Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

London på vrangen

Britiske John Lanchester har skrevet en stor, underholdende – og tung – samtidsroman om finanskrisen og den konsekvenser
Kultur
11. juli 2013

John Lanchesters nye roman vejer omtrent et kilo. Udsigten til at skulle slæbe så meget ekstravægt rundt i sommerlandet eller med på charterferien skræmmer naturligvis, og da Kapital samtidig er svær at lægge fra sig, er en lettere løsning måske at foretrække. Men bortset fra det, så bør Kapital afgjort toppe din sommerlæseliste.

Hovedpersonen er London – Englands hovedstad og en af verdenskapitalens vigtigste byer –hvilket er årsagen til omfanget.

Britiske John Lanchester (født 1962), der har flere prisvindende romaner bag sig, og som journalist har skrevet indsigtsfuldt om finanskrisen i Whoops!: Why everyone owes everyone and no one can pay (2010), vil have det hele med, og det får han næsten også.

I fire dele følges beboerne på den fiktive gade Pepys Road fra kort, inden boligboblen bristede i 2007 til 2008, hvor finanskrisen blandt andet får huspriserne til at falde. Persongalleriet er stort og broget og tæller blandt andre en polsk håndværker, en finansmand, en ung fodboldspiller fra Senegal, en gadekunstner, en indvandrerfamilie, en døende enkekone og hendes datter samt en parkeringsvagt.

»At eje et hus i Pepys Road var som et være på et kasino, hvor gevinsten var givet på forhånd,« som det udtrykkes i Ninna Brenøes sikre oversættelse. »Hvis man allerede boede der, var man rig. Hvis man gerne ville bo der, var man nødt til at være rig. Det var første gang i historien, at det nogensinde havde været tilfældet. England var blevet en nation af vindere og tabere, og alle i gaden var, alene fordi de boede der, vindere.«

Men så kommer finanskrisen altså, og oven i det også et postkort til alle husejerne, hvorpå der står: »Vi vil have det, du har!«

Jagten på, hvem der står bag postkortene, afstedkommer en mild spænding romanen igennem. Der, hvor Kapitel for alvor fænger, er dog i sit portræt af de mange forskellige skæbner, hvis hverdag i storbyen vi følger i små letlæste kapitler.

Et pift satire

Helt til bunds i sit materiale kommer Lanchester med skildringen af den 40-årige finansmand Roger Yount, der konstant forsøger at regne alt og alle ud – inklusive sin egen håbløse situation. Med sin kone og deres børn lever han et liv, familien ikke har råd til, selv om han – indledningsvis – tjener styrtende med penge. Det meste omkring Roger irriterer ham grænseløst – konens overforbrug og designertøj, de energiske børnetv-værter, størrelsen på den årlige bonuscheck, julen med familien – men det eneste, han gør for at ændre på det, er at lægge planer, som naturligvis aldrig bliver til noget, hvilket gør ham yderligere bitter.

Anslaget romanen igennem er let og ligetil, mens tonen ikke mindst i kapitlerne om Roger Yount er spændt op med lige det pift af satire, der klæder en stor og ambitiøs samtidsroman.

Et par af karaktererne har vi mødt før i romaner om nutidens London – ikke mindst den unge muslim, der måske/måske ikke er terrorist – men John Lanchester kender sin by, dens dynamik, historie, kvarterer og kvaliteter til bunds, og akkurat som Samuel Pepys i 1700-tallet gjorde i sine dagbøger, tegner forfatteren et detaljeret, tankevækkende, underholdende og farverigt portræt af den mangfoldige britiske hovedstad.

 

John Lanchester: ’Kapital’

Oversat af Ninna Brennøe, Tiderne Skifter, 608 sider, 399 kr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her