Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Blandt halvguder og havmonstre

Den anden film om den græske halvgud Percy Jacksons eventyr burde appellere til Rick Riordans unge læserskare trods et alt for hektisk tempo mod Uhyrernes Hav
Folk uden forhåndskendskab til bøgerne om Percy Jacksons eventyr må være på hårdt arbejde. Som højtlæser af de fem bøger kunne jeg godt udfylde plothuller og tilføje karaktertræk, men man kan håbe, at filmskaberne i treeren tør give det mytologiske grundmateriale mere tid til at udfolde sig.

SF Film

Kultur
15. august 2013

I 2010 blev verden reddet af halvguden Percy Jackson, søn af havguden Poseidon og en menneskelig mor, i Harry Potter-instruktøren Chris Columbus’ filmatisering af ungdomsbestselleren Percy Jackson og lyntyven. Trods stjerner både foran og bagved kameraet fik den rodede film aldrig samme gennemslagskraft som J.K. Rowlings magiske univers, men økonomisk var den et hit og bliver nu fulgt op af Percys eventyr på Uhyrernes Hav.

Denne gang instruerer Thor Freudenthal, og der er færre kendte gæsteoptrædener, men ellers er vi tilbage blandt de samme ansigter i Halvblodslejren med 21-årige Logan Lerman i front som den unge helt med Athene-datteren Annabeth (Alexandra Daddario) og satyren Grover (Brandon T. Jackson) i sit slæng. Som i bogen dukker Percys kyklophalvbror Tyson (Douglas Smith) uventet op. Sammen drager de på en ny mission for at redde Olympen og os fra blandt andet ildspyende tyre, havmonstre, Polyfemos og den frafaldne halvgud Luke (Jake Abel) med planer om at få Kronos tilbage til magten. Desuden skal Percy slås med sin indre tvivl i forhold til, om lyntyvsmissionen var rent held, og budskabet om, at vi – trods obskure profetier – selv skaber vores skæbne, skal også finde plads.

Præ-teenage Hollywood-action

Det går således igen over stok og sten i en alt for episodisk fortælling med store spring fra et højdepunkt til det næste. Selv om flere af skuespillerne fremstår for gamle til teenageroller, får de heldigvis skabt noget kontinuitet i et drama, som ellers virker mere interesseret i at CGI-illustrere Rick Riordans bøger end i at skabe et selvstændigt hele. Det er sigende, at man på effektsiden er mest betaget, når filmen et øjeblik går ned i gear og tager sig tid til at forklare forhistorien med en animeret glasmosaik.

Ellers må folk uden forhåndskendskab til bøgerne være på hårdt arbejde. Som højtlæser af de fem bøger om Percy kunne jeg godt udfylde plothuller og tilføje karaktertræk, men man kan håbe, at filmskaberne i den cliffhanger-varslede treer tør give det mytologiske grundmateriale mere tid til at udfolde sig frem for at satse på distraktionerne.

Med Potter-filmene som den næsten urimelige målestok lader Percy Jackson & Uhyrernes Hav meget tilbage at ønske, men min 11-årige repræsentant for filmens målgruppe nød at se Riordans univers få liv på lærredet, og mange af de kvikke bemærkninger gik også hjem. Filmen tilbyder passende action til det svære segment af preteens, som føler sig for gamle til hyggelige familiefilm, men set fra et forældreperspektiv stadig er for sart til voksenverdenens ramasjang. Den mission klarer Percy og co. i selvsikker Hollywood-stil.

’Percy Jackson & Uhyrernes Hav’Instruktion: Thor Freudenthal. Manuskript: Marc Guggenheim. Amerikansk (Biografer landet over)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her