Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

En nuser ’player’

Et barn er på coke, og Rasmus Bjerg kaster op og blotter deller, men folkekomedien ’Player’ er stadig nuser som en børnefilm
Kultur
20. juni 2013

Størstedelen af de røvballekomiske elementer, som vi ser i Tomas Villum Jensens komedie, Player, får vi allerede at se i filmens trailer: Rasmus Bjerg, der nøgen og stønnende skvatter rundt på et luksushotel i Sydfrankrig med sin sure/kedelige kæreste i telefonrøret. Rasmus Bjerg, der kaster op. Og Casper Christensen som en rigtig rapkæftet polotrøje-fissekarl.

Player minder på den måde lidt om Klovns pinlighedsdyrkende makkerpar-dynamik og på en måde lidt om Todd Phillips’ Hangover-film, hvor man(d) rejser ud og væk fra kæresten for at gøre dumme, sjove ting og finde sig selv. Men trods vittigheder om coke og den moderne folkekomedies obligatoriske fjol med kvabsede kroppe og diverse kropssekreter så kommer Player alligevel mere til at virke som en børnefilm a la de også for nogles vedkommende Villum Jensen-instruerede Min Søsters Børn-film. I Player er børnene blot voksne, men lige så hyggelige.

Stivstikker

Bjerg spiller skatteadvokaten Michael-Helge, en rigtig stivstikker, der sendes på tvangsarbejdsferie til Nice af sin svigerfar, der vil gøre ham til partner i firmaet. Med rammende harmonika-soundtrack af Flemming Nordkrog er her dømt Swiss Air-sponsoreret, sydlandsk eksotisme som i Susanne Biers Den Skaldede Frisør og Ole Christian Madsens Superclásico (thi vi danskere elsker at se på ferie). Og her møder Michael-Helge den gamle værelseskammerat fra kostskolebarndommen på Herlufsholm, Theo. Han spiller poker, sniffer coke, laver damer, hænger ud med sin søn uden at demonstrere større pædagogisk sans og forvalter sin skilsmisse med selvdestruktiv fortrængning. Ellen Hillingsø og Lars Brygmann spiller et skurkagtigt makkerpar, der ruller stakkels Michael-Helge for millioner af kroner. Og så må de to gamle kammerater hjælpe hinanden i en slags sødladen og halvhjertet afviklet parodi på Casino Royale.

Michael-Helge, velspillet af Bjerg og pisket af sit eget kedelige overjeg, lægges stive (og sjove) replikker i munden såsom »Den opsparing skulle have forsødet min sidste alder« og giver ved et naivt uheld Theos søn coke på pandekagen. Men senere, da han har lært noget om livets egentlige mening, siger han så også til den søde, brunøjede danske pige, med hvem han ikke nænner at dræbe en hummer: »Jeg havde glemt mig selv.« Med det forbliver Player en lidt for nuser folkekomedie, der ikke er særligt sjov eller særligt grov, men en lillebitte smule hyggeligt ligegyldig og så kort, at man på godt og ondt aldrig rigtig når at mærke den.

’Player’Instruktion: Tomas Villum Jensen. Manuskript: Marie Østerbye og Casper Christensen. Dansk. (Biografer landet over)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her