Læsetid: 4 min.

Ligger dæmonerne gemt i generne?

Kan man gøre sig fri af en alkoholiseret, voldelig far, der er kærlig, bager fødselsdagsboller og laver sjov? Måske ikke, men man kan fortrænge. Dokumentaren ’Blodets bånd’ kører en stille bulldozer gennem fortrængningens forsvar
Dokumentarfilmen kan noget særligt: trænge derind, hvor der ingen lette svar er – og ’Blodets bånd’ gør det med hjerteskærende præcision, ikke socialpornografiens fascination. Foto fra filmen
5. juni 2013

Hvis vi ikke var blevet fjernet, havde livet også været noget helt andet i dag … Jeg vil gerne tale om det, far. Jeg vil, far. Jeg har brug for at vide hele sandheden, for at jeg kan komme videre i mit liv ...«

Stemmen er indtrængende, og desperationen står knivskarpt, for billederne er først sorte og kornede.

»Jeg er ligeglad,« siger faren.

Christina Hansen får ham overtalt. En dag kommer kassen fra kommunen med den aktindsigt, Svend Åge Hansen har ansøgt om. De kan ikke rigtig huske, hvordan det gik til, siger Svend Åge Hansen og de tre af hans 16 børn, der medvirker i dokumentaren Blodets bånd.

Menneskets monstre

Kassen bliver deres og dokumentarens omdrejningspunkt. De maskinskrevne linjer fra myndighedspersoner og andre skærer sig gennem familiens lag af kollektive fortrængninger og hukommelsessvigt. Farens voksenliv med druk, stoffer og vold, børnenes liv som tilskuere og ofre.

Blodets bånd tager over, der hvor tidligere børnerådsformand Lisbeth Zornigs uafrystelige dokumentar om hendes barndom i helvede slap.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

steen nielsen

Om kvinderoller og manderoller.
Hvornår skal vi høre om kvinder der har skjulte dagsordner som er lystløgnere som fortæller søforklaringer, når de svigter eller er utro, som er egocentrikere som fører familien og børnene bag lyset, som svigter, som er alkoholikere?

Kvinder som ikke formår at tage hånd om andet end sig selv og egne behov, som derfor svigter alle, der omgiver dem, ved at man aldrig kan regne med dem, eller stole på dem.
De er ikke er jo ikke skyldige, selvom de bare udnytter folk og gør intet som er godt for nogen andre end dem selv.

Mænd er altid skyldige, dem vi per automatik bebrejder alt.

Den skyld tager vi da gerne på os, det manglede da bare.

Niels Mosbak

Steen Ingvard Nielsen

Det du efterspørger kan du finde i det seneste nummer af "Hus Forbi". Find din lokale hjemløse sælger, stik ham en 20 og måske en krammer - og få et blad.

Marianne Rasmussen, Nic Pedersen, Heidi Larsen, Lise Lotte Rahbek og steen nielsen anbefalede denne kommentar
Majbritt Nielsen

Steen Ingvard Nielsen
06. juni, 2013 - 12:07#

Læs aviserne. Der finder du også de kvinder. Tøndersagen, den dreng der blev banker ihjel af sine forældre. Eller en af de andre nyheder der løber over skærmen. Der er som regl også en kvinde med der. I det to overstående, er der helt klart en mor der var meddelagtig på et eller andet plan. Som jeg så ikke har sat mig ind i.
Men man kan vel finde ud af hvad domsfældenlsen var ved at kigge i dem.
Men selvfølgelig bliver de ikke serveret.
Så er det også tv-udsendelsen der kom for år siden.
Er du mors lille dreng.
http://www.youtube.com/watch?v=KMeqMMXbt7M
Den er er råt for usødet.

steen nielsen

Kære Majbritt
Det glæder mig at kvinder kan sige at vi skal se lidt mere nuanceret på tingene. Hvis vi skulle nå frem til et sted hvor hverken mand eller kvinde er den undertrykte part, så er det vel kun en forståelse af, hvad det er for nogle psykologiske mekanismer der skaber balance i et forhold der kan skabe forudsætningerne for gode relationer i det hele taget, om det er mellem heteroseksuelle eller homoseksuelle eller det er en hvilken som helst anden relation, hvor en forståelse af ligeværdighed og en forståelse af både egne og andres behov udgør en den gode relation.

Soren Andersen

Hvis fortræning er en menneskets naturlige forsvar hvorfor er man så så sikker på at man skal grave alting op igen?

David Zennaro

Man skal heller ikke bare grave alting op igen. Man skal bearbejde tingene på en god måde. For man skal leve med alle tingene, den eneste forskel er, hvordan man gør det. Uanset hvad der er sket med en, kan man få et godt liv selv. Og hvis man vil bryde mønsteret i forhold til sine egne børn, er man nødt til at grave tingene op og lære nye måder at handle på.

Steffen Gliese

Problemet er vel mest, at børn lærer af det, de ser og hører, så mønstrene kan gå videre, hvis de ikke bliver analyserede og genstand for bevidst omprogrammering.