Læsetid: 3 min.

Unge talenter hædret i tivoli

Dronning Ingrids Mindelegat uddeltes for femte gang ved en veltilrettelagt om end løst afleveret koncert i Tivoli
24. juni 2013

Fredag aften blev to unge talenter hædret med Dronning Ingrids Mindelegat i Tivoli. Legatet uddeles hvert andet år og har eksisteret siden 2005. Legatuddelingen fandt sted ved en koncert i Tivolis Koncertsal med et gennemført postromantisk program. Det vil sige med noget af det mest stræbsomme musik, der er skrevet siden romantikken. Wilhelm Stenhammars himmelstræbende ’Excelsior’, Erich Korngolds lyriske violinkoncert og Carl Nielsens mægtige Espansiva-symfoni. Et smukt program til en festaften. Det er en fornøjelse at få de to venner Stenhammars og Nielsens musik over for hinanden og violinkoncerten fra den anden side af Atlanten var det perfekte mellemspil.

Tidligt på sæsonen

På mærkelig vis syntes det store orkester ikke rigtig at nå ud i salen. Det gik fint med nationalsangen under ledelse af aftenens koncertmester Frederik Øland under de royales indtog i salen, men i Stenhammars ouverture føltes det som en vis retræte, hvor orkesteret holdt sig på scenen, som en kasse de ikke kunne komme ud af.

Måske var orkesteret ikke i topform, måske rakte dirigenten Thomas Søndergårds arme ikke til at bringe dem ud. Man savnede nogle mere overbevisende fraseringer, men til gengæld opstod der nogle fine teatralske rum i instrumentgalleriet oppe på scenen, der på ingen måde virkede uoplagt, bare lidt i mangel på en gylden tråd.

Den samme mangel blev næsten charmerende i Korngolds violinkoncert. Et let uregerligt hav og en skov af selvstændigt vejende træer blev den akkompagnerende baggrund for første sats’ karaktermaleri i violinen, mens alle ville hjælpe og støtte ømt op om den næsten apoteotiske finhed, Vilde Frang præsterede i anden sats. Tredje sats forsvandt let og elefant.

Violinkoncerten afskys af nogle som populærmusik af en filmkomponist, men i Vilde Frangs spil er man reddet for overbeføling. Violinstemmen bredes ud som en meget menneskelig karakter med ærlighed i stedet for lir. Både Vilde Frang og Thomas Søndergård er tidligere modtagere af Dronning Ingrids Mindelegat.

Et godt valg

Efter pausen overraktes legaterne af Dronning Ingrids tre døtre. Margrethe, Benedikte og Anne-Marie stod i fine kjoler med to kuverter, der tilsammen var en halv million værd. Kongelig ballerina Ida Praetorius havde gjort sig fortjent til det ene legat.

Som musikanmelder må jeg desværre melde, at jeg ikke har oplevet kunstneren, men balletchef Bo Bendixen gav den unge danser en panegyrisk tale med på vejen. Om valget af musiker kan jeg bare glæde mig over en komité, der for en gangs skyld har valgt noget usædvanligt i forhold til de sædvanlige og forudsigelige udnævnelser af talenter.

Accordeonist Bjarke Mogensen spiller ikke bare på et usædvanligt instrument, men er også en usædvanligt selvstændig musiker og rækker langt ud over accordeonrepertoiret med arrangementer, der ofte er hans egne. Hans spil er fysisk og dynamisk. Upersonligt er det sidste, man kunne sige, men alligevel spilles der på en almengyldighed, der er forløsende.

Jordbundent

Carl Nielsens storværk, symfoni nr. 3 med tilnavnet Espansiva var sat som aftenens sidste programpunkt til stimulation og midsommerekstase. ’Hvor er det god musik!’, som man plejer at sige for at blive fri for andet, men aftenens fremførelse var hverken til at blive lykkelig eller ulykkelig af, båret af en sikkerhed, der grænsede til det jordbundne, når Thomas Søndergård holdt trådene sammen uden at give musikken vinger. Ikke desto mindre var det tæt på noget godt, da de to sangsolister entrerede med flotte og sikre bidrag til andensatsens harmoniske væren.

 

Tivolis Symfoniorkester. Dirigent: Thomas Søndergård. Violin: Vilde Frang. Sopran: Aileen Bramhall Itani. Baryton: Andreas Landin, Tivolis Koncertsal, fredag

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu