Colin Farrell og Noomi Rapace, og her er tale om et stærkt visuelt match: De er begge mørke, intense og lettere gådefulde skønheder, og navnlig Rapace tilfører filmen den følelsesmæssige intelligens, Arden Oplev og hans manuskriptforfatter tydeligvis har tilstræbt. Og i det store hele lykkes det dem at forene hjerte og smerte, romance og action.

Dødens storby

Det er dog lige før, at USA’s største by er filmens egentlige hovedrolleindehaver. Også den har jo en voldsom fortid, og jyske Arden Oplev lader heldigvis til at føle sig hjemme i filmverdens mest legendariske storbyrum: Ved hjælp af mørke farveskalaer, permanent gråvejr og spøgelsesagtige industri-locations (gen)skaber han et turistuvenligt New York City, som man kender det fra en filmklassiker som The French Connection (skønt der også anes et vist genreslægtskab med Arden Oplevs pisgule spillefilmdebut Portland fra 1996).

I de bedste og barskeste stunder diskes der op med fortættet, morbid billedpoesi, som når vores øje opfordres til at sætte lighedstegn mellem en kirkegårds gravstene og Manhattans skyskrabere. Omvendt bruges genstande som småkager og babylegetøj snedigt til at minde os om, at uskylden og hverdagen skam findes et sted derude.

Ikke alt er dog lige snedigt eller elegant udført. Enkelte replikker er noget gumpetunge, og et par pointer understreges unødvendigt. I et tilfælde går det endda helt galt, da en nøglereplik nærmest tværes ind i øregangene på tilskueren. Helt ærligt, vi er kvikkere end som så.

Flere kvaliteter end knaster

Det ses og mærkes desuden, at det er en svær manøvre at skifte gear fra de (til tider lige lovlig selvhøjtideligt skildrede) ømme stunder mellem Victor og Beatrice til projektildrevne actiongenrekonventioner. Til gengæld tæller den generelt stærke birollebesætning de altid seværdige veteraner F. Murray Abraham og Isabelle Huppert.

Kvaliteterne er altså flere end knasterne i denne film om to af tilværelsens allermest brændende punkter: Kærlighed og død.

'Dead Man Down'. Instruktion: Niels Arden Oplev. Manuskript: J.H. Wyman. Amerikansk (Biografer landet over)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her