Læsetid: 1 min.

Epokeværk

Ungarske Péter Nádas skriver historien om det europæiske menneske
SZ Photo / Weise, Anna

SZ Photo / Weise, Anna

2. august 2013

Det ene særlige ved den ungarske forfatter Péter Nádas’ romanværk Parallelhistorier er hans evne til at skrive det enkelte menneskes lille historie sammen med samfundets store.

Romanen er grusom, poetisk, præcis og nøgtern. Det er ikke kronologien, der dominerer, men de parallelle spor af menneskelige skæbner på kryds og tværs af et historisk tidsrum fra Anden Verdenskrig til tiden lige efter Murens fald.

Udadtil lader den sig beskrive som 1722 sider fordelt på 3 bind. Indadtil er den vanskelig at sammenfatte. I romanen springes der tilsyneladende vilkårligt mellem Berlin i årene efter 1989, Budapest i begyndelsen af 1960’erne, Berlin i de første år efter nazisternes magtovertagelse og så livet i en tysk koncentrationslejr. Forbindelsen mellem personerne er svær at gennemskue, og historien bevæger sig i spring. Intet afrundes, historier føres ikke til ende, mord bliver ikke opklaret, men bruges som afsæt for stadig nye historier og forviklinger. Og alligevel er romanen en slags afrunding og et vidnesbyrd om afslutningen af en tidsalder, nemlig det borgerlige jegs tidsalder med dets tro, håb og kærlighed.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu