Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Vaks bog om vreden

Overskuelig og velfortalt indførsel i den urmenneskelige drivkraft: harmen
Kultur
7. juni 2013

Vreden, gudinde, besyng!« Sådan lyder første strofe i Homers ’Iliaden’. De tre årtusinder, der er forløbet siden dette værks tilblivelse, har rigeligt bekræftet, at vreden – måske mere endda end pengene – motiverer mennesker.

Om netop vreden handler det nyeste bind i Aarhus Universitetsforlags prisværdige serie ’Tænkepauser’, hvor forskere fra universitetet på 60 små bogsider formidler deres viden.

Lektor i psykologi Thomas Nielsen fortæller veloplagt og intenst om vreden. Når man har læst hans fremstilling, har man en fornemmelse af at vide, hvad der er værd at vide om emnet.

Her er hans indledende strofer:
»Uden vrede ville ingen af os være her. Alle mennesker – og de fleste dyr – fødes med anlæg for vrede, og aggressiv adfærd har spillet en central rolle for arternes overlevelse og udvikling gennem evolutionen. Også i dag kan der være betydelige positive effekter af vrede, som kan være lige netop det skud energi, der skal til, for at vi bliver i stand til at handle konstruktivt og ændre på tingenes tilstand. I den private sfære kan vreden bidrage til, at man sætter grænser for den larmende nabos plagsomme adfærd, eller at man aktivt ændrer samspillet med sin pubertetsramte datter, så familieferien bliver fredelig. Og på samfundsplan kan vrede i passende omfang føre til ændringer, der gør verden bedre: Revolutioner er nogle gange nødvendige, men ikke altid lige blodige.«
Flot fanfare, ikke sandt?

For megen vrede

Vrede kan selvsagt også blive for meget af det gode. Hen imod slutningen af bogen fortæller Thomas Nielsen om, hvorledes man kan behandle sygeligt vredladne mennesker.

Det kan man gøre dels ved at lære dem nye og bedre måder at tale sig til rette om tingene på, dels ved træne dem i at slappe af og tænke nuanceret, inden stressede situationer kommer ud af kontrol. Bedst virker de to metoder ved at blive anvendt i kombination.

Afslutningsvis slår Thomas Nielsen til lyd for offentlig støtte til vredesbehandling – på linje med den, der i dag ydes til behandling af angst og depressioner.

Thomas Nielsen skriver:
»Skatteyderbetalt psykologhjælp kan måske være en god idé, for det er i alles interesse, at skadevirkningerne af vrede og vold minimeres. Og hvad kan samfundet ellers gøre? Hvis vi tager fat i den mere optimistiske ende: Tænk, hvis medierne gjorde lidt mindre ud af at underholde folk med stærke voldsfilm – og tværtimod oplyste noget mere om de store problemer, overdreven vrede fører til hver dag. Eller hvis vi indrettede os, så det generelle stressniveau blev lavere. Det er dog nok temmelig langsigtede målsætninger. I mellemtiden bør der indføres nultolerance for al fysisk og psykisk vold – fra børnehaven til arbejdspladsen. Det er et sted at begynde; og det er alles ansvar!«

Vaks lille bog. Læs den, inden blodtrykket næste gang stiger faretruende.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her