Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Håndgribelig rædsel

Marc Forsters ’World War Z’ er en effektiv spændingsfilm om verdens undergang og mennesker, som desperat kæmper imod
Kultur
11. juli 2013

Det er længe siden, jeg har siddet så yderligt på mit biografsæde og så spændt fulgt med i, hvad der sker på lærredet, som da jeg så Marc Forsters World War Z.

Hvad enten man kalder det en zombiefilm eller en katastrofefilm, så formår instruktøren – som tidligere har lavet blandt andre Monster’s Ball, Drageløberen og Bondfilmen Quantum of Solace – at skabe en følelse af håndgribelig rædsel og reel usikkerhed om, hvad der mon sker, og hvem der mon overlever. Og det selv om filmen har Brad Pitt i hovedrollen.

Pitt, som også har været med til at producere World War Z – der er baseret på en meget læseværdig og noget anderledes bog af Max Brooks – spiller den tidligere FN-efterforsker Gerry Lane, der må efterlade sin familie i relativ sikkerhed på et krigsskib, mens han selv drager verden rundt i et desperat forsøg på at finde ud af, hvad det er for en virus, der har ramt verden og med lynets hast forvandler mennesker til frådende og meget adrætte monstre, til zombier.

Politiske undertoner

Marc Forster etablerer en almindelig hverdag i New York for Gerry og hans kone og to børn, inden pandemien pludselig og chokerende når storbyen og sender familien på flugt. Og siden er det familiens venten og Gerrys kamp for at redde den og verden, inden det er for sent, som gør World War Z nervepirrende.

Til sidst i filmen går det lovlig stærkt med at få rundet historien af – der lægges op til en efterfølger – men undervejs er der adskillige uhyggelige optrin, hvor man sidder med fornemmelsen af, at denne pandemi slet ikke er til at stoppe. Som da Gerry om natten lander på en militærbase i Sydkorea, og de menneskeædende monstre springer ud af mørket, eller da han kommer til Israel og oplever et ellers velbeskyttet – af en høj mur – Tel Aviv bogstavelig talt blive overrendt af zombier, der bare bliver ved med at vælte frem.

Der er politiske undertoner i World War Z, der handler om mennesker, samfund og systemer i vældig krise, og som begynder med virkelige nyhedsklip fra en verden, der lider under for krig, naturkatastrofer og miljøproblemer. Men det menneskelige aspekt er Marc Forsters fokus og den primære grund til, at man er så engageret i filmen, som man er.

 

’World War Z’. Instruktion: Marc Forster. Manuskript: Matthew Michael Carnahan og Drew Goddard. Amerikansk (Biografer landet over)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her