Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Når rød bliver til blå

Og når amen bliver til ’synes godt om’. Både statsministeren og Facebook er revydarlings denne sommer. Sammen med DSB, NOMA og Anne Linnet – og en operasangerinde på afveje
Så er der dømt ’synes godt om’ til Dragsholmrevyens skægge nummer om Facebook-styringen af alt og alle. Her er det Mette K. Madsen som facebookpræst – med Bente Eskesen og  Jens Gotthelf som muntert facebookkor med obligatorisk fingerbevægelse.

Jørgen Ankergren

Kultur
22. juni 2013

Se min kjole, den er rød som rosen,« synger Helle Thorning-Schmidt. Okay, det er ikke Helle i virkeligheden, men skuespilleren Mette K. Madsen oppe i Dragsholmrevyen. Hun ligner bare statsministeren i helt ustyrlig grad. Hun lægger ud med statsministerens afmålte smil og smalle læber. Men pludselig kigger hun ned ad sig selv. For hvad er der dog sket?

Hendes nydelige jakkesæt med den smalle nederdel er ikke længere socialdemokratrødt, men umiskendeligt blåt. Det samme gælder rosen i hendes hånd, der har fået blå kuldegysninger, som om spøgelserne fra Dragsholm har åndet på bladene. Og denne Helle prøver desperat at stryge det blå af stoffet med hånden.

Så enkelt og uskyldigt kan det gøres. Ikke noget med spindoktoranalyser eller vælgerstatistikker. Her udtrykkes bare essensen af det, som folket mener. Det er det, som revyen kan, når den bedst: at spidde tidens protest mod politikerløgne og offentlighedssvøber.

Netop Helle-scenen er Mette K. Madsens eget påfund, og netop fordi det er så barnligt renfærdigt Pernille Sørensens instruktion, så fungerer dette nummer så overvældende godt oppe på Fårevejle Golf Kro. I fint selskab med Bente Eskesens morbid-muntre ’Hvide Dame’ og med Lars Fjeldmoses drevne enmandsorkester, der får selv gulerødderne i Lammefjorden til at rocke med.

Sæd fra NOMA

Helle-figuren er i det hele taget en revydarling i år. I Kerteminderevyen spilles hun af den højkomiske Natalí Vallespir Sand.

»Jeg er jo bar’ jeres Helle fra Ishøj,« siger hun i et forsøg på fortrolighed. Men publikum griner hånende. Her er der ingen, der vil være venner. Og også her bliver det røde blåbestrålet, så det i hvert fald bliver uspiseligt lilla.

Også NOMA er jaget vildt. Kjerteminderevyen har ikke meget til overs for københavneriet, og Benjamin Boe har skabt en forunderlig tekst om en NOMA-forret baseret på frisk sæd – »den korteste vej fra hånden til munden« – mens Kim Henriksens forrygende tjener udpensler tilberedningen, så Jens Andersens NOMA-gæst er ved at brække sig.

Og Anne Linnet kommer i kærlig testamentespejling hos Hanne Hedelund, hvis eminente karikaturspil rammer enhver håndbevægelse hos supersangeren. Iført læderbukser og hårtjavseryk, naturligvis – og med skønne tværsrytmer fra sørøvermusikeren Peter Bom.

Hån til DSB

Ellers er det DSB, der hånes mest. Ganløserevyen rammer folks træthed over at skulle bære over med de evindelige ’lad os kalde det skinnearbejde’-forsinkelser i Le Münster-Swendsen og Svend Juul-Nyholm skønne ’Jobsamtale’. Her læser Kim Brandt, Lisbeth Kjærulff og Lars Hjøllund på skift en højttalerbesked højt, som om de talte til passagererne i en togvogn. Her viser det sig, at jobbet går til den, der kan tale så utydeligt, at ingen kan høre de usandsynlige forklaringer …

Men A-kassesystemet får også sin satire i Ganløserevyens langt ude-nummer af Rasmus Krogsgaard om en operasanger, der forsøger at lade sig omskole. Umiddelbart virker teksten helt gak. Men Lisbeth Kjærulff synger opera, så folk er syge af grin. Og nedenunder nummeret ligger den sørgmodige følelse af magtesløshed, som mange føler, når deres faglige stolthed krænkes, fordi de skal omskoles.

Amen på Facebook

Lisbeth Kjærulffs utæmmede vildskabstalent får alle til at gispe. Og hendes modelspirrevipkrop danner desuden den skæggeste kontrast til Ulla Jessens jordnærhedskvinde. Ikke mindst i Lasse Spangenbergs Oscar-elegante kostumer. Men selvfølgelig skal Facebook have det sidste ord. De fleste af os kommer jo ikke meget længere med vores samfundsprotest end et ’synes godt om’ på Facebook. Så i Dragsholmrevyen inviterer Mette K. Madsen til Facebook-messe med højredrejningsblå præstekjole.

»Og det stod skrevet på Facebook, at alle måtte være med …« messer hun, mens kapelmester Mickey Holm-Pless sørger for orgeldumpe sus, og den ukuelige Bente Eskesen og den pokerfjæsmuntre Jens Gotthelf agerer Facebook-messesangere?

Og hvad gør alle vi andre så? Vi synger da højlydt med på det autoriserede Facebook-amen: ’Synes godt om!’

 

’Kerteminderevyen’. Instruktion: Jacob Schjødt. Kapelmester: Peter Bom. Tornøes Hotel. Til 13. juli.

’Ganløserevyen’. Instruktion: Michel Castenholt. Kostumer: Lasse Spangenberg. Kapelmester: Mickey Holm-Pless. Ganløse Kro. Til 10. august.

’Dragsholmrevyen’. Instruktion: Pernille Sørensen. Kapelmester: Lars Fjeldmose. Fårevejle Golf Hotel. Til 4. august

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her